Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1169)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate - The government of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

Astazi, data la care incep sa va scriu acest eseu, este Vineri, 10 aprilie 2015, zi de o spiritualitate deosebita - marcanta in anumite denominatii crestine, considerata Vinerea Mare sau Good Friday. Dupa o lunga si reconfortanta discutie telefonica avuta la Londra si Bujumbura Burundi, cu persoanele regasite in eseul numarul 1167 mi-am trecut in revista "performantele" unei vieti incadrate perfect in normele Vechii Sparte si am ajuns la o nedorita concluzie, regasita perfect in operele scriitorului Giuseppe Marc'Antonio Baretti (1719-1789), cunoscut sub numele de Joseph Baretti, membru in guvernul Britanic, personaj cu o viata controversata dar de o cerebralitate imposibil de contestat. Personal ma regasesc in urmatorul aforism lasat de Giuseppe: "urasc omenirea, pentru ca ma consider unul dintre cele mai bune produse ale ei si eu stiu cat sunt de rau - I hate mankind, for I think myself one of the best of them, but I know how bad I am." N-am nici cel mai mic dubiu referitor la familiaritatea legiunilor sau cohortelor de ignoranti, retardati mintal, zerodocti etc. cu operele sau numele lui Baretti, dar pentru revoltator de putini locuitori ai Planetei care nu se incadreaza in categoriile de mai sus, doresc sa clarific ca acest citat este atribuit in mod eronat lui Samuel Johnson, considerat un al doilea Shakespeare al Marii Britanii. Fiind o zi cu reverberatii diferite de celelalte zile ale anului, imi permit cu respect si elocinta un mic indemn, regasit in operele lui Arthur Freed, nume de rezonanta in industria cinematografica: " Nu incercati sa fiti diferiti. Numai sa fiti buni. Sa fii bun este suficient de diferit - Don't try to be different. Just be good. To be good is different enough." Un studiu asupra stadiului alarmant de primitivism comportamental la care a ajuns omenirea, dovedeste ca astazi in ziua de Good Friday - Vinerea Buna, omenirea, in marea ei majoritate, incearca sa fie diferita si nu buna !?!, notiunile de Fidelitate, Bravura, Integritate, lipsind cu desavarsire din arsenalul cetatenilor acestei lumi. Legat de acest subiect, politicianul american Alan Kooi Simpson, a facut o remarca demna de a fi retinuta: "Daca ai integritate, nimic altceva nu conteaza. Daca nu o ai, nimic altceva nu conteaza - If you have integrity, nothing else matters. If you dont't have integrity, nothing else matters."
Din nou o zi de importanta deosebita din Istoria USA, a fost trecuta sub o nemeritata tacere de cei 93% care impanzesc presa americana, condusa din umbra de cei mai (i)luminati dintre noi. Joi, 9 aprilie 2015 s-au implinit 150 de ani de la Batalia de la Appomattox, statul Virginia, in urma careia trupele Confederate, sub comanda generalului Robert E Lee au capitulat in fata trupelor Unioniste conduse de generalul Ulysses Grant, rezultat care a dus la mentinerea Uniunii desi actualmente Statele Unite sunt mai divizate ca niciodata. Stau si ma intreb de ce a fost nevoie de 630.000 de morti si peste 1 milion de raniti, disparuti etc. cand se continua a se bate moneda pe "race card"!!! Nu s-a invatat nimic de la presedintele Abraham Lincoln sau de la generalii Robert E Lee sau Ulysses Grant ! Revenind la generalul Robert E Lee, trebuie sa va reamintesc ca a fost unul dintre cei mai respectati militari americani si desi comandantul trupelor confederate si un ardent adept al secesiunii statelor din Sud, si-a castigat respectul militarilor din ambele tabere combatante. Asta, datorita unor maniere iesite din comun cat si a unor precepte morale de exceptie, aproape inexistente la data cand va scriu aceste randuri. Datorita virtutilor de exceptie, la terminarea razboiului civil a fost numit presedinte la Washington College devenita ulterior Washington and Lee University. Desi am indreptatite dubii, in nobila speranta ca va pot ajuta in activitatea dumneavoastra, imi permit sa va redau cateva dintre sfaturile adresate de generalul Lee, pe care personal le consider postulate de conduita si existenta, cu ocazia unor cursuri tinute in Aula Universitatii care-i poarta numele - apropo, ma mir ca dupa aparitia la Selma, statul Alabama, Pontifus Maximus nu a emis un Edict Papal - Executive Order, ca numele generalului Lee sa fie interzis de a fi pronuntat pe teritoriul USSA- Dar sa revenim, la pertinentele sfaturi emise de generalul Lee: "Studiati tot timpul, purtati-va ca niste gentlemani, traiti curat si amintiti-va de Dumnezeu... Imbunatatiti-va cunostintele si virtutile si invatati obligatiile pe care le aveti fata de Dumnezeu si semenul vostru. Acesta este un obiectiv major al vietii. Educatia unei persoane nu este niciodata completa, pana la moarte... Nimeni nu este niciodata prea batran ca sa studieze adevarurile oferite de Biblie..... Cu cat cunoasteti mai mult cu atat realizati cat trebuie sa cunoasteti despre acest mare si frumos mapamond. Numai ignorantii considera ca n-au nimic de invatat......."  
In ceea ce ma priveste, fara nici cel mai mic dubiu, sunt convins ca pentru a fi mai usor condusa si dominata, populatia Mapamondului a fost imbecilizata in masa, fiind incapabila de a oferi o reactie la tratamentul la care este supusa de conducatorii ei. In aceasta ignoranta generalizata, degeaba va mai scriu de filosoful chinez Li Chi si magistrala sa carte "Book of Rites", care dateaza din sec. I, AD. Totusi, poate se mai prinde de cineva: " O societate se afla la apogeu cand majoritatea componentilor ei practica un cod particular de bune maniere; societatea  incepe sa se clatine atunci cand din ce in ce mai multi componenti ai ei abandoneaza aceste reguli." Dupa manierele existente in prezent pe intreg Mapamondul, sansa de a se ajunge la apogeu este inexistenta.
Din eseul precedent, regasit la editia 1168, v-am ramas dator, cu niste precizari, legate de reactia infantila ... la adresa celor 47 Senatori care au adresat o scrisoare guvernului Iranian, prin care au incercat sa explice sistemul legislativ american. Autorii scrisorii au fost catalogati "tradatori-traitors", fara a se mentiona ca practici similare au avut frecventa curenta in istoria USA; intrucat autorii proveneau din partidul democrat, totul a fost OK, dovedind veridicitatea celor ramase de la filosoful Latin, Horatiu: "Quod licet Iovi, non licet bovi - Ceea ce-i permis Imparatului - Jupiter nu-i este permis omului de rand."
Deci: Senatorul democrat Robert Byrd, membru al Senatului USA timp depeste 50 de ani, membru marcant al organizatiei KKK-Ku, Klux, Klan, unde a detinut pozitia de Kleagle, ofiter superior in cadrul organizatiei, in 1979 a facut o vizita la Leningrad, unde s-a intalnit cu Leonid Brejnev, pentru a explica cerintele Constitutiei USA pentru materializarea Tratatului SALT II; in 1980 senatorul Ted Kennedy s-a intalnit in secret cu conducatorii sovietici, pentru a le solicita sprijinul in alegeri, impotriva lui Ronald Reagan; in 1985, senatorul John Kerry a calatorit in Nicaragua, unde s-a intalnit cu Daniel Ortega si a acuzat administratia Reagan de terorism. Cu aceasta ocazie a remis o scrisoare adresata lui "Dear Comandante Ortega", din partea unui grup de congressmen democrati; in 1990 presedintele Jimmy Carter a trimis o scrisoare secreta Consiliului de Securitate ONU, cerand sa se opuna unei rezolutii propusa de USA; in 2002, o delegatie a Congresului a calatorit la Bagdad pentru a explica lui Saddam Hussein ca poporul american se opune invadarii Irakului, lucru caruia m-am opus si eu personal; in 2007, Cruela de Vill - a se citi Nancy Pelosi, s-a deplasat la Damasc, desi presedintele Bush a cerut anularea vizitei !
Spre deosebire de cohortele de democrati care s-au aruncat in bratele inamicului, cei 47 de Senatori n-au facut altceva decat sa explice ca orice tratat semnat si parafat de mesianica faptura trebuie sa fie avizat de Senatul USA ca sa aiba caracter de lege. Este foarte simplu pentru cei care au cu ce sa judece ! Din nou, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere !
A.C.TON
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page