Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) saluta si considera oportuna redenumirea Spitalului de Recuperare Cardiovasculara „Dr.Benedek Géza” din Covasna, în „Dr. Teculescu–Benedek”

 Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) saluta si considera oportuna redenumirea Spitalului de Recuperare Cardiovasculara „Dr.Benedek Géza” din Covasna, in „Dr. Teculescu–Benedek”
 
Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) saluta si considera oportuna si legala redenumirea Spitalului de Recuperare Cardiovasculara „Dr.Benedek Géza" din Covasna, in „Dr. Teculescu–Benedek" aprobata de Ministerul Sanatatii la propunerea Asociatiei Cultural Crestine „Justinian Teculescu"din Covasna, se arata intr-un comunicat preluat de Romanian Global News.

Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures saluta si considera oportuna si legala redenumirea Spitalului de Recuperare Cardiovasculara „Dr.Benedek Géza" din Covasna, in „Dr. Teculescu–Benedek" aprobata de Ministerul Sanatatii la propunerea Asociatiei Cultural Crestine „Justinian Teculescu"din Covasna si sustine initiativa acestei Asociatii.

FCRCHM considera ca denumirile obiectivelor de interes public, local sau judetean, trebuie sa reflecte armonia si buna convietuire, fie prin nume neutre, fie prin denumiri ale unor personalitati apartinand ambelor comunitati, procesul de maghiarizare, respectiv de inlaturare a denumirilor romanesti din spatiul public local, fiind de neacceptat.

Institutiile, organizatiile civice si unele personalitati maghiare care invoca sensibilitatea si mandria na?ionala "secuiasca", ori de cate ori revendica ceva pentru promovarea identitatii maghiare, sau resping solicitarile romanilor exprimate in acest sens, trebuie sa tina cont si de sensibilitatile si dorintele comunitatii romanesti.

FCRCHM apreciaza ca denumirea este oportuna, cu atat mai mult cu cat atribuirea denumirii de Benedek Geza, in anul 2010, a fost un gest de forta, bazat pe faptul ca ministrul sanatatii din vremea respectiva era membru UDMR, decizia luata fiind lipsita de transparenta si in dispretul comunitatii romanesti si al adevaratei istorii a spitalului. Ne referim la faptul ca terenul pe care este construit spitalul a fost nationalizat de la romanii voinesteni, vila A este confiscata de la proprietari romani, primul asezamant balnear a avut ca director un roman voinestean (Zaharia Ungureanu), iar primele cercetari care au permis valorificarea resurselor de ape minerale si gaze mofetice in tratarea bolilor cardiace si prima Sectie de Balneologie in cadrul Spitalului Unificat din Covasna, au fost realizate de catre dr. Nicolae Teculescu.

In acelasi timp, trebuie avut in vedere si faptul ca actualul spital inglobeaza si spitalul din Intorsura Buzaului, acest spital si zona Buzaului Ardelean neavand vreo legatura cu dr Benedek Geza. In aceste conditii, dorinta romanilor din Covasna si Intorsura Buzaului de a avea si un nume romanesc este legitima si europeana, neuropean fiind spiritul nationalist sovin de respingere a unui asemenea demers civic reparatoriu si indreptatit.

Odata cu inglobarea in actualul spital a Spitalului de distrofici neuro-musculari „Dr Radu Horia" din Valcele, a fost stearsa o fila din istoria medicinei romanesti si data uitarii o mare personalitate a melegurilor covasnene, promotorul cercetarilor in domeniul geneticii, savnt recunoscut pe plan mondial.

Documentele de arhiva, putin cunoscute publicului larg, pun in evidenta contributia medicului balneolog Nicolae Teculescu la aplicarea terapeutica a gazelor mofetariene, metoda initiata si experimentata inca din 1934 de dr. Lian din Franta. Din initiativa sa, primele tratamente au fost inceput in 1952, pe un numar redus de bolnavi, ele fiind extinse pe masura ce eficienta metodei a fost confirmata clinic si experimental, inclusiv in cadrul unor reuniuni stiintifice internationale. Datorita demersurilor intreprinse catre dr. Nicolae Teculescu la autoritatile centrale ale vremii, la Covasna a fost infiintata Sectia de Balneologie in cadrul Spitalului Unificat, sectie care a devenit mai tarziu, prin importante fonduri de investitii de la bugetul central al statului roman, actualul Spital de Cardiologie.

FCRCHM considera ca ordinul ministrului sanatatii de redenumire a Spitalului de Recuperare Cardiovasculara din Covasna reprezinta un act de reparatie morala fata de memoria unui medic covasnean care, dupa ce a suportat privatiunile si umilintele inchisorilor comuniste, a fost nevoit sa intrerupa cercetarile incepute si paraseasca spitalul din Covasna sa natala.

FCRCHM solicita managerului spitalului, dl Cristian Cimpoi si factorilor politici locali sa sustina initiativa civica fireasca, legala si oportuna de acordare a numelui Teculescu acestei unita?i sanitare reprezentative a Statului Roman.

Totodata, FCRCHM solicita deputatului Horia Grama si senatorului Marius Obreja sa lase deoparte in?elegerile facute in nume personal cu UDMR si sa sprijine comunitatea romaneasca care i-a votat si pe care o reprezinta. Cerem celor doi parlamentari romani sa-si exprime public pozitia fata de solicitarile unor lideri maghiari de inlaturare a numelui Teculescu din noua denumire a Spitalului de Recuperare Cardiovasculara din Covasna.

FCRCHM apreciaza ca noua denumire a Spitalului de Recuperare Cardiovasculara din Covasna nu stirbeste cu nimic prestigiul profesional si contributia dr. Benedek Geza la dezvoltarea spitalului, ci, dimpotriva, restabileste adevarul istoric privind inceputurile sale si constituie o reparatie morala fata de memoria unui distins medic covasnean, victima a regimului comunist din Romania, cu care de fapt dr. Benedek Geza a lucrat in echipa, la inceputul carierei sale medicale.
Sursa:Romanian Global News
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page