Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ziua Universala a Iei în Washington, DC

        Madalina Corina Diaconu
        

Ne vom alatura si anul acesta tuturor celor care sarbatoresc “Ziua Universala a Iei” in perioada 20-24 iunie. Pentru a marca acest eveniment la Washington DC, ne vom intalni duminica, 21 iunie la ora 17 in piata / parcul Lafayette din fata Casei Albe (1600 Pennsylvania Avenue, NW, Washington, DC).

In acea zi, romanii si iubitorii Romaniei sunt provocati sa poarte ia, splendida bluza a portului popular, sau camasi traditionale romanesti. Participantii la eveniment sunt deasemenea incurajati sa aduca si obiecte populare romanesti care ar putea fi folosite ca decor pentru pozele care se vor face cu aceasta ocazie.

Ziua Universala a Iei nu este o campanie publicitara, ci o celebrare a iei traditionale romanesti, oriunde s-ar afla pe planeta. Aceasta zi este o initiativa fara precedent care a luat nastere pe Facebook, unind iubitorii Romaniei din toate colturile lumii. Initiata in ianuarie 2013 si coordonata de comunitatea online “La Blouse Roumaine” (https://www.facebook.com/LaBlouseRoumaine10) Ziua Universala a Iei s-a sabaorit pentru prima data pe 24 iunie 2013, de Sanziene. In acesti primi doi ani, Ziua iei a devenit un adevarat eveniment global, fiind sarbatorita pe sase continente in 48 de tari, 109 localitati si 143 de evenimente si a contribuit decisiv la repozitionarea iei si culturii traditionale romanesti dupa 25 de ani de la caderea comunismului.

Comunitatea online “La Blouse Roumaine” ne reaminteste ca ia este matricea noastra culturala, un simbol al identitatii si creativitatii spatiului romanesc, care dainuie din timpuri stravechi. Sa le ascultam asadar indemnul si veniti sa imbracam impreuna Washingtonul si planeta in ia romaneasca!

Bogdan Banu, Washington DC

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page