Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

RAMURA DE SALCIE

Roxana CRISTIAN

Cum sa sarbatorim Duminica Floriilor cand stim ca orice sarbatoare, orice zi, orice ora din viata crestina este insasi viata Logosului intrupat?

Sarbatoarea cuprinde deodata slava, frumu­setea si marirea lui Dumnezeu, dar si patimile kenozei Sale pana la moartea pe cruce. De dureri si de necazuri stim sa ne plangem si sa le respingem, dar ne ferim sa preschimbam intristarile noastre, dupa fagaduinta Domnului, in Bucurie: “Va veti intrista, dar intristarea voastra se va preface in bucurie”(Ioan 16, 24) si iarasi in “bucurie”(Ioan 16, 21-22) si inca in “bucurie deplina” (Ioan 16, 24).

Cum sa urmam indemnul de azi al Apostolului: “Bucurati-va totdeauna in Domnul! Si iarasi zic: Bucurati-va!” (Filipeni 4,4)? Cum sa iesim din egoismul nostru contrafacut care ne opreste respiratia, cum sa iesim in intampinarea Domnului nostru Iisus Hristos cu ramuri de finic? Cum sa inflorim in ziua Floriilor dupa cantarea psalmistului: “Dreptul ca finicul va inflori”? Cum sa ne altoim mladita de salcie – semnul de recunoastere – intru asemanarea sceptrului purtat de Ingerii de langa stejarul de la Mamvri? Cum sa iesim din hatisul unde se ascunde vechiul Adam? Cum sa iesim din serpuirea des-fiintarii si sa ne intoarcem in Lumina in-Fiintarii, langa Arborele Vietii din gradina Duhului?

Seva salciei isi imprastie mireasma asemenea miru­lui de nard cu care astazi Maria a uns picioarele Mantuitorului – urmele indelebile ale Fiintei – si le-a sters cu parul capului ei (Ioan 12, 3), astfel alipindu-se la Iubirea desavarsita. Seva aceasta sfintita sa o lasam sa se raspandeasca si pana la marginile fiintei noastre si sa ne cuprinda statura duhovniceasca. Ni s-a daruit in maini ramura frageda – replica fragila – a sabiei invapaiate a Heruvimului care pazeste usa interzisa. La adierea blanda a ripidei inverzite vapaia se racoreste si usa se deschide caci avem Arhiereu mare care S-a facut pentru noi usa, dupa cum Insusi mar­turiseste: „Eu sunt usa; de va intra cineva prin Mine se va mantui …” (Ioan 10, 9).

Sa consimtim azi ca sceptrul pe care l-am primit in Biserica sa ne raneasca inima cu tremurul lui necreat, cu dumnezeiescul fior de Florii. Sa deschidem cu curaj portile ferecate ale inimii ca sa intre Imparatul slavei caci astazi ne vesteste Duhul: “Nu te teme fiica Sionului! Iata Imparatul tau vine la tine!”
---------------------------------------------------
Roxana CRISTIAN
Ziua de Florii
Duminica, 5 aprilie 2015
Bucuresti
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page