Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Valoarea importurilor de porumb românesc în SUA a crescut de peste 20 de ori într-un singur an


Cererea crescuta pentru produse bio si dependenta aproape totala a fermierilor americani pentru porumb si soia modificate genetic a condus la cresterea importurilor din alte state unde produsele agricole nu au fost manipulate genetic, transmite Bloomberg.
 Foto: (c) Constantin DUMA / Arhiva AGERPRES

Importurile de porumb din Romania si de soia boabe din India sunt in crestere, arata un studiu al datelor statistice americane publicat miercuri de Organic Trade Association si Universitatea din Pennsylvania. Aceste date arata ca exista o piata potentiala pentru fermierii americani care sunt interesati sa evite utilizarea de seminte modificate genetic, a declarat directorul Organic Trade Association, Laura Batcha.

In conditiile in care majoritatea importurilor de porumb si soia boabe sunt utilizate pentru hrana pasarilor si vacilor acestea pot fi considerate drept produse bio, potrivit normelor Departamentului american al Agriculturii. In plus, chiar daca SUA sunt cel mai mare cultivator mondial de porumb si soia boabe, operatorii fermelor organice de pasari si vite resping culturile produse pe baza semintelor provenite de la Monsanto Co in favoarea produselor din strainatate.

In consecinta, valoarea importurilor de porumb romanesc in SUA a crescut de peste 20 de ori, de la 545.000 de dolari in 2013 la 11,6 milioane de dolari in 2014. Importurile de soia boabe din India s-au dublat pana la 73,8 milioane de dolari.

Vanzarile de alimente catalogate drept lipsite de chimicale sau componente modificate genetic s-au ridicat la 32,3 miliarde de dolari in 2013, adica 4,5% din totalul cheltuielilor pentru produse alimentare in SUA. Insa ritmul anual de crestere al sectorului bio este de peste 10%, de trei ori mai mare decat ritmul de crestere al vanzarilor totale de alimente. Aproximativ 90% din porumbul si soia produsa in SUA sunt modificate genetic, astfel ca automat nu pot beneficia de eticheta de produs bio.

Boabele de solia sunt al doilea mare produs organic de import in SUA cu o valoare de 184 milioane de dolari inregistrata anul trecut. India este principala sursa, urmata de China. In cazul importurilor de porumb, acestea s-au ridicat la 35,7 milioane de dolari in 2014, iar Romania este cel mai mare exportator in SUA, urmata de Turcia, Olanda si Canada. Insa este vorba de sume minuscule comparativ cu cele 92,7 miliarde de dolari cat reprezinta valoarea combinata a productiei americane de porumb si soia boabe din 2014, ceea ce ce sugereaza ca piata americana ar putea sa acopere usor necesarul de produse bio. Problema este ca agricultura americana nu este structurata pentru a acoperi necesitatile consumatorilor interesati de produse bio deoarece fermierii ar trebui sa renunte la produsele chimice si semintele modificate genetic.

AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page