Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

TABLETA DE WEEKEND: A FI SAU A NU FI CRESTIN!

Sergiu GABUREAC


Tableta poate crea un disconfort accentuat la nivelul constiintei.

De la bun inceput afirm: Biserica Ortodoxa Romana nu are nevoie de racolari, asa cum procedeaza alte confesiuni venite in Romania! De asemenea, toleranta Bisericii Ortodoxe Romane nu poate fi contestata de nimeni! Personal mi se pare chiar prea toleranta! Intotdeauna, da, intotdeauna, marile valori ale omenirii, inclusiv ale Romaniei, au sustinut existenta Celui care a creat Cerul si Pamantul si pe slujitorii Lui! Exceptiile, asa cum afirma stiinta, confirma regula. Ordinea desavarsita in tot ceea ce ne inconjoara pe Terra si in Univers are la baza principii, reguli si tehnologii, la care Omul a ajuns abia dupa mii de ani de evolutie! Doar la cateva. E lung abia pana la cunoastere deplina!

Despre ultima masura legislativa a Parlamentului Romaniei privind predarea obiectului Religie in scoli comentez succint:
1. O Lege, pe care o aplici in mijlocul anului scolar, arata caracterul nemernicilor din ziua de azi!
2. Nu eu, credincios din mosi-stramosi, trebuie sa fac cerere pentru a beneficia copilul meu de cunostinte religioase, ci acei parinti care nu doresc acest lucru, cei care se leapada de Dumnezeu.
3. De altfel, ca si pana acum, Religia e optionala! Credinta o simti, nu poate fi bagata pe gat! De vrei sa stai pe craca, nu te impiedica nimeni!

Am convingerea ca vom trece si peste aceasta incercare, asa cum poporul roman a trecut peste multe altele. Poate este chiar un test necesar! Realitatea arata ca mesajele Religiei, in ansamblul ei, trebuie adaptate la noile ritmuri ale planetei. E tot un punct de vedere personal. E necesara o decodare a scrierilor biblice in termeni moderni, in lumina confirmarilor stiintifice, pe care omenirea nu le avea la indemana in vremurile vechi. Stiinta demonstreaza si confirma tot mai mult adevarurile biblice, aducand noi argumente ale veridicitatii, coerentei si sensului programului Homo sapiens.

Nu intamplator a zis Dumnezeu: „Sa facem om dupa chipul si dupa asemanarea Noastra, ca sa stapaneasca pestii marii, pasarile cerului, animalele domestice, toate vietatile ce se tarasc pe pamant si tot pamantul!” (Facerea I/26)

De fapt, se impune o noua atitudine in relatii publice ale slujitorilor Bisericii cu membrii comunitatii. Cei care ataca institutia milenara profita tocmai de necunoasterea activitatii slujitorilor ei. Sunt exploatate, la maximum, acele cazuri care creeaza o imagine negativa. De ordin moral si financiar. Ambele pot fi rezolvate. Abaterile de ordin moral - prin comunicarea imediata a sanctiunii prevazute in regulamentele BOR, iar cele de ordin financiar - prin reglementarea oficiala a costurilor minimale a serviciilor asigurate de slujitorii bisericii, inclusiv modalitatea de plata.

Exista mii de preoti, care isi fac onest misiunea, primita prin har divin, in satele si orasele Romaniei. In unele, preotii au fost, sunt si vor fi singurul sprijin spiritual si moral pentru cei care, nu in putine locuri, se zbat in saracia asigurata de statul laic. Exista mii de biserici, indiferent de cult, care au importante realizari in sprijinirea enoriasilor, de la sfaturi utile ce schimba destine, la constructia de asezaminte pentru persoanele defavorizate, batrani si copii, burse de studii...

Desi sunt atat de comune in ziua de azi, mijloacele moderne de comunicare, promovare si socializare (site-uri, pagina facebook, mail) nu sunt folosite de parohii. Prin ele poate fi prezentata onest intreaga activitate a parohiei si a faptelor crestinesti ale enoriasilor ei. Pentru ca Biserca inseamna, in primul rand, colectivitatea crestina, nu doar preotul sau lacasul de cult.

Omenirea se afla pe o panta descendenta. Nu o spun eu, o afirma deschis cei mai mari specialisti in domeniu. Sunt evenimente, pe care le traim cu o viteza ametitoare iar sensul lor este interpretat in fel si chip, incat adevarul este tot mai greu de decelat. Pe aceste falii joaca denigratorii. Cu atat mai mult, este necesara propavaduirea programului biblic, a invataturilor si a regulilor care au mentinut echilibru in dezvoltarea planetei atata amar de ani. Altfel, asa cum a spus sau nu Malraux: „Secolul XXI va fi unul religios sau...”, cum ne tot susura apocalipticii!

*
Toate bune!?!
Ai nevoie de o informatie?
Mica, mica? O rezolvam impreuna.
Trimite mai departe! Multumiri! Sa se vada! Ne-am eliberat de frica!
-------------------------------------------------
Sergiu GABUREC
http://blogulluigabu.blogspot.ro
http://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3    
Bucuresti
sambata, 7 martie 2015

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page