Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Povestea românului care a sculptat statuia Mântuitorului din Rio de Janeiro


Celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro este cunoscuta de toata lumea, insa foarte putini stiu ca sculptorul chipului Mantuitorului este romanul Gheorghe Leonida. Acesta provine dintr-o familie care a dat tarii numeroase personalitati (inginerul Dimitrie Leonida si Elisa Leonida Zamfirescu, de asemenea inginer). Gheorghe Leonida s-a nascut la Galati, in 1892 (1893, dupa alte surse).

Cum tatal sau, ofiter de cariera, a fost nevoit sa plece din Galati, Gheorghe a absolvit liceul la Bucuresti, unde apoi a urmat Conservatorul de Arte Frumoase, sectia sculptura. si-a facut debutul in 1915, la un salon national. Dupa ce a luptat in Primul Razboi Mondial, si-a continuat studiile de arta in Italia, timp de trei ani, iar operele sale au fost incununate cu mari premii la Roma (pentru lucrarea „Reveil") si la Paris („Le Diable").

In 1925, s-a mutat in capitala Frantei, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mantuitorul). Unanim recunoscut pentru expresivitatea chipurilor pe care le realiza, Gheorghe Leonida a fost angajat de Landowsky sa sculpteze capul monumentalei statui a lui Iisus. Inceputa in 1926, intreaga lucrare a fost finalizata in 1931 si a devenit in timp un adevarat simbol al Americii Latine. Cu o inaltime totala de 38 de metri (numai capul are 3,75 metri) si o greutate de 1.145 de tone, Cristo Redentor este considerata una dintre minunile lumii moderne.

Intors in tara, Gheorghe Leonida a continuat sa sculpteze, insa a murit la 49 de ani, in primavara anului 1942, cazand de pe acoperisul casei sale din Bucuresti, in timp ce culegea flori de tei.

Regimul comunist i-a minimalizat opera, din cauza faptului ca Leonida a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel ca faimoasa sa contributie la minunea din Rio a ramas uitata de romani. Lucrarile lui Gheorghe Leonida se afla in principal la Castelul Bran si la Muzeul National de Arta.

surse info: Adevarul, Wikipedia
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page