Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Apa este o prezenta comuna în numeroase sisteme planetare (studiu)

Apa este prezenta in cantitati mari pe numeroase corpuri cosmice, conform unui studiu publicat joi, care intareste ipoteza existentei a numeroase medii propice pentru aparitia vietii peste tot in Univers, transmite AFP.
 Foto: (c) Stephane Mahe / REUTERS
Hidrogenul si oxigenul au fost detectate, in cantitati mari, chiar si in atmosfera unei stele pitice albe, cu ajutorul puternicului telescop spatial european Herschel.
"Exista numeroase pitice albe care detin mari cantitati de hidrogen in atmosfera lor si exista si foarte multi asteroizi si comete pe care se afla apa in alte sisteme solare decat cel al nostru", a sustinut Boris Gansicke, astronom la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, unul dintre autorii acestui studiu.
Apa este o substanta foarte raspandita in Univers. Numeroase exoplanete au volume de apa similare celui terestru, apa care a fost adusa pe aceste planete de asteroizi sau comete, conform studiului publicat de Royal Astronomical Society din Londra.
"Numeroase planete au fost alimentate cu apa in urma ciocnirilor cu asteroizi sau comete, la fel ca si Terra, generand un mediu propice aparitiei vietii", a precizat si Roberto Raddi, coleg cu Gansicke la aceeasi universitate si co-autor al studiului.
Astfel, Pamantul nu este deloc o planeta unica, in Univers putand exista foarte multe planete similare.
Cantitatea de hidrogen si oxigen descoperita in atmosfera acestei pitice albe echivaleaza cu 30-35% din volumul oceanului terestru.
O pitica alba este o stea de masa medie aflata in ultima faza a evolutiei sale. Asemenea stele nu au o masa suficienta pentru a genera in nucleu temperaturile necesare fuziunii nucleare. Prin absenta fuziunii nucleare, materia stelara colapseaza asa incat densitatea sa devine foarte mare — de exemplu, o pitica alba avand masa Soarelui are aproximativ volumul Pamintului. Intrucat in aceasta faza steaua nu mai are nici o sursa de energie, ea va continua sa radieze termic pana la racirea totala, cand devine o pitica neagra. Totusi, la varsta actuala a Universului chiar si cele mai vechi pitice albe inca au temperaturi de cateva mii de grade.
AGERPRES/(AS — autor: Codrut Balu, editor: Mariana Ionescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page