Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SAMI BRISS - AMINTIRI DIN COPILARIE

Dorel SCHOR


Arta lui Sami Briss se remarca in mod deosebit prin viziunea originala si stilul sau personal, prin fantezia surprinzatoare si simplitatea aparenta. Exegetii si criticii de arta, care i-au urmarit stralucita cariera internationala, au considerat ca la baza majoritatii operelor sale stau lumea de vis si fantezie a pictorului, folclorul romanesc si israelian, arta icoanelor bizantine si amintirile din copilarie. Tocmai aceasta ultima mentionata sursa de inspiratie este subiectul cu care artistul se prezinta in expozitia de la Tel Aviv.

Si de data aceasta avem ocazia sa admiram expresia pura, libertatea de creatie in compozitie si nota discreta de umor care insoteste pictura sa. Sami Briss bate recorduri stilistice, are afinitati elective cu Paul Klee, cu Victor Brauner, cu Marc Chagall, chiar si cu icoanele bizantine sau cu muzica kleizmerilor, dar acestea raman doar intalniri spirituale care il situeaza in familia marilor creatori.
 
Privitorul exponatelor descopera o lume proprie, plina de fantezie, o atmosfera magica, ce insoteste visul amintirilor din copilarie. Compozitia e densa, pictorul apeleaza si la motive preluate din arta populara romaneasca si din legendele ebraice. Dorul de timpurile trecute lasa loc fundalului folcloric, incarcaturii poetice, farmecului, imaginatiei, sensibilitatii.

Un motiv fundamental in tablourile lui Sami Briss, componenta integrala a picturii sale, sunt pestele si pasarea, figuri emblematice care adesea se confunda cu profilul uman. O unitate sugerata intre sensibil si spiritual. Picteaza oare artistul roman-israelian-francez in stil suprarealist, simbolist, cubist? Gasim putin din toate, numai atat cat trebuie pentru ca imaginea sa se transforme proteic in propriul sau limbaj pictural, aparent atat de simplu, dar cu semnificatii majore.

Lucrarile expuse sunt emblematice, au desigur incarcatura simbolica, lirism si farmec care creaza pe nesimtite o atmosfera de calda intimitate. Ele subliniaza personalitatea artistului si relatia lui cu lumea inconjuratoare, legaturile sale intuitive si independenta sa spirituala.

Dr. Dorel SCHOR
20 februarie 2015
Tel Aviv, Israel


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page