Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Bogdan Gavrila: Tot ce cautati în mediul digital ajunge sa va defineasca, se formeaza un profil electronic


Unul dintre coordonatorii volumului "Romania noului val", Bogdan Gavrila, voluntar la Centrul de Resurse pentru Societatea Civila, a declarat miercuri, la dezbaterea cu tinerii de la Universitatea 'Petru Maior' din Targu Mures, ca in mediul digital clientii dicteaza tipul de continut si ca tot ce cauta un client pe Internet ajunge sa il defineasca, intrucat pe baza cautarilor sale i se va forma profilul electronic.
 Foto: (c) Liviu SOVA / Arhiva AGERPRES

'Un politician mi-a spus ca pe Facebook sunt numai manele si femei (...) E foarte important ceea ce citesti si e foarte important ca si acum inclusiv continutul reclamelor pe media ajunge sa se contureze in functie de profilul vostru. Deci site-urile si stirile vor fi livrate in functie de interesul fiecaruia dintre voi.

Si asta in functie de ce dati like, ce cautati pe Google, de prietenii vostri si de valoarea prietenilor vostri. Daca va inconjurati de oameni care asculta manele si merg in cluburi de streaptease, sunt sanse foarte mari sa aveti numai asta in feed. De asta va incurajez sa va intalniti cu oameni care au interese deosebite, sa fiti conectati cu ei si sa nu ajungeti la aceeasi mentalitate pe care a avut-o politicianul acela, care a venit la modul traditional ca daca pe TV se livreaza stiri si manele la toata lumea, inseamna ca pe Facebook se livreaza acelasi lucru la toata lumea.

Deci el a transpus modelul TV la Facebook (...) Acele lucruri sunt stocate si se formeaza un profil electronic, deci tot ce cautati ajunge sa va defineasca', a aratat Bogdan Gavrila.

Acesta le-a spus tinerilor ca exista o dezbatere in SUA despre aceste date si daca guvernele ar trebui sa le stocheze si sa managerieze aceste baze de date sau daca o serie de companii, cum este Google, sa fie proprietarele datelor pe care clientii le cauta. 'Deci tot ce faceti pe mediul digital lasa o urma si se contureaza un profil. Acum profilul acesta se numeste profil socio-demografic', a precizat Gavrila.

In privinta rolului jurnalistului in viitor, Bogdan Gavrila crede ca acesta va reveni la rolul sau initial, 'va fi implicat in comunitate, va fi conectat la foarte multi oameni, un om de cultura, un om care va deveni un fel de voce a comunitatii si din comunitate', iar in rest tot ce inseamna stiri despre vreme sau starea drumurilor vor fi probabil generate de roboti.


Presedintele executiv al FAIR Mediasind, Cristi Godinac, a aratat in cadrul dezbaterii ca tinerii trebuie sa aiba grija de unde isi iau informatiile, intrucat exista o mare diferenta intre jurnalisti si 'postaci'.

'Aveti grija de unde va luati informatiile, aveti grija sa vedeti care este diferenta dintre un jurnalist si o persoana care posteaza stiri in mediul online sau scrie in diverse publicatii.

Diferenta sau diferentele sunt destul de mari. Un jurnalist trebuie sa respecte, in primul rand, niste reguli deontologice, asta il deosebeste de 'postaci' in general sau de persoane care vor sa isi exprime anumite pareri. Un jurnalist are obligatia sa respecte o clauza de constiinta, are obligatia sa respecte si sa publice adevarul. Intr-adevar, si din cauza crizei economice si din cauza lipsei de pregatire, exista din ce in ce mai putin jurnalisti si ne transforma pe noi, ca breasla, intr-o jungla. Dar de aceasta exista si organizatii ca ale noastre sa impuna reguli, sa impuna reguli deontologice, astfel incat breasla sa isi poate face misiunea, aceea de a informa corect publicul', a afirmat Godinac.

La evenimentul organizat miercuri la Targu Mures au luat parte cativa autori ai volumului 'Romania noului val' — Alex Giboi, directorul general al AGERPRES, Cristi Godinac, presedintele executiv al FAIR Mediasind, jurnalistul Marius Stoian si Bogdan Gavrila, voluntar la Centrul de Resurse pentru Societatea Civila, ambii coordonatori ai volumului care a fost gandit ca un schimb de idei inovatoare.

Volumul 'Romania noului val' a aparut la inceputul anului 2015 in parteneriat cu revista Foreign Policy Romania, are 77 de autori — antreprenori, inventatori, regizori, voluntari, activisti, diplomati, analisti, consultanti, manageri, ganditori si jurnalisti — prefata este semnata de academicianul Solomon Marcus, iar postfata ii apartine academicianului Daniel Daianu si ofera o colectie de viziuni asupra viitorului Romaniei.

AGERPRES / (A — autor: Dorina Matis, editor: Marius Fratila)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page