Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CENTRUL BUCOVINEAN DE ARTA PENTRU CONSERVAREA SI PROMOVAREA CULTURII TRADITIONALE ROMÂNESTI CERNAUTI


C O M U N I C A T
In perioada 30 aprilie – 3 mai 2015, Centrul Bucovinean de Arta pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Romanesti Cernauti desfasoara una dintre cele mai de amploare actiuni culturale din Regiunea Cernauti, editia a XI-a a Festivalului-concurs International de muzica populara romaneasca ”IN GRADINA CU FLORI MULTE”, care actualmente face parte din proiectul MIS-ETC 2557 „Educatia artistica si culturala in contextul cooperarii transfrontaliere durabile”, implementat in cadrul Programului Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007 – 2013, avand ca obiective:
- afirmarea, lansarea si incurajarea tinerilor interpreti, promovarea si stimularea celor mai autentici si mai talentati propagatori ai cantecului si dansului popular romanesc.
- implicarea eficienta a mijloacelor mass-media locale, regionale si nationale in procesul de valorificare scenica si promovare a potentialului artistic si creativ al tinerilor interpreti de muzica populara romaneasca.
Editia actuala a Festivalului este organizata in parteneriat cu Colegiul de Muzica “Stefan Neaga” (Republica Moldova) si Asociatia KULT-ART (Romania), cu sprijinul Centrului Cultural Bucovina, Suceava. Acest eveniment, ca si multe altele organizate de Centrul Bucovinean de Arta in ultimii ani, prin partenerii media, a cunoscut o remarcabila crestere a audientei si a devenit o sarbatoare de suflet a romanilor din nordul Bucovinei, Tinutul Herta si nordul Basarabiei si o rampa de lansare a tinerilor interpreti pasionati de muzica populara romaneasca.
Valorificarea culturii nationale si a traditiilor noastre stramosesti, propagarea comorilor folclorice romanesti – sunt scopurile acestei actiuni, prin care Centrul Bucovinean de Arta doreste sa contribuie la prosperarea national-culturala a neamului in aceasta zona istorica.
Precedata, pe parcursul a un deceniu, de actiuni cultural-nationale, care au devenit repere culturale ale acestui spatiu , Centrul Bucovinean de Arta Cernauti isi propune o noua provocare - inaugurarea „Scolii Populare de Arte si Civilizatie Romaneasca”, care vine sa contribuie la revitalizarea si valorificarea autenticitatii culturii romanesti, folclorului muzical romanesc din aceasta zona si nu numai, inlaturand influenta altor culturi. Totodata, aceasta scoala vine sa completeze lipsa de informatii actuale despre istoria si cultura traditionala romaneasca ? nordului Bucovinei si tezaurul muzical-folcloric autohton in randul tineretului, sa contribuie la stabilirea cooperarii optime intre Asociatiile culturale romanesti, prin crearea unui spatiu veridic si argumentat al culturii autentice romanesti.
Inaugurarea acestei scoli, in apogeul Festivalului de folclor romanesc, are o semnificatie cu totul deosebita. De acum inainte aceasta Scoala va fi baza de pregatire pentru acest Festival si multe alte actiuni cultural-nationale, desfasurate in aceasta zona istorica si in toata Tara.
Pentru participare la aceste actiuni sunt invitati senatori si deputati, reprezentantii administratiilor locale, artisti consacrati din Romania si Republica Moldova, admiratori si pastratori ai tezaurului muzical – folcloric romanesc, mesteri populari, copii si tineri, interpreti de cantece populare romanesti din multe zone folclorice ale tarii.
Organizatorii acestor evenimente culturale romanesti isi doresc sa sublinieze relevanta desfasurarii lor intr-un spatiu multietnic si multicultural, si sustin ca indentitatea culturala este elementul definitoriu pentu om in viata. Partenerii in organizarea acestui eveniment sunt animati de dorinta de a sustine astfel de activitati culturale pentru a-i ajuta pe tinerii creativi de etnie romana din acest spatiu istoric sa-si atinga aspiratiile, fiind convinsi ca datorita acestui sprijin, dar si elanului, ambitiei si dorintei tinerilor, propagarea si valorificarea comorilor populare romanesti va avea succes.
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page