Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Apel la Rugaciune la inceputul anului 2005!

De Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

„Iata va vestesc anul placut Domnului."(Luca 4:19). "Si le-a zis: „Pentru ce dormiti? Sculati-va si va rugati, ca sa nu cadeti in ispita." (Luca 22,46): „Eu Sunt Usa. Daca intra cineva prin Mine, se va mantui; va intra si va iesi, si va gasi pasune" (Ioan 10:9). „Si s-a intors Moise la Domnul si a zis: "O, Doamne, poporul acesta a savarsit pacat mare, facandu-si dumnezeu din aur. Rogu-ma acum, de vrei sa le ierti pacatul acesta, iarta-i; iar de nu, sterge-ma si pe mine din cartea Ta, in care m-ai scris!" (Iesire 32,31-32). „Zis-a Domnul catre Moise „Voi ierta dupa cuvantul tau" (Numeri 14,20). „Dupa cum este scris in Legea lui Moise, toata nenorocirea aceasta a venit peste noi; si noi n-am rugat pe Domnul, Dumnezeul nostru, nu ne-am intors de la nelegiuirile noastre, si n-am luat aminte la adevarul Tau" (Daniel 9,13). „Ca o mie de ani inaintea ochilor Tai sunt ca ziua de ieri, care a trecut, si ca o straja de noapte. ... zilele anilor nostri sunt saptezeci de ani; Iar de vor fi in putere, optzeci de ani, si ce este mai mult decat acestia este osteneala si durere. Ca trece viata noastra si ne vom duce. Invata-ne sa socotim bine zilele vietii noastre, ca sa ne indreptam inimile spre intelepciune" (Psalm 89,4-14). „Doamne" i-a raspuns vierul „mai lasa-l si anul acesta; am sa-l sap de jur imprejur, si am sa-i pun gunoi la radacina. Poate va face rod in viitor; iar de nu il vei taia" (Luca 13,8-9).

(Continuare din editia precedenta)

Cu privire la cei ce-L binecuvinteaza sau Il bleastama pe Dumnezeu: „Ca cei ce-L binecuvinteaza pe El vor mosteni pamantul, iar cei ce-L bleastama pe El, de tot vor pieri. De la Domnul pasii omului se indreapta ...” (Psalm 36,22-23). „Si inca putin si nu va mai fi pacatosul, si vei cauta locul lui si nu-l vei afla. Vazut-am pe cel necredincios falindu-se si inaltandu-se, .. Si am trecut si iata nu era, si l-am cautat pe el si nu s-a aflat locul lui. Pazeste nerautatea si cauta dreptatea, ...” (Psalm 36,10 si 36,35-37).

Un mesaj de Anul Nou care ne indeamna sa ne intoarcem la Dumnezeu cu Rugaciune este la sfarsitul versetelor Biblice, de la inceputul Articolului, care poarta mesajele temei, si care spune: „ Doamne, lasa-L si Anul acesta, pana il voi sapa imprejur si voi pune gunoi. Poate va face rod in viitor; iar de nu il vei taia” (Luca 13,8). Aici este vorba de Pilda smochinului neroditor, pe care Domnul a prezentat-o multimilor de oameni, zicand: Ca cineva avea un smochin, sadit in via sa, si a venit sa caute roade in el vreme de trei ani, dar nu a gasit si atunci a zis vierului sa-l taie; de ce sa ocupe locul in zadar. Iar vierul a zis: Doamne, lasa-l si anul acesta, pana il voi sapa imprejur ... poate va face rod in viitor; iar de nu il vei taia (cf. Luca 13,6-9).

Pilda aceasta prezinta smochinul vietii omului, aducator de roade de credinta in Dumnezu cu fapte bune, ori neroditor si care trebuie taiat sa nu mai ocupe loc in zadar in lumea aceasta, care este Via Domnului (cf. Psalm 79,15-16). Stapanul care vine si cauta roadele credintei in smochinul vietii noastre este Dumnezeu. Vierul care poarta grija de smochinul vietii noastre sa fie roditor este Biserica, daca vrem sa ascultam de mesajele Evangheliei care se predica.

Invatatura este sa facem si un Bilant spiritual, la sfarsitul anului 2004, sa vedem daca smochinul vietii noastre a adus roadele credintei in Dumnezeu de fapte bune, sau a adus alte roade de fapte rele pentru ca nu am fost credinciosi. Daca rezultatul Bilantului spiritual este ca nu am adus roadele credintei in Dumnezeu, sa ne hotaram ca in Anul Nou 2005 sa devenim credinciosi si roditori de fapte bune, ca Domnul venind sa caute sa gaseasca roadele credintei de fapte bune, ca a unui om cu viata noua in Hrsitsos Iisus si sa binecuvinteze smochinul vietii noastre cu multi ani.

Pentru intelegerea acestor invataturi este nevoie de intelepciunea cea de la Dumnezeu, care ne este descoperita, zicand: „Inceputul intelepciunii este frica de Domnul; intelegere buna este tuturor celor ce o fac pe ea...”(Psalm 110,10). Pentru a primi intelepciunea cea dupa Dumnezeu trebuie sa citim Sf. Scriptura si sa frecventam Biserica si asa vom putea intelege si evalua diferitele stari si situatii ale oamenilor in aceasta viata fara sa ne sminteasca sau sa ne ratacim.

Cititi Psalmul 72 care este foarte semnificativ in multe directii ale vietii. Citind veti intalni versetele urmatoare: „Si ma framantam sa pricep aceasta, dar anevoios lucru era inaintea mea. Pana am intrat in lacasul cel sfant al lui Dumnezeu si am inteles sfarsitul celor rai” (Psalm 72,16-17). Si citind mai departe veti gasi ce a zis omul care a ajuns sa inteleaga lucrurile si viata lui de dinainte de a merge la lacasul sfant, adica la Biserica: „Ca eram fara de minte si nu stiam; ca un dobitoc eram inaintea Ta. Dar eu sant pururea cu Tine. Apucatu-m-ai de mana mea cea dreapta. Cu sfatul Tau m-ai povatuit si cu slava m-ai primit” (Psalm 72,22-23). Nu mai trebuie nici o explicatie. Totul este sa citim si sa recitim cuvintele lui Dumnezeu din Biblie si sa ascultam invataturile Bisericii si Dumnezeu ne va lumina sa intelegem ce inseamna o viata fara Credinta, Rugaciune si fara Biserica. Caci numai Dumnezeu, prin Rugaciunea cu Credinta, poate scapa sufletele oamenilor de la moarte, ochii de la lacrimi si picioarele de la cadere (cf. Psalm 114,8).

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page