Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1171)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

Desi sunt familiar cu aforismul lasat umanitatii - sau mai corect celor care considera educatia ca o "protectie mai buna a libertatii decat o armata stabila - educatioan is a better safeguard of liberty than a standing army"- de scriitorul american Mark Twain, " in tara noastra avem aceste nespus de pretioase trei lucruri: "libertatea de exprimare, libertatea constiintei si prudenta de a nu le practica pe niciuna - In our country we have those unspeakably things: freedom of speech, freedom of conscience and the prudence never to practice either", voi fi in nota obisnuita, adica imprudent si voi face uz de libertatea de exprimare si de libertatea constiintei.
Pentru cei care mai au rezerve asupra stadiului avansat de descompunere a democratiei americane, le recomand sa analizeze evenimentele curente din orasul Baltimore, statul Maryland. Niciodata nu se potrivesc mai bine decat cele lasate de filosoful american Will Durant, cunoscut pentru cele 11 volume de Povesti ale Civilizatiei in care ne spune ca, "civilizatia incepe cu ordinea, creste cu libertatea si moare cu haosul - Civilization begins with order, grows with liberty and dies with chaos." Pentru stadiul degradant in care a ajuns America, trebuie sa revin la pertinenta caracterizare facuta de profesor doctor Thomas Sowell, economist, filosof politic, provenit din elita armatei americane - U.S. Marine Corps, nume de referinta in publicistica americana, posesor al unui Bachelor degree din partea Universitatii Harvard, al unui Master Degree din partea Universitatii Columbia, al unui PhD - Doctorat din partea Universitatii din Chicago, autor a peste 300 de carti, inca din 1980 angajat al celebrului Hoover Institute, acreditat pe langa Stanford University. Intrucat se vor gasi detractori, care vor comenta ca sunt deja familiari - desi, nu sunt - cu cele expuse de mine, doresc sa le reamintesc, cuvintele lui Andre Gide eseist francez, decedat in 1951: "totul a fost spus inainte, dar intrucat nimeni nu asculta noi trebuie sa revenim si s-o spunem din nou - Everything has been said before, but since nobody listens, we have to keep going back and saying it all over again". Asta, nemai vorbind de axioma lasata celor care considera ca " educatia nu este pregatire pentru viata, ci este viata insasi (Johh Dewey) "de parintele filosofiei, ma refer la Socrate, care ne spune ca "adevarata stiinta se bazeaza pe reamintire - anamnesis."  
Inainte de a va reda magistrala si pertinenta caracterizare a Americii, facuta de acest geniu cerebral, care pentru a evita orice interpretare  la moda, "race card", doresc sa va spun ca este afro-american, incerc sa va familiarizez cu o noua notiune in sincera intentie de a va fi de folos. Notiunea de "Teflon President", caracterizeaza un presedinte care reuseste sa ramana popular in ciuda scandalurilor cu  care se confrunta administratia si denota abilitatea sa evite blamurile - A president who manages to remain popular despite scandal surrounding the administration; denoting the ability to evade blame". Orice asemanare cu prezenta administratie nu este deloc intamplatoare. Dar cu o opozitie nula, GOP (Great Old Party) - Partidul Republican, in ciuda majoritatii din Camera Reprezentantilor, fiind ca si inexistent si infricosat sa nu fie blamat rasist, extremist, fascist etc sau alte atribute care au priza la masa amorfa de "bovi", personal nu-mi ramane decat a ma conforma si consola celor relatate de personajul Scar din muzicalul  "The Lion King", "noi toti suntem inconjurati de idioti - we all are surrounding by idiots." M-am gandit la un refugiu pe Chomolunga, Everst-Himalaia, dar dupa ultimul cutremur cred ca prefer tranchilitatea Liternumului sau daca nici acolo nu se poate, insula Diomede din Stramtoarea Bering, poate reprezenta o solutie optima, la 1.8 Km se afla "tara vecina si pretina."
Sa revenim :"..... este cea mai buna ilustratie la zi a modului cum arata America presedintelui Barack Hussein Obama; este America unde cei fara de lege, necultivatii, necioplitii, neispravitii, ignorantii si incompetentii conduc. Este America unde cei care n-au sacrificat nimic, jefuiesc si distrug vietile celor care au sacrificat considerabil. Este America unde istoria este rescrisa sa onoreze dictatorii, ucigasii si hotii. Este America unde violenta, rasismul, ura, lupta de clasa si crima sunt promovate si acceptate ca masuri de distrugere a societatii civile Americane, este America unde oamenii au decazut la nivelul animalelor; defecare in public, sex in public, lipsa de igiena de baza. Este America unde principiile - dogmele de baza ale societatii civile, incluzind credinta, familia, presa libera si drepturile individuale, au fost respinse, negate. Este America unde documentele pe care s-a creat aceasta tara au fost rupte in bucati si odata cu ele toate libertatile garantate individului. Este America unde grele suferinte vor veni peste poporul American, dar conducatorii ca Barack Hussein Obama, Michelle Obama, Harry Reid, Nancy Pelosi, Joe Biden, Jesse Jackson, Louis Farrakhan, liberalii profesori de colegii, sefii sindicatelor si alti loiali liberali, membrii Partidului Comunist vor trai intr-o opulenta splendoare. Este America pe care Obama si Partidul Democrat au creat-o cu asistenta voluntara a presei americane, a Hollywood-ului, sindicatelor, Universitatilor, Partidului comunist American, a organizatiei Black Panthers si a numeroase entitati straine antiamericane. Barack Hussein Obama a adus mai multa distrugere acestei tari, decat oricare altul in istorie, dar acesta este numai inceputul din ceea ce el si camarazii lui sunt capabili.
Astazi, Marti, 28 Aprilie, 2015, imagini de cosmar portretizate magistral de Orwell in "Ferma Animalelor" si "1984" ne parvin pe toate canalele de Televiziune Americane. Nici nu stii ce sa crezi, daca este vorba de Katmandu - Nepal sau Baltimore - USA. Oricum, America a devenit Orwelliana. Orasul Baltimore, punct de referinta in Istoria USA este in ruina. Sute de cladiri, masini si business-uri au fost incendiate, pagubele cifrandu-se la sute de milioane de dolari. Colonelul Charles Kohler, purtator de cuvant al National Guard, ne anunta ca 3000 de militari au fost mobilizati!!! Foarte putini, mai ales ca Politia din Baltimore, pentru a evita de a fi catalogata drept rasista, a facut mai mult figuratie iar primarul afro-american al orasului a spus ca distrugerile cauzate au fost un mod personal al demonstrantilor de a face uz de "freedom of speech", iar faptuitorii sa fie lasati sa pradeze pentru ca e vorba doar de niste proprietati ?????? Sutele de milioane pagube cauzate, la care se adauga alte sute de milioane cauzate de cei care si-au exercitat "freedom of speech" in Ferguson, statul Missouri, urmeaza a fi suportate de noi, masa amorfa de idioti utili, de "bovi", care ne meritam pe deplin soarta, sau mai corect de "National Reserve" o Banca privata in ciuda titulaturii, care va trebui sa  mai emita o noua cota de trilioane de dolari.  
Cat despre reactia multimii dezlantuite din Baltimore si din alte orase americane, memoria ma duce la scrisoarea din anul 798 AD, adresata  lui Carolus Magnus, Charles The Great, Carol Cel Mare, imparat medieval care a condus Europa de Vest, intre 768-814, de catre Aleuin, dominant intelectual considerat unul dintre cei mai importanti arhitecti ai Renasterii Carolingene: " tumultousitas vulgi semper insaniae proxima est - reactia multimii este intotdeauna aproape de nebunie." Din nefericire, O lume Nebuna, Nebuna, Nebuna, a celebrului regizor Stanley Kramer, se regaseste perfect pe intreg mapamondul !
A.C.TON

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page