Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (34) – INTERMEZZO

Dorel SCHOR


E o zi din acelea pe care meteorologul le anunta cu cerul partial acoperit si averse de ploaie posibile. S-a facut si mai racoare, desi e aproape de amiaza. Unde ai putea sa stai la o discutie placuta si folositoare, cand esti pensionar, daca nu la cafeneaua „Intermezzo". Aici niciodata nu e aglomerat si nici nu intra toti derbedeii pentru ca e un loc mai curatel si ei habar nu au ce-i aia intermezzo. Un motiv in plus pentru Leopold Gurnist si Boris Israelovici Glazpapier sa ocupe acolo o masuta mai retrasa si sa comande doua cesti de cappuccino fara zahar.
 
De undeva se aude un radio pus pe Vocea Muzicii, in deplina potrivire cu numele localului.
- Valsurile astea de Johan Strauss te fac sa plutesti, spune Leopold. E o muzica tonica, optimista ca un pahar de vin bun, vienez. Imi amintesc ca pe nevasta-mea, Matilda, am invitat-o prima data la dans, la o reuniune tovaraseasca. Inca nu o cunosteam, dar am dat-o gata cu Viena si cu „O du lieber Augustin”. Si cu Valurile Dunarii in trei timpi si miscari vioaie. Am invartit-o pana am ametit amandoi. Asta-i valsul, sa te invartesti, asta inseamna walzen in germana.
- Stii tu germana? Se intereseaza binevoitor Boris.
- Eh, putin. La noi, la Cernauti, fiecare se descurca oarecum cu germana...
- Da, aproba Boris. Dar muzica asta e de Ceaikovski, nu de Johan Strauss!
- Muzica lui Piotr ilici Ceaikovski este inimitabila. E parca pentru ingeri, nu pentru oameni. Intoarcerile si schimbarile de pasi nici nu le simti. El toarna in valsurile lui cadrilul, polka, mazurka... Stiu asta pentru ca ma duceam la concerte in calitate de seful sindicatului din intreprindere, cu vreo cincizeci de lucratoare si intotdeauna ni se explica ce si cum si de ce.
- Ti s-a explicat, dar nu ai priceput, il contrazice bland Leopold. Fii numai putin atent si ai sa descoperi in linia melodica accente din folclorul german, austriac si chiar ceh. Parca vezi peisajul semimuntos, vacile grase cu clopotele sunand a asfintit, un adagio cantabile care adauga sprinteneala dar si poezie. Johan Strauss este absolut inconfundabil.

S-a facut ora mesei, asa ca cei doi amici fac plata si se indreapta spre iesire, exact in clipa in care crainicul de la radio spune „Ati ascultat un preludiu de Chopin...”
Cei doi aud bineinteles dar schimba firesc vorba. Mai sunt doar atatea subiecte arzatoare in lumea asta nelinistita...

Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
30 aprilie 2015


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page