Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Sonda New Horizons a transmis prima fotografie color a lui Pluto si a satelitului sau Charon


Sonda New Horizons, apartinand NASA si aflata in drum spre planeta pitica Pluto, a transmis prima fotografie color a acestei planete indepartate si a satelitului sau Charon, conform unui material publicat de BBC.
 Foto: (c) NASA

Conform programului misiunii, sonda New Horizons, lansata de NASA la 19 ianuarie 2006, in cadrul Programului New Frontiers, urmeaza sa survoleze planeta pitica Pluto la 14 iulie a.c., de la o distanta de 12.500 de kilometri, cu o viteza de 50.000 km/h.

Dupa ce va trece de Pluto, sonda va fi folosita si pentru a studia cel putin inca un obiect din Centura Kuiper (centura de asteroizi si comete ce inconjoara sistemul solar, extinzandu-se dincolo de orbita planetei Neptun, motiv pentru care aceste obiecte sunt numite si drept transneptuniene).

In cursul survolului sonda va inregistra un volum mare de date despre misterioasa planeta pitica Pluto, date pe care le va transmite apoi spre Pamant in cursul urmatoarelor 16 luni.

Intalnirea dintre New Horizons si Pluto reprezinta pentru multi evenimentul astronomic al anului, aceasta planeta pitica fiind ultima dintre cele noua planete dupa clasificarea veche a sistemului solar ce nu a fost vizitata niciodata de vreo sonda.

Prima fotografie color a lui Pluto a fost obtinuta la 9 aprilie prin intermediul instrumentului denumit Ralph colour imager de la bordul sondei New Horizons. Fotografia nu este foarte clara, dar incepand cu luna mai imaginile obtinute vor fi din ce in ce mai bune. In momentul producerii acestei fotografii, sonda New Horizons se afla la 115 milioane de kilometri distanta de Pluto (distanta similara celei dintre Soare si Venus).

In timpul survolului din 14 iulie, acest instrument va realiza fotografii color ale unor forme de relief de pana la cativa kilometri in diametru.

"Sonda se afla intr-o stare perfecta, are combustibil suficient si transporta un veritabil arsenal stiintific compus din sapte instrumente foarte performante, cele mai performante instrumente folosite vreodata la o prima explorare a unei planete din sistemul nostru solar", conform lui Alan Stern, coordonatorul misiunii New Horizons.

New Horizons, care are dimensiunea unui pian de concert si cantareste 465 de kilograme, este cea mai rapida sonda spatiala lansata vreodata de pe Pamant. In prezent ea se deplaseaza prin spatiu cu viteza de peste 1,6 milioane de kilometri pe zi. Aceasta sonda functioneaza cu energie nucleara, obtinuta din descompunerea plutoniului.

AGERPRES/(AS — autor: Codrut Balu, editor: Mariana Ionescu)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page