Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Societatea de Dermatologie va derula si în aceasta vara campania de depistare precoce a cancerului de piele


Societatea Romana de Dermatologie (SRD) va derula si in acest an campania Euromelanoma Day "Protejeaza-ti pielea, expune-te la soare informat!", in care medici dermatologi le vor oferi consultatii gratuite liceenilor din mai multe orase si turistilor aflati pe litoral, informandu-i in ceea ce priveste controlul alunitelor si prevenirea cancerului cutanat.
 Foto: (c) Simion MECHNO / AGERPRES FOTO

Medici dermatologi vor oferi consultatii gratuite si informatii in perioada 4 mai-15 iunie liceenilor din Bucuresti-Ilfov, Craiova, Constanta, Cluj-Napoca, Targu Mures, Oradea, Iasi, Sibiu, Timisoara si persoanelor care se vor afla in aceasta vara la mare in statiunile Eforie Nord, Neptun si Jupiter.

Campania se va desfasura simultan in cele trei statiuni, in perioadele 10-12 iulie, 7-9 august si 14-16 august in intervalele orare 8,00-12,00 si 15,00-19,30.

In locurile care vor fi amenajate in acest scop, minimum 12 dermatologi din tara, cate patru in fiecare statiune, vor oferi consultatii si informatii gratuite pacientilor, dar si turistilor.

"Cancerele de pe piele fiind la suprafata pot fi recunoscute precoce. Prin urmare, rezultatele clinice ar trebui sa fie de la perfecte, nu este insa chiar asa, pentru ca inca mai avem situatii in care pacientii se prezinta prea tarziu. Controlul periodic la medic este recomandat. Nu cunoastem inca toate conditiile si toate cauzele posibile ale unei neoplazii, indiferent unde este situata. ?tim pentru cateva forme de cancer care sunt unii din factorii de risc. Putem influenta conditiile favorizante cunoscute. Nu recomandam a evita expunerea la ultravioletele naturale, soarele fiind benefic in acelasi timp. Ultravioletele solare duc la formarea de vitamina D3 si la calcificarea organismului. Utilizat cu moderatie este extrem de util, utilizat in exces este foarte daunator. Cu cat ai mai multe arsuri solare din copilarie pana la varsta adulta, cu atat creste sansa de a dezvolta cancere de piele", a declarat luni intr-o conferinta de presa presedintele SRD, Alexandru Tataru.

El a sfatuit sa fie folosite produse de fotoprotectie si sa se reduca numarul de vizite la saloanele de bronzare artificiala.

"Se impune examinarea anuala de catre dermatologi, dar si autoexaminarea si consult dermatologic in cazul aparitiei leziunilor suspecte", a spus Tataru.

La randul sau, secretarul general al SRD, Alin Nicolescu, a subliniat ca preventia si controlul leziunilor cutanate pot asigura o viata linistita si sanatoasa.

El a spus ca in campania Euromelanoma Day din 2014 au fost consultati aproximativ 3.158 de pacienti, dintre care aproape 2.100 au fost consultati pe litoral. Dintre acestia, doi pacienti au fost diagnosticati cu melanom.

Campania de constientizare publica anuala Euromelanoma Day se desfasoara in 33 de tari din Europa si consta in distributie de prospecte, postere si consultatii gratuite pentru public.

AGERPRES/(AS/A-autor: Roberto Stan, editor: Antonia Nita)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page