Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CÂTEVA CUVINTE DESPRE ACADEMIA ROMÂNO-AUSTRALIANA

George ROCA


Societatea Academica Romano-Australiana a fost creata de un grup de etuziasti din necesitatea mentinerii unei bune legaturi cu Romania, atat din punct de vedere cultural, spiritual, intelectual-stiintific cat si pentru recunoasterea si promovarea personalitatilor romanesti din Australia.

Proiectul a fost unul mai vechi, inca din 2006, urmarind o similitudine si chiar o infratire cu Academia Romano-Americana al carei membru sunt inca din anul 2001. Sa nu uitam ca Academia Romano-Americana a avut si are in randul ei membrii de seama precum George Emil Palade - laureat al premiului Nobel, Mircea Eliade... ambasadorii David Funderbruk si John Davis, cosmonautul Dumitru Prunariu si multi altii. Poate intr-o zi, si sora mai mica a acesteia, Academia Romano-Australiana se va putea mandri cu asa ceva... Speram!

Datorita acestui fapt am cautat pe diferite cai inchegarea unui nucleu care sa puna in practica acest deziderat. Anii au trecut... noi romanii din Australia ne-am izolat intr-un fel sau altul si acest proiect a devenit doar un vis... Au trecut 8 ani si nu s-a realizat nimic, pana intr-o zi a acestui an, cand l-am intalnit pe profesorul universitar Daniel Ionita caruia i-am impartasit proiectul. Domnia Sa, om de cultura, poet, scriitor si promotor cultural a fost entuziasmat de idee si a fost de acord cu transpunerea proiectului in viata. Si astfel, prin inregistrarea legala a Societatii Academice Romano-Australiene la forurile competente australiene, aceasta a devenit o organizatie recunoscuta de autoritati. La putin timp, dupa obtinerea certificatului de inregistrare, in data de luni, 6 octombrie 2014, la Vienna Cafe, de la Queen Victoria Building, Sydney, s-au intalnit mai multe persoane, nu toate de origine romana, dar in totalitate creatori de cultura si producatori de frumos, deci oameni de litere sau artisti, pentru a forma nucleul acestui forum.

Membrii fondatori, in numar de 10 sunt (in ordine alfabetica):

1. Sebastian ANGEBORN – Director New York Film Academy, Sydney
2. Eva FOSTER – Profesor. Filolog
3. Melissa HANES – Actrita de film australiana. Prezentatoare de moda
4. Viviana HANES - Pictor
5. Daniel IONITA – Profesor universitar. Scriitor, poet, traducator.
6. Adriana PAVLIUCA – Muzician. Solist vocal
7. Daniel REYNAUD – Profesor universitar. Istoric.Cantautor.
8. George ROCA – Scriitor. Membru Emeritus al Acad. Rom-Americane
9. Bogdan VODA – Actor. Profesor la New York Film Academy, Sydney
10. Clara VODA - Actrita. Profesor la New York Film Academy, Sydney

Scopul si obiectivele Academiei Romano-Australiene sunt urmatoarele:

- Crearea de punti de legatura intre Australia si Romania
- Promovarea culturii si stiintei a celor doua tari, Australia si Romania
- Organizarea unor evenimete literare, artistice si stiintifice: congrese,
  festivaluri, simpozioane, expozitii, spectacole, concerte, lansari de carte.
- Organizarea unui festival anual de film romanesc in Australia.
- Cooperarea in domeniul productiei de teatru si film.
  Ateliere, mijloace de promovare.
- Crearea unei reviste bilingve cu profil literar-cultural-stiintific.
- Promovarea patrimoniului cultural romanesc si a limbii romane in  Australia.  
- Schimburi culturale intre cele doua tari, Australia si Romania.

Academia Romano-Australiana este o organizatie nepolitca. Se impune ca membrii acesteia sa fie neaparat producatori de cultura, literatura, sau cercetare stiintifica. De aceea sunt bine-veniti in randurile noastre toti cei care se incadreaza in aceaste categorii, indiferent ca sunt de alta nationalitate, sau din alta tara decat Australia sau Romania.

Menirea Academiei Romano-Australiene este de a promova imaginea Romanie cat si a celor care provin din aceasta tara, si care prin munca lor artistica, literara sau stiintifica fac cinste acesteia. Cunosc si sunt convins ca si aici la Antipozi, in aceasta asa-zisa Tara a Cangurului am avut si avem personalitati care au dus si duc faima tarii lor de origine, Romania.

Mentionez aici pe:
Fostul trezorier federal australian Edward Granville Teodorescu; pe scriitorul si filozoful Lucian Boz; pe filozoful Raimond Gaita; pe filozoful in istoria al religiilor Octavian Sarbatoare, fondator al Societatii Literare Internationale „Mircea Eliade”; pe Antoinette si Maddy Slabacu, creatoarele teatrului „Horizon” din Sydney; scriitorii Viorel Nichols; Grigore Zbarcea, Aurelia Satcau, Loredana Tudor Tomescu si Mihaela Cristescu, Sergiu Selian, bine-cunoscuta poeta australiana de origine romana Antigone Kefalá; pe Anamaria Beligan, scriitor, poet, producator si regizor de film;  Iosif Demian, operator de film si regizor; Valeriu Canpan - operator de film; Dan Potra - designer si scenograf; muzicienii: Adriana Pavlica, Alexandru Todicescu, Denisa Smeu-Kirileanu, Ulpia Erdös, Aliona Cigulea, Marius Goldfried, Ioan Milutin, Loredana Sachelaru (sau  XONIA, dupa cum este cunoscuta in randurile vedetelor muzicii pop din Romania); cantareata folk, Erika Josza, cantaretul de muzica populara romaneasca in limba engleza Serban Necula-Nereju; pictorii Aida Tomescu, Victor Sellu, Pauna Dumitrescu, Radu Satcau, Dorina Bugariu, Viviana Hanes; scultptorii Dan Lache, George Turcu si Mihai Datcu; arhitectul Sorin Dascalu; omul de stiinta Traian V. Chirila, inventatorul corneei artificiale; medicii Dr. Daniela Bitlan, Dr. Emil Eracovici, Dr.: Oliver Florica, Dr. Nathan Glattstein, D. Petre Razvan, fizicianul doctor, Gheorghe Dragan; profesorii universitari Laurentiu Paunescu si Gabriel Chircu; Dorin Seitan si Daniel Petre – (fosti) area manageri ai Companiei Microsoft; sportivii de perfomanta medaliati cu aur la olimpiade precum canotorul Ion Popa si antrenorul ai lotului olimpic de canotaj australian, Reinhold Batschi... si desigur, prezenti aici, talentatii actori de film Clara si Bogdan Voda, Catalin Anastase, actor si maestru in arta fotografica. Specific ca mai sunt pe aceste meleaguri si alte personalitati care duc faima Romaniei. Sper sa  ii descoperim pe parcursul timpului.

***
Urez Academiei Romano-Americane - conform faimosului dicton latin „Per Aspera ad Astra!" adica „De la dificultatile de zi cu zi spre culmi, spre  stele!". Si daca tot metionam aici unele ziceri latine sa parafrazam celebra remarca a vestitului orator Marcus Tullius Cicero: „Amicitiae nostrae memoriam spero sempiternam fore" si sa o inlocuim cu „Romania nostrae memoriam spero sempiternam fore!" adica; „Sper ca memoria Romaniei sa fie vesnica... pe aceste meleaguri!” (I hope that the memory of our Romania will be everlasting on this land!”)

***
Despre viitoarele proiecte ale Societatii Academice Romano-Americane pentru cultura si stiinta va va relata mai in detaliu domnul prof. Daniel Ionita (daniel.ionita@lssbei.com), presedintele in functiune a acesteia!
Detalii pe pagina de Facebook:
https://www.facebook.com/AustralianRomanianAcademy?ref=br_tf

---------------------------------
George ROCA
Sydney, Australia
1 ianuarie 2015


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page