Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Iohannis si Diaspora, s-a rupt lantul de iubire: «Mai bine ocupa-te de românii de acasa»


In urma nu cu mult timp, orice referire la Iohannis era intampinata cu urale, reale si virtuale. Presedintele care a cistigat alegerile cu scoruri ametitoare in diaspora devenise cel mai iubit dintre romani. Cei mai multi romani au votat in Italia, unde Iohannis a obtinut 88,59% din voturi. In Germania a obtinut 96,06%, dar au fost sectii unde a trecut de 97%: Bonn 97,12%, München 97,87%.

E de zilele trecute stirea despre Nursultan Nazarbaiev care a castigat alegerile prezidentiale din Kazahstan cu 97,7% din voturi. Occidentul i-a sarit in cap si omul si-a cerut scuze: "Imi cer scuze ca in statele super-democratice asemenea procente sunt inacceptabile."

Iohannis a cistigat cu procente similare in Diaspora. Acum se pare ca lantul de iubire s-a rupt. Este de ajuns un pretext pentru ca oamenii sa izbucneasca. Un asemenea pretext a fost vizita presedintelui la Roma. In declaratia pe care a facut-o inainte de a pleca de la Otopeni, Presedintele a spus ca "Drepturile cetatenilor romani din Italia trebuie sa fie aparate".

Am publicat informatia cu privire la aceasta declaratie si programul vizitei intr-un articol pe gazetaromaneasca.com, cu titlul "Klaus Iohannis: «Vin la Roma sa apar drepturile romanilor din Italia»"

Nimeni nu s-ar fi asteptat la multe comentarii la aceasta stire "de serviciu". Insa oamenii au rabufnit, acuzand in primul rand logica din spatele afirmatiei legate de drepturi: Italia nu e o tara bananiera, aici drepturile se respecta, mai degraba sunt probleme cu respectarea drepturilor romanilor in Romania.

Iata cateva opinii ale unor oameni simpli, care niciodata nu au sanse sa fie invitati vreodata de Ambasada la intalnirile oficiale dintre Presedinte si "comunitatea" la costum.

Catalina Vlad: «Domnule Presedinte, cel mai important lucru pe care il puteti face pentru romanii din Italia este sa ii luati acasa pe delicventi, ignoranti si aroganti. Cei care ramanem stim sa ne aparam singuri drepturile!»

Eduard Enache: «Crezi tu? Mai bine ocupa-te de romanii de acasa. Sa stii ca suntem cam dezamagiti de tine!»

Silvya Stan: «Frectie la picior de lemn, doreai sa vizitezi Roma, nimic util pentru tara, am facut varice sa votez pentru a scapa de Ponta, erai singura varianta, dar vad ca tot in bara o da romanul, vai de blestemul greu de pe capul nostru»

Oborocianu Anca: «Sa vezi ce se respecta drepturile romanilor dupa vizita in Italia...»

Doina Baroi: «Am vrut sa zic ceva, dar tot nu intelegea presedintele nostru drag ,de ce nu sta acasa si sa faca ceva pentru saracii romani de acasa nu ne plangeti pe noi care am plecat, ca daca ne era rau, nu stateam. Aici am gasit mai multa omenie si stim si ce drepturi avem cei care muncim corect si ne vedem de lucru, suntem mai respectati si bine vazuti ca acasa la noi! Cat am lucrat in tara nu stiam ca exista al 13-lea salariu si premiul de doua ori pe an! Asa mai bine fa si pentru cei de acasa conditii si stai, nu mai cheltui banii lor!»

Olimpia Mitritoaia: «Nu ne respecta drepturile cei din tara. Trebuie sa fim aparati de aia din tara in primul rand, nu numai sa votam avem dreptul, ca am votat si tot aia care ne incalca drepturile sunt la putere, functionarii din consulate si administratia publica din tara isi bat joc de noi!»

Gratiela Rosu: «Fapte, domnule presedinte, ca de vorbe goale ne-ati umplut creierii in campania electorala pentru voturi»

Petcu Florina: «Au mai venit si altii, nu au facut marea cu sarea... aici muncim dupa regulile lor... tu fa ceva in amarata aia de tara, ca ai promis multe, sa ne intoarcem acasa... nu o mai da si tu dupa gard, asteptam fapte»

Sorinela Petcu: «Cand am zis ca Iohannis e o mare teapa, foarte multi mi-au sarit in cap. Acum vrem, nu vrem trebuie sa il suportam si sa speram ca pana la urma va face ceva pentru tara.»

MaricicaCovas: «Ati facut destul in tara, pentru noi... aparati drepturile romanilor la fel cum le-ati aparat si in tarile pe unde ati fost? Noi nu am auzit nimic! Tacerea dvs. nu place romanilor... si nici plimbarile cu sotia... »

Mary Dinu: «Aparati drepturile si faceti dreptate celor din tara mai intai»

Un articol de Sorin Cehan, Gazeta Romaneasa

Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page