Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Diaspora contraataca: Mai multe ambasade ale Austriei au primit scrisori despre practicile companiei Schweighofer. De asemenea, scrisori au fost trimise si clientilor firmei austriece

 
Peste 30 de organizatii neguvernamentale si grupuri informale din diaspora si din Romania au inceput in aceasta dimineata o ampla campanie de informare (si protest) in mai multe tari din UE si in Canada cu privire la practicile companiei austriece Schweighofer Holzindustrie in Romania. Pe de o parte sunt vizate amabasadele si consulatele Austriei, pe de alta parte clientii companiei, scrie Mihai Gotiu pe www.romaniacurata.ro, preluat de Romanian Global News.

"Organizatiile non-guvernamentale si asociatiile romanesti au hotarat sa puna capat acestui ecocid. Campania a inceput astazi in mai multe orase din Europa si Canada: Bruxelles, Londra, Paris, Milano, Viena, Dublin, Praga, Roma, Munchen, Madrid, Montreal, Toronto, Bucuresti si Timisoara. In dimineata aceasta reprezentantii mai multor organizatii au inmanat scrisori deschise reprezentatilor ambasadelor sau consulatelor Austriei in orasele mai sus mentionate, Reprezentantei Permanente a Austriei la UE, Ministerului Integrarii si Afacerilor Externe de la Viena. Semnatarii scrisorii isi exprima ingrijorarea fata de practicile ilegale si imorale ale Holzindustrie Schweighofer, precum si nemultumirea fata de sprijinul acordat de catre Ambasada Austriei la Bucuresti, acestei companii.", se arata intr-un comunicat de presa al organizatiilor semnatare.

"In acelasi timp au fost trimise scrisori si emailuri catre mai multi dintre clientii Holzindustrie Schweighofer, informandu-i ca prin mentinerea relatiilor cu firma austriaca devin partasi indirecti la distrugerea comunitatilor romanesti, a modului de viata traditional, partasi la pierderea a mii de locuri de munca, precum si la defrisari masive", se mai arata in comunicat.

***

(textul scrisorilor deschise adresate ambasadorilor Austriei)


In atentia Excelentei Sale, Domnul Ambasador...

Noi, membrii ai societatii civile si organizatii de mediu, am urmarit cu ingrijorare si stupefactie , video-ul realizat de Environmental Investigation Agency ( Agentia pentru Investigatii de Mediu), o organizatie de mediu cu birouri in Statele Unite, la Washington si la Londra, video in care sunt devoalate metodele de lucru ale firmei austriece Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de rasinoase din tara, care accepta cu buna stiinta si recompenseazaa, chiar, printr-un sistem de bonificatie, lemnul taiat ilegal, oferit de un membru al Agentiei de Investigatii care s-a prezentat ca fiind investitor.

Holzindustrie Schweighofer este compania cu pozitia dominanta pe piata romaneasca a prelucratorilor de lemn de rasinoase in produse semi-finite, avand intentia declarata de a obtine monopolul pe aceasta piata, in viitorul apropiat, odata cu inceperea activitatii noii fabrici de la Reci, fabrica ce are capacitatea de a prelucra un million m³ de rasinoase pe an, care se adauga celor trei milioane m³ care deja sunt procesate in fabricile date in folosinta anterior. Numele acestei companii apare in mai multe cercetari: anul trecut, in timpul unui control din partea Ministerului Mediului, au fost descoperiti la fabrica din Radauti 10.000 m³ de busteni fara acte de provenienta. Mai mult decat atat, numele companiei este legat de o tranzactie ilegala prin care a intrat in posesia terenului pe care a fost construita acesta fabrica.

Practicile acestei companii nu sunt numai ilegale, asa cum reiese, fara dubiu, din investigatia filmata de catre EIA, dar si imorale. Directorul executiv al Holzindustrie Schweighofer a trimis o scrisoare Primului Ministru al Romaniei, prin care ii cere acestuia sa schimbe prevederile noului Cod Silvic, amenintand cu afectarea relatiilor comerciale dintre Austria si Romania, cu sanctiuni din partea Comisiei Europene si cu procese la Centrul International de Solutionare a Litigiilor Stat-Investitor. Noul Cod Silvic elaborat recent de catre Guvernul Romaniei si votat de catre Parlament, vizand protejarea padurilor si stabilirea unei limite de de 30% pentru o companie, de a procesa volumul industrial de masa lemnoasa. Holzindustrie Schweighofer a facut presiuni asupra Guvernului, pentru ca este crucial sa inceapa activitatea fabricii de la Reci , Covasna, sub prevederile vechiului Cod Forestier.

Numeroase proteste impotriva despaduririlor au avut deja loc in Romania, despaduriri provocate de presiunea pusa pe furnizorii de materie prima, exercitata de firma austriaca. Un numar de circa 50.000 de locuri de munca s-au pierdut pana acum, din cauza imposibilitatii pentru micii intreprinzatori de a-si asigura materia prima. Scrisori de protest au fost trimise de cateva Organizatii Non-Guvernamentale, semnaland impactul devastator pe care il are aceasta companie, interesata doar sa faca profit si nu de soarta comunititilor locale, a traditiilor, a mediului si ignorand cu desavarsire conceptul de «dezvoltare durabila».

Avand in vedere toate acestea, lobbyul facut de Ambasada Austriei la Bucuresti pentru aceasta firma pune intr-o lumina nefavorabila statul austriac, transformandu-l intr-un aparator al unei companii care distruge comunitatile locale din Romania si modul lor traditional de viata, provoaca pierderea a zeci de mii de locuri de munca si despaduriri masive – 48 ha/zi, potrivit Guvernului roman, inclusiv in Parcuri Nationale (Parcul Retezat). Despaduririle au dus la distrugerea infrastructurii, la inundatii in cateva zone afectate, cu pierderi semnificative, inclusiv de vieti omenesti.

Trebuie sa constientizati ca dvs contribuiti, indirect, la distrugerea ultimelor paduri virgine din zona temperata a Europei – 250.000 ha din totalul de 322.000 de paduri virgine se afla in Romania – paduri care adapostesc unele dintre cele mai mari mamifere din toate statele europene la un loc, cu exceptia Rusiei, potrivit EIA si Greenpeace. Padurile ofera adapost ursului brun, lupilor si rasilor.

Nutrim speranta ca statul austriac, pe care il reprezentati, nu aproba si nu sustine astfel de practici ale unei companii ce ignora legislatia nationala si europeana. Regulamentul 2151/2003 al Comisiei Europene si al Consiliului, privind monitorizarea padurilor si Comunicarea Comisiei catre Parlamentul European, Comitetul Economic si Social si catre Comitetul Regiunilor, din 20.09.2013, privind Strategia europeana a padurilor, sunt documente relevante pentru importanta cruciala pe care o au padurile in viziunea si politica institutiilor europene: «Dezvoltarea durabila a padurilor inseamna utilizarea padurilor si a terenurilor acestora intr-o maniera si intr-o proportie care sa le mentina biodiversitatea, productivitatea, capacitatea de regenerare, vitalitatea si potentialul lor de a-si indeplini,acum si in viitor, functiile sale ecologice, economice si sociale, la nivel local, national si global si care sa nu dauneze altor ecosisteme.»

Semneaza: Agora for Life – Belgia, Environmental & Social Change – Marea Britanie, New Environmentalist – Marea Britanie, Save Rosia Montana UK – Marea Britanie , Romanii din Italia – impotriva exploatarii gazelor de sist – Italia, Romanii din Italia pentru Rosia Montana- Italia, Diaspora Romaneasca Unita – Italia, Salvemos Rosia Montana Madrid – Spania,Initiativa Solidaritate pentru Romania – Suedia, Intreseförening för Rumäner i Sverige – Suedia, Rosia Montana Paris – Franta, Dacia Libera – Franta, Diaspora Franta solidara cu Romania. (Romani Indignati) – Franta, Asociatia Grupul de Interventie Civica , Brasov – Romania, Asociatia Neuer Weg, Fagaras – Romania, Asociatia T.E.S.L.A – Romania, Militia Spirituala – Romania, Asociatia Bafi – Romania, Clubul Eco-Montan Bucovina, Radauti – Romania, Asociatia " Salvam Campia de Vest" – Romania, Asociatia Bankwatch – Romania,Asociatia Sura – Romania, Efectul Fluture – Romania, Mining Watch Romania, R9TM – Romania, Canada Save Rosia – Canada, Raw (Romanian Activists Worldwide) – Canada, Munchen Rettet Rosia Montana – Germania, Civicum Voluntaris , Constanta – Romania,Grupul de activisti din Viena – Austria, Rettet den Regenwald e.V., Hamburg – Germany,GLOBAL 2000 – Austria, Comité belge de Solidarité avec l'Equateur face à Chevron-Texaco – Belgium.
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page