Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Regionalizarea - o solutie proasta pentru probleme reale

Dlui presedinte Klaus Iohannis
Dlui prim ministru Victor Ponta
Dlui vice-prim ministru Gabriel Oprea
Dnei comisar european Corina Cretu
Dlui ministru al Transporturilor Ioan Rus
Dlor presedinti ai PSD, PNL, UNPR, PC

Regionalizarea - o solutie proasta pentru probleme reale

Tema regionalizarii, o tema falsa, a fost impusa de un politician pentru a ascunde esecul in calitate de ministru intr-o disputa transfrontaliera - locatia unui pod peste Dunare si pentru a acoperi incapacitatea de a atrage fonduri pentru infrastuctura. Tema a fost mentinuta la cald de ziaristi din lipsa de subiecte si de minte si cunoastere, generalizata apoi de politicieni.
Problema reala este timpul si banii irositi la nivel national datorita cailor de rutiere si feroviare in regres si, in plus, tot mai incapabile sa preia sarcinile actuale si viitoare. Pe actuala retea rutiera, proasta se intelege, daca Brasovul ar fi nodul de comunicatii al tarii costurile nationale pe transportul rutier s-ar reduce cu 15%. Daca reteaua rutiera, feroviara si aeriana s-ar reorganiza pe ideea de nod de comunicatii national la Brasov costurile per total cu transportul s-ar putea reduce substantial. Din aceleasi motive economice Germania are un astfel de nod de comunicatii.
O alta suma de probleme reale ale oamenilor este aproprieirea deciziei si resurselor de ei. Dar nu abordam aici descentralizarea / centralizarea care au mai multe trepte si forme care se interconditioneaza intr-o lume globalizanta.
Regionalizarea, se poate demonstra matematic [problema kvant 1% (5,4=44%)x1, (19,8=29%)x2, (65,16=19%)x3, ...], creaza doua premise deosebit de rele: un hatis-culcus pentru coruptie si o oportunitate pentru neocominternism, dar nu rezolva nici una din problemele reale enuntate.
Problema solutiei corecte de organizare a teritoriului este si urgenta si foarte de actuala in perspectivele: i)atragerii de fonduri europene ordinare, unde solutiei regionalizarii i se poate substituii solutia stiintifica a „alocarii dinamice”, ii)atragerii de fonduri speciale pentru proiecte majore (initiativa Junker), iii)master planului de transport care trebuie fundamentat pentru un secol dar prioritizat pe pastrarea locurilor de munca si pe crearea de noi locuri de munca, iv)evitarii unor complicatii inutile in elaborarea noii Constitutii si v)optimizarea si reducerea costurilor economice.
Cerc. st. Pr. Octavian Capatina, 17 aprilie 2015, Cluj Napoca
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page