Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Afacerea mistretul

Marturisesc faptul ca nu fac parte in nici un chip din tagma vanatorilor, asa cum apar, de exemplu, ex-premierul Adrian Nastase si ex-tenismanul Ion Tiriac, ambii pasionati in a ucide biete necuvantatoare fara nici o sansa in fata pustilor cu luneta, achizitionate cu bani grei din strainatate. Candva, adolescent fiind, m-a fermecat legenda lui Dragos Voda, acel erou care, alergand prin codrii Bucovinei sa sageteze un zimbru, acesta l-a condus sa descopere splendoarea plaiurilor moldovene. Dragos Voda a ramas acolo, spre a intemeia Tara Moldovei. Convins deci ca vanatoarea are un rol maret, am cumparat de la un anticar volumul de eseuri al lui Alexandru Odobescu, celebrul "Pseudokynegheticos", in ideea naiva ca, la vremea potrivita, imi voi achizitiona o pusca si astfel inarmat am sa devin vanator. N-am terminat bine falsul tratat de vanatoare odobescian si mi-a cazut in mana nuvela "Puiul", acea sfasietoare proza scrisa de Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti, descriind drama unei biete pasari calatoare, ramasa sa moara, parasita de card, cu aripa franta de alicele unui vanator. Asa am realizat cat de ingrozitoare este patima uciderii care stapaneste pe vanatori.

Domnii Adrian Nastase si Ion Tiriac au insa inimile de piatra. Ultima lor isprava a fost impuscarea a nu mai putin de 185 de mistreti, in padurea Balc din judetul Bihor, cele mai multe din sarmanele animale fiind scrofite cu pui gata sa-i nasca. In fata unui asemenea macel, care ridica nedumeriri fata de termenul "vanatoare", denumit mai plastic "abator" de catre domnul Gh. Flutur, actualul ministru al Agriculturii, ma tem ca avem de-a face cu un sindrom psihic, fapt confirmat, de altfel, de psihologi reuniti intr-o emisiune televizata. Acestia apreciaza ca atat Adrian Nastase, cat si Ion Tiriac au o agresivitate ascunsa, morbida, deoarece un om normal nu poate ucide intr-o singura partida de vanatoare, zeci de animale, numai din placerea de a vedea sange si cadavre. Studiile de psihanaliza releva ca, in general, vanatorii dau dovada unui caracter aparte, incercand sa-si dovedeasca o potenta pe care nu o poseda si, mai mult, relevand dorinta de dominare nu prin forte proprii, ci prin detinerea si folosirea unor arme. Ei au inventat pentru vanatoare termenul de sport nobil, ceea ce nici pe departe nu corespunde adevarului. Tendinta vanatorilor de a exagera, arata exact caracteristicile megalomaniei care le este proprie. De aici si faima anecdotica de mincinosi pe care o au.

Desigur, a vana a reprezentat mii de ani o posibilitate a omului de a-si procura hrana, pana ce umanitatea a reusit sa-si agoniseasca cele necesare subzistentei, domesticind animale si cultivand vegetale. Astfel, vanatoarea a devenit cu incetul o preocupare pasagera, rezervata pana la urma unei caste, in special nobilimii, care o practica urmand anumite reguli traditionale. Tocmai asemenea cutume, vechi de sute de ani, stau la baza legislatiilor care normeaza vanatoarea ca sport. Esenta acestor legi este evitarea masacrarii speciilor, disparitia unor animale si pasari, prin vanarea lor excesiva, asa cum din pacate s-a intamplat in multe tari europene. Lupul, de pilda, nu mai exista in Spania, Franta, Germania si in alte tari, ca de altfel si ursul care, in Elvetia, a devenit o raritate, numarand nici zece exemplare, fiind practic pazite de autoritati ca monumente ale naturii. Zimbrul, odinioara atat de numeros in Carpati, numara astazi putine exemplare, fiind adapostit intr-o rezervatie nationala. Si exemplele ar putea continua. Spre a supravietui, asociatiile de vanatori din diferite tari europene si-au creat crescatorii de animale, din care sunt eliberate, in anumite zone ingradite, un numar de mistreti, iepuri, vulpi, caprioare si alt vanat, selectat pentru a fi sacrificat, bine inteles contra cost. Este un comert ca oricare altul. In fata respingerii de catre opinia publica a acestei activitati, tarcurile de vanatoare au inceput sa fie interzise in Europa. Semnalul a fost dat in Belgia, Olanda si in tarile nordice. In Romania exista 69 de asemenea terenuri de vanatoare ingradite, printre care si cel de la Balc, concesionat de Ion Tiriac, intr-o maniera care astazi face obiectul unei anchete guvernamentale. Fostul tenisman, agreat candva de Ion Gheorghe Maurer, a beneficiat in timpul regimului comunist de privilegii speciale, fiind tolerat sa colinde lumea, ba chiar sa devina rezident la un moment dat in R.F. Germania, ca antrenor de tenis. A fost mereu in anturajul lui I.Gh. Maurer, ca si al lui Nicolae Ceausescu, de la care s-a molipsit si de pasiunea macelaririi animalelor. Ceausescu, de altfel, era renumit prin apetenta sa de a ucide. Sub gloantele sale au cazut nu numai aproape 4000 de ursi, cerbi si mistreti, dar chiar si oameni, in anii de tinerete, cand atacau primariile si prefecturile, in bande inarmate de comunisti, spre a instala cu forta primari si prefecti bolsevici. Ca o coincidenta, in anul 1974, la Balc, Ceausescu a impuscat intr-o partida de vanatoare 32 de mistreti, numerosi capriori si ursi. Fata de setea de sange a dictatorului, Adrian Nastase si Ion Tiriac se dovedesc si mai feroci.

Revenit in tara, unde a devenit bancher, Ion Tiriac a intrat in anturajul lui Adrian Nastase, culegand in continuare favoruri, inclusiv concesionarea terenului de vanatoare de la Balc, pentru care plateste o chirie anuala de circa 2500 de euro. Pe acest teren, masurand sute de hectare, ingradit inca de pe vremea lui Ceausescu, exista cateva crescatorii de mistreti. Afacerea este uriasa, socotind ca doar un singur exemplar valoreaza pe piata circa 1400 de euro. Carnea de mistret este livrata in anumite magazine, unde domnul Ion Tiriac are participatiile sale. Nota bene, carnea de mistret se vinde cu 6 euro kilogramul, iar mezelurile si mai scump. Nu comentam castigurile rezultate din afacerile domnului Ion Tiriac numai ca acestea ar trebui sa se circumscrie in interiorul legii. Presa semnaleaza insa mereu fapte stranii, care pot arata ca exista o lege numai pentru domnul Tiriac, care detine si un aeroport personal in interiorul Aeroportului international "Henri Coanda" de la Otopeni. Este un fapt cu totul neobisnuit in lume ca un particular sa aterizeze cu avioanele sale personale in incinta unui mare aeroport de frontiera, fara ca acesta sa fie controlat, daca nu cumva se transporta cu el cocaina, aur, pietre pretioase, arme, valuta, orice. Cu atat mai mult, cu cat fiul lui Ion Tiriac, banuit ca face trafic cu stupefiante, este implicat intr-un proces penal in curs de judecata. Absolut ciudat apare numele Tiriac, in aceasta poveste cu droguri. Cuvantul "tiriaki" este de origine turca, insemnand, culmea, consumator de opiu! Ziaristul de investigatii Cornel Ivanciuc acuza fara reticente comportamentul lui Ion Tiriac, declarand ca il va chema in justitie spre a raspunde fata de abuzurile comise. Evident este dreptul oricarui cetatean sa cheme in judecata sau sa se apere. Indiferent ce se va petrece, ceva nu este in regula in toata povestea Nastase-Tiriac.

Domnul Gh. Flutur, ca membru al Guvernului, s-a sesizat din oficiu asupra celor petrecute la Balc, ordonand o ancheta ministeriala. Concluziile inspectorilor trimisi de la Bucuresti sunt destul de categorice, relevand complicitatea ex-premierului Adrian Nastase nu numai in atribuirea fara licitatie a terenului de vanatoare de la Balc lui Ion Tiriac, dar chiar, cu doar o luna inainte de expirarea mandatului sau guvernamental oferindu-i acestuia o concesiune pe 49 de ani, ceea ce nu este corect. In fata acestor ciudatenii, Executivul Tariceanu si-a propus sa revada legislatia, elaborand totodata un Cod deontologic al vanatorilor, spre a se evita maceluri, precum cel petrecut la Balc. Istoria terenului de vanatoare de la Balc este veche. El era considerat o perla a Coroanei imperiale de la Viena, membrii familiei monarhice venind sa vaneze aici. Dupa Primul Razboi Mondial, padurea de la Balc a intrat in posesia statului roman, ramanand ca atare asa pana astazi. In anul 2001, Regia padurilor statului a renuntat in mod misterios la acest fond, aparand tot atat de suspect si un admi-nistrator particular doritor sa-l preia. Acesta era asociatia "Zimbrul" din Bucuresti, constituita din trei membri, printre care si Ion Tiriac. In mod ciudat si in pofida faptului ca legea prevede ca o asociatie trebuie sa fie constituita din minimum 21 de membri, "Zimbrul" intra in posesia terenului de la Balc, doar prin ordinul premierului Adrian Nastase. Incalcarea legii este evidenta, deoarece prin Constitutie, terenurile statului nu pot fi instrainate decat prin decizia Parlamentului. Masura intrarii in legalitate dispusa de Guvern apare nu numai corecta din punct de vedere al actelor normative, dar si morala.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page