Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Apel la actiune pentru salvarea Palatului Brukenthal, cel mai important monument baroc din TransilvaniaMuzeul National Brukenthal anunta lansarea campaniei White Palace – Dark Story [un palat alb – o poveste intunecata] pentru restaurarea Palatului Brukenthal.

Descrierea campaniei
Gen: Campanie pentru o cauza
Titlu: White Palace – Dark Story
Organizatori: Muzeul National Brukenthal si Asociatia Brukenthalia
Partener unic: Deine Lakaien, Germania
Actiune: Petitia
Durata: 1.03 – 31.05.2015
Scop: Constientizare asupra starii de degradare a Palatului Brukenthal si a necesitatii restaurarii cladirii.
Mijloace de informare publica: Site-ul oficial al Muzeului National Brukenthal www.brukenthalmuseum.ro
                                                       Facebook oficial Brukenthal National Museum / Muzeul National Brukenthal
Argument
Monument istoric de categorie A, Palatul Brukenthal nu a fost niciodata restaurat integral in cele peste doua secole de functionalitate a cladirii.
Considerand faptul ca in anul 2017 se implinesc 200 de ani de la inaugurarea in Palatul Brukenthal a primului muzeu din Romania, campania „White Palace – Dark Story” [Palat alb – poveste intunecata] are ca scop constientizarea publicului asupra starii de deteriorare a cladirii monument istoric si a necesitatii imperative de demarare a lucrarilor de restaurare.
Petitia
Intre 1 martie si 31 mai anul curent, petitia pentru restaurarea Palatului Brukenthal poate fi semnata online pe site-ul muzeului www.brukenthalmuseum.ro sau la sediile Muzeului National Brukenthal.
Concept
Intr-o perioada in care media se confrunta cu o abundenta de informatii de natura politica, sociala si economica, Muzeul National Brukenthal a ales conceptul narativ al unei povesti ce prezinta actualitatea in dialog cu trecutul. Vom incerca sa atragem atentia asupra aspectelor necunoscute si detaliilor care scapa observatiei directe sau sunt greu de observat cu ochiul liber.
Structura conceptului este modulara, fiecare dintre cele trei luni de campaniei urmand sa prezinte o tema:
MARTIE – piatra (problemele de conservare si necesitatea restaurarii elementelor de arhitectura si structurilor din piatra precum portalurile, ancadramentele din piatra ale ferestrelor si lucarnelor, soclul cladirii din prima curte interioara).
APRILIE – saloanele de receptie (problemele de conservare si necesitatea restaurarii pachetului, tapetului pe suport de matase si a tapetului pe suport de hartie, deschiderea salonului oriental din aripa de nord).
MAI – fatada secundara a Palatului Brukenthal.
Pentru cei care vor urmari timp de trei luni desfasurarea campaniei pe site-ul oficial si facebook-ul muzeului, povestea pe care o propunem va fi descrisa in texte de prezentare, albume foto, informatii mai putin cunoscute despre Palatul Brukenthal si istoria cladirii.
Fiecare modul va fi introdus de un scurt metraj in care este cuprinsa sinteza tematica a lunii.
Filmele au fost realizate cu sprijinul formatiei Deine Lakaien, Germania, care a oferit povestii campaniei o voce unica pentru povestitor si un fond muzical de exceptie.
Educatie
Pe langa materialele cu un continut educativ-informativ ce vor fi postate online, Muzeul National Brukenthal desfasoara in cadrul campaniei 2 proiecte in colaborare cu Liceul de Arta Sibiu, respectiv cu Facultatea de Jurnalistica din cadrul ULBS.
Evenimente
Campania cuprinde expozitii si evenimente pentru publicul larg, ce vor fi anuntate la data programarii lor.  
Documente
pot fi consultate pe pagina campaniei (http://www.brukenthalmuseum.ro/petitie/index.html )  
Lista demersuri oficiale pentru restaurarea Palatului Brukenthal (http://www.brukenthalmuseum.ro/petitie/Demersuri%20oficiale%20restaurare%20Palat.pdf )
Manifestul campaniei
(http://www.brukenthalmuseum.ro/petitie/Manifest.RO.pdf )PREZENTAREA CAMPANIEI PENTRU PUBLICO poveste trista si totusi … nu doar o poveste
White Palace – Dark Story este o poveste din Transilvania; nu despre un castel si un conte, ci despre un palat si un baron, nu despre o mostenire misterioasa, ci despre o mostenire publica. Este povestea unui vis vechi de secole a carui lumina se stinge in zilele noastre.
Palatul Brukenthal si colectiile Baronului Samuel von Brukenthal au fost destinate prin testament unei vieti publice. Din cauza agravarii starii de conservare a cladirii, restrictionarea partiala a accesului vizitatorilor este iminenta, palatul apropiindu-se treptat de momentul inchiderii portilor.  
Muzeul National Brukenthal a crescut din radacinile Palatului, impartasindu-i identitatea. Pentru fiecare dintre noi, Muzeul National Brukenthal va continua sa existe. Palatul Brukenthal va exista doar pentru aceia dintre noi dispusi spre constiinta.
In secolul al XVIII-lea, Samuel von Brukenthal scria:
„Nu cred ca spiritul lucrurilor se va schimba datorita celor putini, ci mai degraba convins ca binele se va ridica si va erupe in curand, cu toata forta, din aceasta dezordine.”

Intre 1 martie si 31 mai 2015, campania White Palace – Dark Story isi propune sa creasca gradul de constientizare in comunitatea publicului vizitator, dincolo de granitele locale, nationale sau chiar europene.
Demonstreaza ca lumea ignorantei si indiferentei este mica!
Alatura-te campaniei! Semneaza petitia!
Lumea culturala a Palatului Brukenthal este si mostenirea ta!PREZENTAREA PARTENERULUI CAMPANIEIDeine Lakaien – magia ademenitoare a muzicii
Muzeul National Brukenthal si Asociatia Brukenthalia au privilegiul de a prezenta formatia Deine Lakaien ca Partener Unic al campaniei White Palace – Dark Story!
Nu exista poveste fara magie, iar cea mai puternica magie este muzica.
Cuvintele si imaginile pot descrie umbrele unei existente, muzica poate chema realitatea in lumina pentru ca nu se adreseaza mintii si ochilor, ci sufletului.
Dupa sustinerea unui concert de succes in anul 2013 in Palatul Brukenthal, duo-ul german Deine Lakaien se alatura campaniei White Palace – Dark Story, oferindu-i suportul muzical si, mai ales, magia care a facut ca popularitatea formatiei sa depaseasca granitele europene, ajungand pana in Japonia si China.      
Activa din 1985, Deine Lakaien este formata din Alexander Veljanov – voce si Ernst Horn – compozitor si multi-instrumentist. Stilul formatiei este clasificat in general ca Dark Wave, fiind caracterizat de diversitate stilistica, receptand influente din muzica clasica, pop si elemente ale avangardei.
De-a lungul timpului, Ernst Horn si Alexander Veljanov au dezvoltat concepte diferite de abordare a concertelor, de la sintetizatoare si chitara electrica la concertele acustic de voce si pian sau la concerte grandioase precum cele sustinute alaturi de Neuen Philharmonie Frankfurt.
Palatul Brukenthal
Elemente decorativ-arhitecturale si artistice realizate din piatraPortalul fatadei principale
Ancadramentele cailor de acces, parter
Ancadramente ferestre
Ancadramente lucarne
Soclul, fatada principala si prima curte interioara
Portalul cu atlanti intre prima si cea de a doua curte interioara

Starea de conservare
Realizate din piatra calcaroasa, elementele mai sus mentionate pot fi datate cu mai bine de 200 de ani in urma.
Deteriorarile suferite de-a lungul timpului au cauze diverse:
1.    degradari specifice, urmare a unei imbatraniri firesti
Efectele fenomenului de inghet-dezghet, actiunea de vaporizare a apei din material, a recristalizarii sarurilor si a fortei eoliene au produs pana in prima jumatate a secolului trecut degradari specifice rocilor sedimentare. Aceste efecte s-au materializat in dezagregare granulara de suprafata si inceput de clivare superficiala, fapt ce a rezultat in suprafete de piatra cu porii deschisi, sensibile la actiunea factorilor de mediu.
2.    cauze fizico-chimice provocate de factorii atmosferici sau de microclimat (temperatura, umiditate, poluare).
Din a doua jumatate a secolului trecut si pana in prezent trebuie luata in considerare poluarea ca factor de degradare. Produsa de activitatea industriala si traficul rutier, poluarea accelereaza procesul de degradare prin actiunea ploilor acide.
Fenomenul de ceata prelungita din anotimpurile reci a determinat o parte dintre cele mai grave efecte prin patrunderea in structura pietrei a unor mari cantitati de substante nocive, gaze si pulberi ce au declansat degradarea fizico-chimica evolutiva a pietrei. Consecintele acestor degradari pot fi observate mai ales in zona dinspre Piata Mare, dar si in prima curte interioara unde sunt identificate suprafete cu pierderi (cantitative si calitative) de material. Aceasta actiune se produce de la exterior spre interior prin clivare profunda si decimentare.
3.    interventii necorespunzatoare
Celor de mai sus li se adauga interventii necorespunzatoare, ireversibile sau incompatibile cu piatra, realizate de-a lungul timpului: reparatii si modificari, plombe si acoperiri cu lapte de ciment care au estompat amprenta mesterului pietrar (urmele de unealta).

Necesitatea lucrarilor de conservare si restaurare
Degradarile fizico-chimice ale structurilor si elementelor din piatra sunt in momentul de fata intr-un stadiu evolutiv, avand un ritm accelerat.
Materialul suport – piatra de tip sedimentar – nu mai prezinta rezistenta mecanica pentru fragmentul de material purtator de informatie, lasand doar posibilitatea de a se realiza o restaurare de tip replica, fara martor in situ si fara patina nobila.   
Elementele profilate precum cornise si glafuri se afla intr-o stare avansata de degradare, pierzandu-si functia de lacrimar si de protectie pentru intreg ansamblul situat in pozitie secundara.

Concluzii
In scurt timp, o  buna parte din intreg programul arhitectural din piatra va suferi pierderi ireversibile, iar palatul in ansamblul sau isi va pierde identitatea arhitecturala.
Operatiile de conservare-restaurare reprezinta un proces laborios si de lunga durata, iar lucrarile ar trebui demarate de urgenta. In acest scop se poate incepe cu interventii de conservare pasiva pe elementele cu prioritate.


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page