Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Schimbarile climatice au consecinte economice cuantificate deja în Australia si China


Schimbarile climatice au consecinte economice ingrijoratoare, cuantificate deja in unele tari, precum Australia si China, potrivit unor studii despre care relateaza agentia EFE.
 Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES FOTO

Economia australiana pierde anual aproximativ 6,2 miliarde de dolari (5,563 miliarde de euro) prin scaderea productivitatii si prin absentele de la locul de munca generate de valurile de caldura, releva un studiu publicat marti, pe baza unor analize efectuate in intreaga tara in intervalul martie-octombrie 2014. Costul mediu anual pe persoana este de 655 de dolari (588 de euro), apreciaza autorii studiului realizat sub conducerea lui Kerstin Zander de la Universitatea Charles Darwin din Melbourne.

Aceste cifre reprezinta un minim al pierderilor economice provocate de schimbarile climatice, intrucat studiul aparut in revista 'Nature Climate Change' nu a avut in vedere si persoanele care realizeaza activitati neremunerate si nici efectele pe care le are caldura asupra cetatenilor in timpul lor liber.

Una dintre constatarile cele mai surprinzatoare ale acestei cercetari, efectuate in colaborare cu alte universitati din lume, este aceea ca temperatura ridicata afecteaza productivitatea muncii indiferent daca aceasta este prestata in aer liber sau intr-un birou, a subliniat unul dintre coautorii studiului, Stephen Garnett.

Pe de alta parte, schimbarile climatice pun in pericol importante proiecte din China, a sustinut directorul serviciului de meteorologie din aceasta tara asiatica, Zheng Guoguang, pe baza concluziilor unui studiu oficial publicat recent.

Temperatura medie la nivelului solului a crescut cu 1,38 de grade Celsius in ultimii 60 de ani in China, adica aproximativ 0,23 de grade Celsius in fiecare deceniu, aproape de doua ori mai mult prin comparatie cu 'nivelul global', a explicat expertul, citat de agentia Xinhua.

In opinia lui, cresterea frecventei fenomenelor meteorologice extreme — de genul taifunurilor, inundatiilor, ploilor torentiale, secetelor si valurilor de caldura sau de frig — are 'legatura directa' cu schimbarile climatice. Iar aceasta situatie are consecinte tot mai vizibile asupra securitatii si stabilitatii unor proiecte de importanta majora, ca de exemplu, linia ferata dintre Tibet si provincia occidentala Qinghai, barajul celor Trei defileuri si uriasa conducta — cea mai mare din lume — prin care Beijingul vrea sa transporte apa din regiunile sudice, mai umede, catre nordul secetos al tarii, si din care a inaugurat deja o prima parte.

Modificarile climatice afecteaza eficienta de operare a acestor proiecte, beneficiile economice pe care le aduc, standardele tehnice si constructia lor, a avertizat Zheng Guoguang, fara a da detalii.

Din aceste motive, el a cerut autoritatilor de la Beijing sa trateze schimbarile climatice ca pe 'o problema de securitate nationala' si sa impulsioneze dezvoltarea durabila a Chinei, in care nivelul de poluare a crescut vertiginos in contextul dezvoltarii accentuate inregistrate intr-o perioada scurta de timp.

AGERPRES/(AS—autor: Cristina Mac, editor: Mariana Ionescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page