Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ce se întâmpla cu tara?


Prof. univ. dr. Nicolae Radu   

Romania isi poarta neputinta la Masa Tacerii!
 
Romania risca sa fie vanduta la hectar! Peste 700.000 hectare sunt deja in grija investitorilor straini, arabi, spanioli, olandezi, turci, chinezi si evrei. Romania nu este o tara fara resurse. Romania are in exploatare aproape 80 de tipuri de resurse minerale, de la alabastru, ape geotermale si naturale si pana la minereuri auro-argentifere, cuart, calcar, marmura, lignit si minereuri de molibden sau de uraniu. Rezervele de gaze de sist ale Romaniei sunt estimate la 1.444 miliarde metri cubi, ceea ce inseamna ca, pe baza unui consum mediu anual de 14 miliarde metri cubi, pot asigura autonomia tarii timp de 100 de ani, potrivit Agentiei americane pentru informatii din sectorul energiei (E.I.A.). Cu zacaminte totale de aproape 310 tone aur si pe peste 1.300 tone argint, cu peste 80 de tipuri de resurse minerale, de la alabastru, ape geotermale si naturale si pana la minereuri auro-argentifere, cuart, calcar, marmura, lignit si minereuri de molibden sau de uraniu, Romania isi poarta neputinta la Masa Tacerii! Fie ca amintim vremurile istorice si fastul Cancelariei de la Viena, fie ca privim spre Bruxell-ul zilelor noastre, uitam ca locul nostru nu a fost niciodata la masa celor puternici! Stramosii nostri erau legati de glie. Iobagi sau tarani aserviti. Ce se intampla acum? Istoria isi pretinde dreptul la reflectie, dar cine sa auda? Cine sa inteleaga? Cine mai vrea sa asculte? Cine mai poate sa inteleaga ceva?
Avem servicii de securitate, avem procurori anticoruptie, inca mai avem politie, dar mai avem si interese nationale? Romania pare ca a devenit un stat militarizat. Sunt o sumedenie de trupe, de forte cu atributii care se suprapun, cu atat mai mult cu cat avem, probabil, cei mai multi generali pe metru patrat din Europa, fara sa fim in razboi cu cineva[1].
 
De mai bine de 25 de ani, Romania a devenit Bancomat
 
Din nefericire, suntem martori tacuti, poate mult prea tacuti a unor fapte ce isi pun amprenta in mod necinstit pe fata Romaniei. Rezervele de gaze naturale ale Romaniei sunt de cinci ori mai mici decat in urma cu 20 de ani, iar cele de petrol s-au injumatatit. Rezervele de aur ale tarii noastre s-au dus si acestea! Au fost scose la mezat rezervele de curpru in valoare de 10 miliarde de dolari, cu un pret la strigare de 50 milioane dolari! Intamplare sa fie numai? Ce are Romania dupa 25 de ani de libertate? O datorie externa de peste 100 miliarde euro si nu mai putin de 59 de acorduri de concesiune petroliera pentru perimetre de explorare, dezvoltare sau exploatare, acorduri aflate in diferite stadii si care presupun atat cautarea si extragerea de titei cat si de gaze naturale. Dintre acestea, 10 perimetre sunt operate de companii americane sau cu actionariat american, doua de o companie controlata de gigantul rus Gazprom si alte doua in parteneriat romano-americano-rusesc[2]. Ce castiga statul roman din toate acestea? Inexplicabil sau nu, minele de aur mostenite de la daci si romani si-au inchis portile, in conditiile in care corporatii straine isi fac simtita prezenta la Rosia Montana. Cati tin seama, oare, de faptul ca in Muntii Apuseni, pe langa cea mai mare rezerva de aur si argint din Europa, aur de o calitate ridicata, mult superioara, ar fi si o rezerva uriasa de wolfram, metal mai scump decat aurul si mult mai pretios, greu de gasit, foarte necesar in industria militara si spatiala si in economie, in general? Cum sa intelegem ca pentru 520 de kilometri patrati, inima de aur a Apusenilor, statul roman primeste o chirie de nimic, concesiunea fiind incheiata pentu 20 ani[3]?. Sa fie, oare, solutia de progres a Romaniei lichidarea economiei productive ? Romania are zacaminte totale de aproape 310 tone aur si pe peste 1.300 tone argint, dar Corporatiile straine isi asuma drepturi de proprietate. Nu asa se intampla in Irak, in Libia sau chiar si in Nigeria? Rezervele de gaze de sist ale Romaniei sunt estimate la 1.444 miliarde metri cubi, ceea ce inseamna ca, pe baza unui consum mediu anual de 14 miliarde metri cubi, pot asigura autonomia tarii timp de 100 de ani, se arata intr-un un studiu al Agentiei americane pentru informatii din sectorul energiei (E.I.A.). Romania ocupa locul al treilea in U.E. in functie de rezervele de gaze de sist , dupa Polonia (4.190 miliarde metri cubi) si Franta (3.879 miliarde metri cubi). Ce sa intelegem din toate acestea? Realitatea este crunta! De mai bine de 25 de ani, Romania a devenit un Bancomat pentru toti cei atarnati prin copacii puterii. Industria a disparut, sanatatea este in colaps, invatamantul a devenit un nesfarsit experiment! Romania a ajuns o piata de desfacere! Vremurile ne-au impins inainte!
 
Postdecembristi rasplatiti cu functii si stele
 
Ceausescu a fost impuscat pentru „subminarea economiei nationale”! Guvernantii postdecembrie 1989 au fost rasplatiti cu functii si stele. Maresalul Averescu se rasuceste in groapa! La fel si maresal Prezan! Maresalul Antonescu vrea dreptate pentru romani! -n.r.Se pare ca „Steaua Romaniei” rasplateste si tradarea de neam! Se mai spune ca Romania a fost deja vanduta! Pamantul este vandut si el! Din pacate! Strainii sunt lasati sa devina stapani ai romanilor. Tinerii cazuti sub gloante zac sub lespezi grele de piatra in timp ce parintii inca ii mai plang, cat mai sunt, langa crucile inaltate spre cer. Pentru ce se intampla toate acestea si in folosul cui? Masurile de austeritate luate intre 2009 si 2011 i-au obligat pe multi oameni de afaceri sa intre in economia subterana., in timp ce potentatii vremii au stiut sa faca afaceri cu statul roman. Criza economica nu a facut decat sa agraveze relele care au precedat-o[4]. Cresterea C.A.S., cresterea accizelor, introducerea impozitului minim, marirea TVA s.a. - toate la un loc - au marit evaziunea fiscala[5]. Cum si aminteam, ne mai surprinde, oare, faptul ca, in anul 2009, economia subterana reprezenta circa o treime din produsul intern brut al Romaniei, aproape doua treimi din aceste sume provenind din munca la negru, iar restul din nedeclararea veniturilor obtinute?
 
 
Cine sunt vinovatii?
 
Dupa 21 de ani de false preocupari pentru performanta, Romania a devenit o piata de import. Nu se cunoaste vreun produs romanesc vestit la export[6]. Avem Carrefour, exista supermarket Cora, dar produsele romanesti lipsesc. Avem insa gogosari din Argentina, rosii din China, fasole din Columbia. Unde sunt merele romanesti? Unde este grija pentru producatorul intern? De ce este nevoie de importuri, in timp ce productia de lapte este aruncata, in lipsa de cumparatori? Laptele romanesc nu mai este bun sau comisionul adus de importuri este mai gras? Bugete, servicii si misiuni speciale, elicoptere prabusite, sisteme de salvare inghetate, autoritati nationale spulberate, declaratii belicoase, genti „Vuitton” si actiuni anticoruptie. Ce am ajuns? Nu cumva lupul striga lupul !? In mod cert, hotului ii este frica de hot! Ce au facut cei aflati in slujba tarii? Cine a vrut sa vada coruptii? De ce nu li s-au confiscat averile dobandite ilicit celor declarati vinovati si condamnati? Unde este Romania? Nu cumva traim intr-o lume paralela?
Cine mai vrea sa stie de bunica prinsa in piata cu o legatura de marar si cu o pensie de 7 lei si amendata de autoritati „vigilente”?!
Cine mai vrea sa stie de nenea Costica sau de nenea Vladimir sau de bunica Maria ce isi cauta dreptatea pentru o palma de pamant la portile puterii, chiar si la 80 de ani?
Cine mai vrea sa stie de un tata asfixiat in casa, alaturi de cei 6 copii?
Cine mai tine seama de tineri si batrani impovarati de datorii la banci si cu casele pierdute?
Cine mai are ochi sa vada suferinzi prin farmacii care sunt adusi in imposibilitatea de a mai avea acces la medicamente adevarate pentru inca o zi de viata?
Cu ce au gresit parintii nostri de au ajuns sa isi traiasca viata cu greu de la o zi la alta? Cine mai gandeste altfel decat in scop electoral la romanii ce trudesc din greu prin strainatate?
Cine ii mai asteapta acasa?
Cine sunt vinovati de toate acestea?
Privesc emisiunile TV si ma crucesc! Ascult explicatiile celor ce uita ca au fost sau sunt inca prin copacii puterii si ma ingrozesc, chiar daca sunt om cu inima tare! Faptele nu sunt de azi! Istoria probeaza mereu trecutul. Regretatul Academician Florin Constantiniu ne indemna la reflectii! „Un popor de oi naste un guvern de lupi”! Parafrazand cumva, se poate reconsidera fara a dilua forta mesajului: un popor de oi nu va face decat sa fie manat de o haita de lupi! Asa sa fie oare? Scriam, la inceput de an 2014, intr-un material numit „Boboteaza mintilor inghetate” ca va veni si vremea cand „cel ce ridica sabia de sabie va pieri”! Sa intelegem ca sabia a fost ridicata? Unde vom ajunge? Ce se doreste cu adevarat, dincolo de zgomot de catuse?
 
Ce mai inseamna Romania?
 
Un inceput de drum, un presedinte ce se manifesta onest si actiuni in forta! De ce doar acum toate acestea? Nu simtiti ca Romania plange? Ma gandesc la viitorul lui Georgica si al copiilor din aceasta Romanie, „Gradina a Maicii Domnului” - cum a denumit-o Papa Ioan Paul al II-lea - ce se doreste sa ramana frumoasa, si nu pot sa nu ma intreb, asa cum m-am mai intrebat in zadar: Romania, incotro? Anul 2015 nu este un an usor! In materie de securitate sunt inca multe de facut. Tema coruptiei este complexa. Milioane de euro platite drept comisioane, ascund amabilitati si vechi prietenii de gasca. Cum este posibil sa vedem coruptii dupa sapte ani de la comiterea faptelor? In mod cert, Romania are nevoie de liniste de lideri autentici. Romania are nevoie de oameni care cred in faptul ca Romania merita un alt destin si care pun binele comun deasupra celui personal sau de grup[7]. Din pacate, Romania este lipsita de planuri de dezvoltare pe termen mediu si lung. Discutiile si masurile institutionale sunt departe. Limba romana nu ne mai ajuta. Guvernantii vorbesc si tot guvernantii se prefac ca inteleg! Conflictul prevaleaza in fata argumentului, iar vina ramane fara vinovatii! Ce mai inseamna politica de promovare a unei Romanii frumoase? Un joc al elegantei, imbinat in mod exceptional cu inteligenta si subtilitate. Unde ne sunt diplomatii? Reconsiderarile istorice sunt necesare, cu atat mai mult cu cat avem teritorii pierdute si voit uitate, tezaur romanesc ratacit la Moscova, interese nationale din ce in ce mai diluate. Cine suntem noi? Ce mai inseamna Romania?
Numeroase sunt intrebarile, dar nu ne raspunde nimeni. Cu toate acestea, optimismul nu trebuie sa ne paraseasca, asa cum nici speranta nu se stinge usor! Credinta in Dumnezeu ne ajuta sa mergem mai departe !

In loc de concluzii...
 
Trebuie precizat celor ce se grabesc sa dezvolte prejudecati, ca preocuparile mele tind a surprinde realitatea imediata prin incursiuni intreprinse din perspective sociale polivalente, tip antropologie sociala, teoria cunoasterii, psihologie politica. Parcursul arheologic fundamentat pe impact social nu tine de politic, cu atat mai mult cu cat politicul nu a stat niciodata in atentia aspiratiilor. Multumesc Romania! Multumesc si celor ce gandesc si au puterea de a intelege!
--------------------------------------
[1] Nitu Ionel, Presedintele ales in acest an va guverna, intr/un fel sau altul, pona in 2024, in, Bursa.ro/ 26.02.2015
[2] Harta resurselor Romaniei, in, www.gandul.info/ 23.02.2015
[3] E., Cornea, Rosia Montana rezista !, in, www.napocanews.ro, 2010/ 27.02.2015
[4] Acad. Fl. Constantiniu, Istoria Romaniei la rascruce, interviu, pe site-ul  http://absentul.blog.com/2010/04/08/istoria-romaniei-la-rascruce/
[5] Cristian Socol, vicepresedintele Asociatiei Generale a Economistilor din Romania, 08.09.2010, in www.standard.money.ro
[6] Acad.Fl. Constantiniu, Op. citat.
[7] Nitu Ionel, Presedintele ales in acest an va guverna, intr/un fel sau altul, pona in 2024, in, Bursa.ro/ 26.02.2015

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page