Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Pretul titeiului scade, cel al carburantilor creste?!

IOAN HUSAR

Mai exact spus, de multe luni pretul barilului de titei a scazut mult, de putine ori a mai crescut, in acelasi timp pretul carburantilor la pompa a scazut cu incetinitorul, in cele mai multe cazuri nesemnificativ. Explicatia distribuitorilor: „Cotatia barilului de titei la bursa nu includ cheltuielile de transport, procesare, distributie, care nu sunt influentate de cotatia de la bursa, iar in al doilea rand, pentru ca din pretul platit la pompa de consumatori 60% ia statul sub forma de accize si TVA".

Insa, toate aceste motivatii nu sunt relevante pentru a sustine logica de ce, atunci cand pretul barilului de titei la bursa scade (cel mai mic a fost in ianuarie a.c. - de 50 de dolari, iar in februarie 2015 a crescut la 59 de dolari), reducerea pretului carburantilor la pompa are loc cu incetinitorul, mai direct spus, dupa saptamani bune. Daca in 3 noiembrie 2014 pretul/litru de motorina era de 5,75, in 23 februarie 2015 a scazut la 5,49 lei/litru cand barilul de titei cotat la bursa a scazut la 59 dolari, fata de 85 dolari, cat a fost in 3 noiembrie 2014. Acum cand cursul de schimb al unui dolar a depasit baremul de

4 lei, cu siguranta pretul barilului de titei, cotat la bursa, va creste, ca si cel al carburantilor la pompa.

Din ultimele date emise de Uniunea Europeana, rezulta ca benzina, fara taxe incluse-accize si TVA, este mai scumpa in Romania (1,17 euro/litru), decat in Bulgaria (1,02 euro/litru), decat in Polonia (1,05 euro/litru), Cehia (1,08 euro/litru) si decat in Ungaria, Luxemburg si tarile baltice, iar motorina este mai scumpa la noi decat in 20 din cele 28 de state UE, exceptie fiind Marea Britanie si Italia.

Deci, sunt putine sperante ca benzina la pompa sa se mai vanda cu 5 lei/litru, eventual daca pretul barilului de titei va scadea sub 50 de dolari/baril si sa se mentina acolo o perioada lunga, incat companiile din domeniu sa aiba „timp de gandire" pana sa micsoreze pretul carburantilor la pompa, masura care se aplica cu incetinitorul cum ne-au obisnuit deja. Deocamdata, cotatia barilului se afla in crestere, oprindu-se la 59-60 de dolari cu tendinta de stationare, chiar de scadere.

In concluzie, consumatorii de carburanti au de asteptat pana la 1 ianuarie 2016, ca pretul la carburanti sa se reduca odata cu intrarea in vigoare a proiectului noului Cod fiscal, in care se prevede (mai trebuie si aprobat de Parlament) reducerea nivelului accizelor la motorina cu 20%, iar cel al accizei la benzina cu 18,6%, iar reducerea TVA de la 24% cat este acum, la 20%. In urma acestor scaderi de taxe (daca se vor aplica cum sunt prevazute in proiect) litrul de carburanti vandut la pompa va fi de circa 5,45-5,5 lei, pret luat in calcul la stabilirea procentelor mentionate in proiectul noului Cod fiscal. Aceste masuri speram sa mai potoleasca lacomia companiilor din domeniu de a creste continuu profitul fara a le pasa de pretul platit de consumatori. De fapt, vinovate de aceasta stare de lucruri nu sunt companiile care au cumparat resursele petroliere ale Romaniei, rafinariile de prelucrare a titeiului si reteaua de desfacere a carburantilor, ci guvernul Nastase, care a vandut bogatiile energetice ale tarii, iar daca ramaneau in proprietatea statului si exploatate corect, conduse de oamenii cinstiti, Romania nu ar fi nevoita acum sa se milogeasca la FMI si Banca Mondiala sa ne acorde imprumuturi de ordinul a multe zeci de miliarde de euro pe care le vom plati noi si urmasii urmasilor nostri.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page