Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vederi de pe prispa - „UN OM“


Cartile de vizita ne impresioneaza de obicei prin functia si calitatile profesionale ale titularului. Aceasta insa,  prin lipsa lor. Sub nume doar mentiunea „OM“ ! Daca stai pe prispa vezi o sumedenie de oameni trecand prin fata ta. Categoria, culoarea, religia crezul politic, etc, nu spun mare lucru la prima vedere, ne-am obisnuit ca doar in caz de curiozitate sa ne intrebam ce fel de om .

Partida de tabinet, din gradinita de sub bolta viei, era in toi cand din odaile casei bunicilor rasuna deodata glasul Mameiei : Mai omule ! Bunicul sarea ca ars de la masa de joc si lasa cartile, chiar in toiul partidei si pleca sa descopere motivul acestei exclamatii care nu prevestea niciodata „timp frumos“. Din contra, insemna furtuna, nori ameninantatori la orizont, deoarece de obicei il striga mereu pe nume.

Politica nationala, internationala, de tot felul o fac oamenii. Intre ei, pentru ei si despre ei. Se cauta cu ardoare respectarea sau mai bine zis instaurarea acelor principii omenesti pe care revolutia franceza si filozofii ei iluministi le-au definit in trei notiuni de baza: Libertate-Egalitate si Fraternitate. Cu peste doua sute de ani in urma. Le-am realizat noi oamenii azi ? Nu ! Suntem departe de asta si cand se mai naste cate un OM politic care tinde spre aceste idealuri, dispare in scurt timp in uitare si din insemnatate, ba de multe ori si fizic, din viata. Exemple sunt o multime : J.F.K.. , Herrhausen, Iorga, Titulescu, etc.

Libertatea : asigurata prin constitutii si acte de lege se remarca prin inexistenta ei. Istoria o scriu de obicei invingatorii, iar cea contemporana, adevarul ei, e tinut inca „sub cheie“ in arhivele serviciilor secrete ale marilor puteri si ale Vaticanului se pare. La ce libertate putem trage nadejdea daca nu stim adevarul istoric. Internetul si noile medii contribue si ele sa ne duca cat pot in eroare, sa lanseze teorii peste teorii ce cateodata se bat cap in cap si mai ales sa ne bage-n cap ca suntem liberi dar mereu la dispozitia celor care ne manevreaza social si politic. De cate ori rasuna intr-un parlament cuvantul libertate se arata cu degetul in alta aparte de parca nasul propriu ar fi disparut de pe chipul ce judeca evenimentul.

Egalitatea : sa fim seriosi ! De acest lucru nici n-ar trebui sa vorbim noi, oamenii ! Daca revolutionarii francezi doreau sa fie egali cu nobilimea si burghezia care-i domina, azi avem alte doleante asemanatoare, actorii sunt doar diferiti. Cate institute si organizatii exista prin lume a caror activitate consta doar in faptul sa ne arata cat de inegali suntem intre noi. Toate sondajele de opinii, institutiile de cercetare si analize a modului social si economic de comportament, toata activitate noastra de zi cu zi indica doar un singur trend : inegalitatea intre noi creste mereu.

Fraternitatea : suntem specia care se hartuie cel aprig intre ea. „Homo hominus, Lupus !“ Nu e o vorba-n vant, e viata noastra de zi cu zi. Frati ne facem doar cu diavolul pana sa trecem puntea, dupa aceea continuam sa ne sfasiem intre noi.

Si politica ? De ce ar fi altfel ca cei care o fac ? Dar pentru cine o fac si cu ce scop ? Banii ! Am descoperit ca totul are o valoare in bani si am facut legi ca cine are mai multi bani sa aibe si mai multa putere fata de semenii sai mai nevoiasi. OM ?Lasa sa fie altul ca eu ma ocup de el daca isi ia „averea la purtare“ ! Dictatura, fie ea si democratica daca se vrea, sa traiasca ! Dictatori au fost si sunt o multime. Oameni insa si mai multi. Oare de ce nu au nimic de zis ? Pot demonstra in voie (Libertate ?), cot la cot cateodata om sarac cu om bogat ( Egalitate?) si politicienilor „li se falfaie“ vorba reclamei din Baneasa, de pe DN1 (Fraternitate ?)

Omul sfiinteste locul ! zice gura lumii, dar politica omului se reduce la simplu fapt de a te uita (cu interesuri de tot felul !) in ograda altuia. Facem politica uitandu-ne mereu cu interes la altii. Doar cand ne arde vre-o problema, vezi energia, incepem sa ne gandim ce putem face noi insine ca sa scapam de dependinta fata de altii. Americanii scot petrol si gaze din sisturi si si-au descoperit propria ograda energetica, ba chiar posibilitatea de export. Restul il lasa pe seama globalizarii unde sunt dominanati prin bani si armament. Chinezii umbla haihui prin lume dupa materii prime pastrand ograda lor ca rezerva. Rusii acapareaza sub motivul etniei teritorii intregi – Crimeea – si asta e doar inceputul. Francezii si britanicii viseaza inca la imperiile coloniale pierdute si cauta cu predilectie sa le „pacifice“ daca nu mai pot sa-ntoarca roata istoriei in vremurile lor de glorie. Romania ? Cauta aliati prin lume, mai bine zis „prieteni“, fara sa creada ca politica nu cunoaste aceasta notiune ci doar intereseul.  G7 cateodata 8, lobby la Bruxelles, la parlamentele nationale la concernele multinationale. Toti acesti noi factori, asa zisi globali nu fac decat sa departeze omul de om, politica de popor si poporul de oamenii care-l conduce, dar pe care ii alege la fiecare 4-5 ani odata sperand ca vor face odata ceva si pentru el, OMUL ! Ma rog ! Asa e lumea ! Dar de ce oare uitam sa fim si sa ne comportam ca oamenii ? Ajuta-ne Doamne sa gasim undeva, pe cineva, „UN OM“ !

 

Robert Pugler

Germania 16.05.2015

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page