Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ceausescu, initiatorul tancului românesc

Vladimir Rosulescu   

Tancurile romanesti au aparut din dorinta lui Nicolae Ceausescu, pentru a rezolva problema dotarii armatei si a evita dependenta fata de U.R.S.S., pe la mijlocul anilor ’70 (conform Hotararii Consiliului Apa­rarii R.S.R. din 13 mai 1974), Ceausescu a dat dispozitie sa se faca o uzina speciala unde sa se construiasca tancuri romanesti. Dupa cateva experimente la Sibiu, Mizil si Ceptura-Prahova, in 1978, toti specialistii au fost adusi la Bucuresti, la Fabrica de Masini Grele Speciale, o cladire construita langa halele „23 august”, cunoscute astazi drept Faur. In aparenta, „fabrica de tancuri” nu aparea pe niciun document public. „Pentru ca era o chestiune considerata secreta, in acte nu figura, nu exista. Era militarizata, cu garduri mari si sarma ghimpata. Era o securitate stricta, iar toti angajatii, si cei civili, intrau si ieseau cu legitimatii speciale”. Pana in 1989, U.M.B. „duduia” de tancuri. Se produceau anual in jur de 200 de bucati.

Dupa asa-zisa revolutie, uzina a fost plimbata pe la mai multe ministere, a intrat si pe lista de privatizare a A.V.A.S., iar acum a ajuns in curtea Ministerului Economiei. Potrivit unor surse, un tanc romanesc produs la U.M.B. ajunge cam la 1.500.000 de dolari, iar pretul creste in functie de dotari.In hala de montaj a Uzinei Mecanince Bucuresti (U.M.B.) stau alaturi, unul langa altul, „tatal” si „fiul”. Se numesc TR 85 si TR 85 M1. Pe cel de-al doilea, militarii il stiu si de „Bizon”. „T” vine de la tanc, „R” de la romanesc, iar cifra reprezinta anul de fabricatie. Daca primul este 100% romanesc, la „Bizon” au participat, prin 1996, si francezii cu imbunatatiri, asa ca i s-a adaugat „M” de la modernizare.

De la infiintare pana in prezent, U.M.B. a produs tancuri doar pentru Armata Romana, care are in dotare in jur de 300 astfel de modele. „Au existat cateva discutii de export cu egiptenii, insa nu s-a concretizat nimic pana acum”.Tancul produs in Romania este de talie mijlocie. Greutatea lui este de 50 de tone, cu vreo 12 mai putin decat „Challenger”-ul armatei britanice. Nu se prea poate face comparatie intre tancurile de aceeasi clasa, fiecare tip de tanc are calitati si puncte mai slabe. Nici sa fie prea greu nu este bine, sa nu se miste ca o broasca testoasa. Specialistii nostri au ajuns la concluzia ca acest tip de tanc este cel mai potrivit pentru relieful de la noi.

Tancul nostru are putere mare de foc, trage pana la 6.000 de metri, lovitura directa, in timp ce „Leopard”-ul nemtesc nu bate mai departe de 3.000 de metri (aprecierea actualului director al U.M.B. despre tancul „Leopard”). Motorul are 860 de cai-putere, aproape jumatate fata de cat are „Abrams”-ul american, insa specialistii spun ca se misca foarte repede, cu 60 km/h, mai putin cu 7 km/ora decat cel produs de Statele Unite. O alta calitate a tancului romanesc este aceea ca poate sa traga si din mers, fiind dotat cu giroscop modern, iar o parte dintre tancuri nu pot face lucrul acesta, trebuie sa se opreasca. Noua rezervoare de motorina asigura tancului nostru o autonomie in jur de 400 km, cu 150 mai putin decat „T-90” al rusilor, sau „Leclerc”-ul frantuzesc. Inauntru sunt instalate scaune detasabile, la fiecare dintre dispozitive. Spatiul este ingust, un iad pentru un claustrofob. Incap patru militari: comandantul, ochitorul, incarcatorul si mecanicul conductor. Se spune printre militari ca cei patru servanti trebuie sa fie „mici, negri si ai dracului”. Inaltimea maxima: 1,68 m, aceasta nefiind insa o regula.Cei patru tanchisti care incap in tancul romanesc au maximum 10 secunde la dispozitie sa descopere tinta, sa ocheasca si sa traga focul, altfel, „din vanatori devin vanati”.

In luna iunie 2012, societatea Romarm a anuntat ca este pe cale sa vanda tancuri romanesti „TR-85M1” columbienilor. stirea a fost privita de multi cu neincredere.Anuntul „Romarm” se referea la negocierile pe care le poarta cu statul columbian pentru livrarea de echipamente militare in valoare de un miliard de dolari. Printre produsele care ii intereseaza pe sud-americani figureaza si cel mai modern tanc romanesc, „TR-85M1”, supranumit „Bizonul”. Caracteristicile superioare ale tancului romanesc vorbesc numai specialistii. Se pun in discutie cinci elemente de baza care determina eficienta unui tanc: modernitatea sistemelor de ochire si de foc, mobilitatea masinii, pretul de cost, pretul de intretinere si nivelul de pregatire al echipajului.

Diferenta principala dintre tancul „TR-85”, de generatie anterioara, si cel de astazi consta in faptul ca acesta din urma are computer de bord, adica este un tancTanc Challenger T90-Abrams inteligent si este aproape la fel de usor de condus ca si un automobil. „TR-85M1” intruneste aproape toate calitatile unui tanc de ultima generatie. Calculatorul de bord, sistemul de ochire, munitia folosita si motorul sunt la nivelul celor mai performante pe plan mondial. Avantajul tancului romanesc fata de celebrele „M1 Abrams”, american, sau „Leopard”, german, de pilda, pe care am avut ocazia sa le conduc, este pretul de intretinere foarte mic. Tancul romanesc costa numai 1.500.000 dolari. Tanchistii cred ca arma lor e importanta si ca nu va disparea niciodata din razboaie, deoarece pentru a ocupa un teritoriu este nevoie de trupe terestre, iar acestea vor inainta intotdeauna insotite de tancuri. Aceasta parere este imbratisata de toate cadrele militare de planificare din tarile bine inarmate.Cele mai moderne tancuri sunt „M1-Abrams” (S.U.A.), „Challanger” (Anglia), „Leclerc” (Franta), „Leopard” (Germania), „Merkava” (Israel), „T-90” (Rusia). Pe langa ele s-a strecurat recent si „TR-85M1”, tancul romanesc. Ca preturi, diferenta este destul de mare intre aparatele occidentale - „M1-Abrams”, de pilda, care costa 5,4 milioane de dolari sau englezescul „Challenger”, la 4,2 milioane de dolari - si cele rusesti de aceeasi generatie, adica „T-90”, al caror pret ajunge la jumatate: 2,8 milioane de dolari. „TR-85M1”, in varianta pe care romanii le-a prezentat-o columbienilor, cea cu un motor mai puternic decat cel clasic de 860 CP, este imbatabil, la pretul de 1,5 milioane de dolari bucata.

Tancul inteligent romanesc detecteaza daca o racheta antitanc a pornit catre el si lanseaza imediat contramasuri, adica grenade de bruiere a loviturilor inamice. Concomitent, mecanicul schimba imediat pozitia blidatului, iar racheta antitanc se indreapta catre grenadele de contramasura. Dupa ce computerul identifica tinta, in 0,3 secunde, tancul poate trage cu o cadenta de 7 lovituri pe minut, daca sta pe loc, si 4 lovituri pe minut, in mers. Impotriva tancurilor inamice foloseste proiectile ce pot perfora un blindaj gros de o jumatate de metru. Are un tun de calibrul 100 mm si poate lovi tinte prin ochire directa la 6 km, sau prin conducerea indirecta a focului, pe coordonate transmise de cercetasi, la distanta 14,6 km.

Prima unitate de tancuri din Armata Romana a fost infiintata in 1921, dar pana in 1977 toate unitatile foloseau blindate de import. Incepand cu 1970 se pune problema propriei productii de blindate. Se incearca si copierea tancului sovietic „T-72” si astfel ia nastere „TR-125”, care insemna Tanc Romanesc cu tun de calibru 125. Nu au fost fabricate decat cinci bucati, militarii fiind nemultumiti ca masina era greoaie. In 1985 apare un alt tanc 100% romanesc, numit „TR-85”. Acesta era inspirat de „T-55” rusesc, considerat, in anii ’60, spaima trupelor N.A.T.O. - adica era cel mai bun din lume la vremea respectiva. In 1997, „TR-85” a intrat in modernizari si, printr-o colaborare romano-franco-israeliana, a iesit „TR-85M1”, un tanc la standardele actuale ale N.A.T.O.

Grafica - Ion Maldarescu
ART-EMIS

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page