Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

INTERVIU CU DOMNUL CALIN GEORGESCU, PRESEDINTELE CLUBULUI DE LA ROMA PENTRU EUROPA

Polidor SOMMER


„Faptul ca inca mai avem o moneda nationala este un atu formidabil, la care nu trebuie sa renuntam. Va rog sa priviti la cea mai mare putere financiar-bancara: Anglia. Este in UE, dar are lira sterlina ca moneda nationala. De ce? Simplu: pentru ca stie ce vrea si ce implica acest lucru.” (Calin Georgescu)

Polidor SOMMER: Stimate domnule Calin Georgescu, cu riscul de a-mi pune in cap toti dusmanii (in Romania este imposibil altfel…), eu cred ca puteti fi un veritabil lider pentru poporul roman, avand o misiune crestina si istorica de revitalizare a acestuia si de relansare pe un drum al dezvoltarii. Din pacate, foarte putini romani realizeaza acest lucru, deocamdata… Sa fie acesta un blestem pe capul nostru, de a alege in fruntea statului doar „detinatori de putere“, cum spuneti dvs., iar nu lideri adevarati?

Calin GEORGESCU: Eu ma plec in fata maretiei si istoriei zbuciumate a poporului roman. Ma inchin in fata misiunii sale hristice de a se ridica in planul vesniciei. Si am convingerea ca poporul meu va aduce in fruntea lui (si daca nu-l are inca, il va naste) un barbat providential, asa cum a stiut sa faca in tot cursul tumultuoasei sale istorii. Eu ma consider doar un om integru si priceput, cu suflet de roman, care e gata sa isi slujeasca tara daca i va oferi posibilitatea, dar nu in orice conditii. Eu sunt dispus sa lupt doar pentru toti, nu pentru interese de grup.

Polidor SOMMER: Ati afirmat intr-o emisiune tv: „romanul nu intelege ca, daca in stanga sunt mituri si povesti frumoase, in dreapta sta un portavion cu lansatoare de rachete“. Cum s-ar „traduce“ acest enunt, extrem de inspirat, pentru cetatenii unei tari, parte a structurilor euro-atlantice, dar avand Ursul Siberian in coaste?...

Calin GEORGESCU: In 25 de ani, romanilor li s-a dat paine si circ (mai mult circ decat paine) de catre o clasa politica jalnica, fara credinta si fara dragoste de tara. De un sfert de secol, clasa politica romaneasca s-a preocupat exclusiv de propria imbogatire, a promovat si aparat doar interese de grup, nu interesele tarii. A fost o manipulare masiva, care a deviat atentia de la adevarata frauda: vanzarea pamantului tarii, a resurselor ei primare si transformarea romanului intr-o resursa umana. Omul s-a transformat in individ, societatea s-a dezumanizat. Sufletul romanesc a fost mutilat – cinstea, bunatatea si simplitatea au ajuns motiv de batojocura, in timp ce agresivitatea, vulgaritatea si prostia sunt nota dominanta. Succesul este echivalat doar in masina si vila luxoasa detinute. Nu mai conteaza ce stii sa faci si cat pamant poti sa lucrezi, asa cum inva?asem de la Ion al lui Rebreanu. Acest personaj a existat aievea si inca mai exista, el trebuie doar adus la lumina! Foarte grav este ca, in spatele circului mediatic, poporul roman este cel mai bolnav din Europa, ca se nasc din ce in ce mai putini copii, ca demografic suntem in cadere libera, ca nu mai exista dragoste de tara, ca Romania e vanduta pe nimic si distrusa de niste inconstienti.

Polidor SOMMER: Cat de departat este romanul globalizarii de Miorita? Ati invocat la un moment dat filozofia spatiului ondulatoriu a lui Blaga (alternanta deal-vale) prin ceea ce numiti „spiritul de vesnicie al unui popor“…

Calin GEORGESCU: Simtul vesniciei s-a nascut, traieste si va ramane la sate. Iar taranul roman, prin gospodaria lui traditionala, va imbogati aceasta tara. Eu am convingerea ca taranul roman reprezinta, de asemenea, sansa de renastere a Europei, aflata azi intr-un mare impas, economic si spiritual. Prin urmare, vom putea lucra nu doar la refacerea Romaniei, ci si vom putea contribui la salvarea unui continent. Romania profunda traieste prin taranul roman si prin crestinatatea autentica a acestuia. Proprietatea agricola taraneasca este cea mai pretioasa avere a statului roman actual.

Polidor SOMMER: Am meditat la ciclul ciudat al ultimelor patru sferturi de secol din istoria noastra: Primul Razboi Mondial era in plina desfasurare, iar Romania era nevoita sa se alieze cu o parte sau alta; dupa 25 de ani, in 1939-1940, pe fondul agresiunii marilor puteri asupra tarii, romanii accepta o dictatura militara, iar ocupatia sovietica aduce mai apoi dictatura comunista, inclusiv „obsedantul deceniu“; dupa alti 25 de ani, aceiasi romani schimba un regim comunist cu altul, pentru ca dupa inca un sfert de secol sa se revolte si sa isi omoare conducatorul de Craciun, convinsi ca sosise era libertatii. Azi, insa, multi dintre romani au realizat ca in decembrie 1989 s-a intrat intr-o noua si distructiva era a ticalosilor… Credeti ca, totusi, se intrevede si pentru noi o luminita la capatul tunelului?

Calin GEORGESCU: Nestiinta nu este un pacat, dar reaua-credinta este. Eu spun ca suferinta indurata pe parcursul acestei perioade ne va ajuta sa dainuim si sa ne afirmam din nou. Sper ca am invatat lectia istoriei, pentru ca, altminteri, ea se poate repeta. Trebuie subliniat ca regimul comunist nu a fost dorit sau ales de romani, el a fost impus prin forta si a stapanit tara prin teroare. Iar asta nu se poate sterge usor. In Romania, teroarea a bantuit timp de decenii prin casele oamenilor, iar libertatea a fost confiscata si zavorata in catacombele inchisorilor printre eroi si sfinti. Detentia politica a produs traume fara precedent. Paradoxal si tragic, cei care au produs genocidul si ucenicii lor se ocupa si astazi de monitorizarea Romaniei, dar nu si de destinul ei. Tara se afla azi intr-o situatie mai grea decat in 1940, in plina criza mondiala. Cu toate acestea, avand un proiect de tara bine ?intit, ea poate face un salt inainte de cel putin o generatie. In Romania va fi din nou bine atunci cand va fi condusa de oameni legati de aceasta glie, care vor face istorie, nu politica. Iar vremurile acestea sunt aproape.

Polidor SOMMER: Ati afirmat ca omul de azi „este supus manipularilor de tot felul, spre profitul celor care stau la carma si, mai ales, in spatele marilor corporatii“, iar in relatie cu urmatoarea intrebare, ca „200 de multinationale sunt mai puternice decat 150 de state la un loc“.

Calin GEORGESCU: Marile corporatii conduc lumea, ascund realitatea si submineaza viitorul, facand sa nu mai existe lideri politici decat in putine tari de pe glob. Iar lumea insasi este dominata de lacomie, de trufie si nu este in stare sa recunoasca adevarul. Si lumea va mai avea de suferit pana cand refacerea ei va fi totala. Acum, fiecare al patrulea om spune „mi-e frica“ si fiecare al patrulea „mi-e foame“. Primul provine din patura mijlocie, iar celalalt din cea de jos. Imaginea noului mileniu este execrabila. Iar lumea arata asa cum este si mintea noastra. Exploatarea omului de catre om s-a transformat in manipularea omului de catre om. Totul se joaca pe profitul actionarilor care nu figureaza in nici un registru. Petrolul este astazi scump si se stie ca doar energia verde poate sa fie sansa omenirii in viitor. In ciuda acestui fapt, subventiile pentru petrol sunt de 400 de miliarde pe an, iar cele pentru energia verde de 60 de miliarde pe an. Fara comentarii!

Polidor SOMMER: Este adevarat ca „domeniul economic este condus de FMI, Banca Mondiala si Organizatia Mondiala a Comertului“. Credeti ca este posibil un al doilea Ecuador (cu un „al doilea Rafael Correa“) in Romania?

Calin GEORGESCU: Categoric! Poporul roman nu inghite lacomia si hotia. Suntem urmasii marelui rege Decebal si ai eroului istoriei noastre, Mihai Viteazu, un sfant al neamului. Oculta vanzatorilor de tara va apune, pentru ca se vor sfasia intre ei. Romania profunda exista, iar fluviul credintei stramosesti curge linistit si este aducator de speranta si indarjire in lupta pentru apararea gliei strabune. FMI, BM si OMC sunt doar institutii care ii deservesc pe actionarii lor, angajand personal in cea mai mare parte ticalosit, care raspunde orbeste unei singure comenzi: indatoreaza tarile slabe si apoi cumpara totul pe nimic. Problema resurselor este tema principala pe termen scurt, mediu si lung a omenirii. Daca esti slab, esti cumparat pe nimic, iar clasa politica romaneasca a vandut tara pe margele de plastic. Nimeni nu te poate umili in lumea asta fara minimul tau accept.

Polidor SOMMER: Cu intelepciune recunoasteti rolul miraculos al albinelor in alimentatia planetei, precizand faptul ca actualmente „unul din trei alimente pe care le avem pe masa se datoreaza contributiei albinelor“.  Din  pacate,  langa  un  stup  „roditor“  se afla, in aceasta atmosfera multi-poluata, si un stup „uscat“… Ce s-a intamplat in toti acesti ani distructivi cu fortele vitale ale naturii romanesti?

Calin GEORGESCU: Extragerea resurselor naturale din tara dupa 1990 a fost de o duritate fara precedent. Iar atacul continua si astazi. Padurea romaneasca a suferit cel mai mult. Prin defrisari masive s-au pierdut peste 20 de miliarde de Euro in 25 de ani. Mai mult decat atat: drujbele vanzatorilor de tara au ciuntit si sufletul romanesc. Sigur ca ecosistemele terestre au suferit primele in Romania, ca peste tot in lume. Daca albinele dispar, va disparea insasi viata. Viata pe pamant nu este posibila fara ele. Aceste mici insecte sunt o mare forta invizibila, care polenizeaza 75% din plante, iar valoarea polenizarii este estimata la 40 de miliarde de Euro / an la nivel mondial.

Polidor SOMMER: Nu m-a mirat enuntul dvs. care incepe cu o propozitie conditionala: „Daca Romania ar intelege ce sansa uriasa are in plina criza, ar face un salt gigantic nu doar pentru refacerea ei, ci si pentru a ocupa o pozitie de lider imbatabil, cel putin in zona balcanica“. Acestea fiind spuse, cum poate o tara care azi ar putea hrani fara probleme aproape 100 de milioane de locuitori, fost „granar al Europei“, sa importe cea mai mare parte a hranei? Iar rosiile occidentalilor nici macar n-au gust…

Calin GEORGESCU: Nu poti sa-ti ajuti tara daca nu o iubesti! 45% din populatia Romaniei locuieste la sate, dar importam alimente in proportie de 80-85%. Necazul este si mai mare daca aflam ca alimentele importate sunt cu eticheta de toxicitate legalizata, pline de E-uri, aditivi alimentari si alte chimicale care nu hranesc, ci doar satisfac instinctul de supravietuire energetica si conduc, inexorabil, catre boala. Bolile din Romania sunt datorate, in primul rand, alimentatiei proaste, dublata de miturile industriei farmaceutice si medicale care impanzesc intreaga tara. Poporul roman este cel mai bolnav popor din Europa! In Romania, inciden?a tuberculozei este de 10 ori mai mare decat media europeana, adica 108 cazuri la 100.000 de locuitori. Mortalitatea infantila ne plaseaza pe penultimul loc in Europa, 15 la mia de noi nascuti. Inciden?a si mortalitatea cancerului de plaman (83,3) in Romania este printre cele mai mari din Europa. Inciden?a si mortalitatea cancerului de col uterin, printre cele mai mari din Europa (34,9). Mortalitatea prin cancer ne asaza pe locul al doilea in randul ?arilor europene. Toate au la baza, in primul rand, saracia si hrana de proasta calitate, dublate de un jaf fara margini in institutiile medicale.

Polidor SOMMER: Nu ar trebui sa existe si o pedeapsa pentru sumele exorbitante „pierdute“ de guvernantii nostri in acest sfert de secol? „Cum sa iasa din criza statul roman, afirmati pe buna dreptate, cand cheltuielile cu bunurile si serviciile au atins in 2013 nivelul din 2008, cand se arunca cu bani in stanga si in dreapta?“ Cum ar arata Pedeapsa Divina in acest caz?

Calin GEORGESCU: Nu sistemul politic este puternic, ci noi suntem slabi daca am acceptat sa fim condusi de incompetenti si tradatori. Vinovatii nu trebuie sa fie neaparat inchisi, ci sa li se confiste averea pe care o au facut-o pe spatele si munca poporului roman. Intrebarea este ce vom face in viitor. In primul rand, cei care au furat tara sa paraseasca puterea! Ne sta la indemana sa-i punem sa returneze tot ce au furat de la poporul roman. Mai departe Dumnezeu stie mai bine ce-i de facut cu ei.

Polidor SOMMER: Din nefericire, sunt nevoit sa remarc faptul ca destui oameni de afaceri occidentali, unii de origine romana, afirma ca investitorii straini se lovesc de permanenta lipsa de credibilitate a Romaniei (in principal, politica) pe plan international, ceea ce afecteaza iremediabil, pe termen mediu si lung, economia. Mai avem sansa de a indrepta acest punct de vedere si, daca da, cum?

Calin GEORGESCU: Sigur ca putem indrepta acest aspect, daca afisam clar un proiect de tara unic prin amploare si importanta la nivel mondial. Maretia nu este un dat, ci se castiga prin lupta. Cu atat mai mult cand stim ca, in zona anului 2020, ne vom confrunta cu cea mai mare criza a omenirii: criza de hrana si apa. Prin urmare, trebuie sa ne pregatim pentru asta si sa devenim cel mai mare exportator de hrana sanatoasa din Europa, nu inainte de a oferi siguranta alimentara poporului roman. Apoi sa ne uitam la energie: sa-i transformam pe romani in proprietari si producatori de energie. Sa raspandim toata proprietatea productiva, in asa fel incat bunastarea sa fie prezenta in orice ungher al tarii. Iar pe plan international sa devenim un furnizor indispensabil. Stiti ce spunea Mircea Vulcanescu? Ca taria spirituala a unui neam se masoara dupa gradul in care e in stare sa le impuna altora perspectiva lui asupra existentei si ca, daca il face pe strain sa incline spre modul lui de a lua atitudine, aceasta este o cucerire spirituala. Asta poate face Romania in urmatoarea etapa – si poate de aceea trecem prin suferinta intr-un asemenea grad.

Polidor SOMMER: Ati afirmat ca „trebuie sa ai, inainte de orice, atitudine morala“ pentru a razbi in jungla financiara mondiala si sa nu iti ingropi propriul popor. Eu sunt ingrijorat de soarta monedei nationale. Nu vi se pare ca moneda Euro este umflata artificial?

Calin GEORGESCU: Chiar este, pentru tari precum Spania, Portugalia, Irlanda. Prinse in latul monedei unice supraevaluate, in raport cu competitivitatea reala a economiilor lor, aceste tari au zero perspective de relansare. Faptul ca inca mai avem o moneda nationala este unul dintre cele mai formidabile atuuri, la care nu trebuie sa renuntam. Va rog sa priviti la cea mai mare putere financiar - bancara: Anglia. Este in UE, dar are lira sterlina ca moneda nationala. De ce? Simplu: pentru ca stie ce vrea si ce implica acest lucru.

Polidor SOMMER: Ce-ar insemna, in acest context, pentru Romania, trecerea la moneda unica, Euro?

Calin GEORGESCU: Peste tot in Occident, cand s-a introdus moneda Euro, toate conturile s-au injumatatit, iar preturile au crescut artificial. Nemtii numesc Euro „Teuro“, de la „teuer“ (= scump, in germana). Trecerea la Euro nu trebuie sa fie o prioritate, daca avem simt patriotic si vrem binele tarii.

Polidor SOMMER: Cand s-au devalizat bancile, cand s-au defrisat padurile si codrii neamului romanesc, amar si crud a fost gustul efectelor… Nu vi se pare ca autorii acestor „asasinate“ istorice au dat insomnii pana si zicalei nefaste: ,,Dupa mine, potopul!...“?

Calin GEORGESCU: Talharul de pe cruce a avut, cumva, insomnii din cauza remuscarilor? Unul dintre talhari, da, asa ca unii dintre talhari se vor mantui in ultimul ceas – tot e bine. Ceea ce au facut, insa, este greu de reparat si un popor intreg are de suferit. Tara nu se poate reface fara o schimbare profunda si radicala a viziunii socio-economice, fara un proiect de tara clar si fara o constiin?a profund si autentic crestina.

Polidor SOMMER: In emisiunea „Jocuri de putere“, Rares Bogdan va indemna sa aratati cu degetul spre vinovatii pentru dezastrul tarii, dar v-ati ferit cu eleganta de aceasta provocare... Daca ati fi conducatorul romanilor, nu credeti ca autorii distrugerii Romaniei, cei dinauntru si cei dinafara, mai ales cei care nu au nimic de-a face cu romanismul, vor lupta fara crutare pentru restabilirea ordinii „firesti“ si vechi a lucrurilor in tara?...

Calin GEORGESCU: Problema este veche si a fost enuntata de cel mai mare om politic roman, Mihai Eminescu: „Tot ce e perfid si lacom, tot Fanarul, toti ilotii,/ Toti se scursera aicea si formeaza patriotii“. In Romania locuieste poporul roman. Iar el nu este doar gospodar, ci si iubitor de oameni si gazda primitoare. Dar nu va accepta niciodata ca o minoritate sa obtina privilegii exorbitante sub pretextul ca este discriminata. Asemenea lucruri nu ajuta cu nimic respectiva minoritate, ci dimpotriva, o discrediteaza si o pun intr-o situatie dificila, pentru ca omul de jos, truditorul, nu are nevoie de privilegii, el stie cui datoreaza pamantul si apa pentru el si familia lui.

Polidor SOMMER: Mi-am exprimat inca din 2008 rezervele profunde fata de mult trambitatul parcurs al resurselor energetice caspice catre Occident prin teritoriul Romaniei – asa numitul proiect Nabucco. Cum vi se pare acest caz? Cine are interes ca adevarul privind viitorul energetic al Romaniei sa fie ucis in fasa?

Calin GEORGESCU: Incompetenta profesionala poate fi in acest caz asociata cu crima.

Polidor SOMMER: In contextul enuntat mai sus, de ce detinatorii puterii in Romania de azi nu doresc o colaborare mai „nuantata“ si mai inteligenta cu Federatia Rusa?

Calin GEORGESCU: Este o imprejurare fericita ca atat poporul roman, cat si cel rus se impartasesc cu apa marelui fluviu al spiritualitatii crestin-ortodoxe, care va curge in vesnicie. Trebuie sa stim de unde este bine sa bem apa sfanta aducatoare de liniste si pace pentru a realiza constructii spirituale care dainuiesc in timp. Rusia actuala nu este antioccidentala, ci doar antiglobalista. Si este deschisa catre nou. Iar axa solida Berlin-Moscova este o realitate de necontestat, oferind teme de reflectie importante pentru cine intelege sahul mare, diplomatic si economic. Rusia este o piata uriasa, care are cerinte uriase de infrastructura si proiecte, isi are locul sau bine stabilit in economia globala si se afla instalata pe un parcurs de dezvoltare, in conjunctie cu vastul spatiu eurasiatic. Sunt convins ca Rusia nu doreste conflicte, de nici un fel, ci dezvoltare. Ea ofera o zona de oportunitati in plan economic pentru toti, cu conditia sa nu ne lasam sugrumati de mituri si prejudecati.

Polidor SOMMER: Ca dumneavoastra mai sunt destui romani gata sa puna umarul la redresarea natiei (probabil, in strainatate), dar, asa cum ati afirmat, nu sunt lasati sa se exprime in problemele tarii, nu au acces la tribuna ca sa spuna ceva, pentru ca in Romania conteaza „pe cine stii, nu ce stii!...“. Romanii din tara evita cu buna stiinta sa actioneze, intrucat, asa cum spuneati, s-a instaurat o dictatura a fricii: le este frica sa nu-si piarda serviciul, apoi s-au indatorat (de multe ori intr-o inconstienta crasa) la banci, plus ca, parafrazand o replica din filmul „Mihai Viteazul“ de Sergiu Nicolaescu, poate s-a cuibarit in noi viermele acela care sopteste: capul ce se pleaca sabia nu-l taie... Cum puteti rezolva aceasta dilema legata de psiho-sociologia unui neam (ca o padure cu ramuri bune, dar si cu uscaturi...) din ce in ce mai atacat in fibra profunda a fiintei sale nationale?

Calin GEORGESCU: Frica este o boala. Se cuibareste in suflet si nu mai pleaca. Oamenii mor de frica si de epuizare. Dar nu mor atunci cand au un ideal. Romania are nevoie de un steag. Daca nu este un steag, nu este nimic. In finalul filmului „Mihai Viteazu“, marele conducator al romanilor rosteste o fraza-cheie: „Vreau ca neamul acesta sa stie ce vrea si sa isi dea seama ce poate“. Oamenii asteapta un plan clar, un scop precis si o autoritate respectata, care sa-l puna in practica. Daca nu ai nici plan, nici autoritate, nici nu te bucuri de respectul cuvenit, nu poti sa faci nimic. Sa dam pamant oamenilor, dar sa le dam si cu ce sa-l lucreze! Sa le dam acte de proprietate clare, care sa nu mai poata fi schimbate in veci! Sa generalizam bunastarea la nivel national prin incurajarea micii proprietati productive si a formelor asociative! Apoi este nevoie de competitia mintilor mari, sa punem la lucru competentele reale de care dispunem, sa acordam incredere tineretului. Tineretului sa-i redam locul binemeritat, adica primul loc. Sa lasam mintea libera, critica si independenta si oamenii sa isi poata cultiva liberi vocatia. Si atunci tara isi va reveni si multi se vor intoarce cu iubire si devotament la mama Romania.

Polidor SOMMER: Cum comentati afirmatia fostului ministru de externe al Romaniei, Adrian Severin, in cadrul unui interviu acordat revistei noastre in aceasta vara, raspuns vizand influenta nefasta a interferentelor culturale asupra destinului incercat al romanismului: „Romania nu este amenintata de explozie, ci de implozie. Pentru ca nu au putut sa o dezmembreze, arhitectii ordinii europene si euro-atlantice, care s-au autoinvestit cu responsabilitatea structurarii universului post-bipolar, au incercat sa o micsoreze. Nu teritorial, ci ca putere – economica, demografica, culturala, morala, sociala etc. Ceea ce au reusit cu sprijinul romanilor insisi“. De aceea, nu intamplator a emis si un enunt in coniventa cu ideile si sperantele dvs., reintoarcerea in tara a elitelor fortate sa stea in exil, departe de aspiratiile si dorintele neamului din care se trag. Cat de departe este acest deziderat national?

Calin GEORGESCU: Este un enunt bun, dar cel care il rosteste trebuie sa aiba si verticalitate morala ca sa-l pronunte si, mai ales, taria de caracter sa actioneze in consecinta. Daca vorbim de micsorarea Romaniei, oare cat a contribuit la aceasta semnarea nefastului Tratat cu Ucraina din 1997 ? In plus, atunci cand vede o lume intreaga ca te-ai vandut pe 30 de arginti si nu recunosti asta nici in ceasul al doisprezecelea, ramane un gust amar. Ernst Strasser, parlamentarul european prins si filmat cu aceeasi mita, a fost judecat in Austria si a primit 4 ani cu executare imediata. Motivul: a facut natia austriaca de rusine. Sigur, asta s-a intamplat intr-o tara care are un stat functional!

Polidor SOMMER: Care sunt, in opinia dvs., cele mai mari nenorociri ale leadership-ului autohton, care s-au rasfrant catastrofal in ingenuncherea tarii: economica, sociala, culturala si, mai presus de toate, morala?

Calin GEORGESCU: Cum am spus, nu exista leadership, exista doar detinatori de putere. Acesti detinatori de putere nu folosesc puterea pentru tara, ci doar pentru grupurile mafiote din care fac parte, adica partidele politice. Noi am pierdut comunitatea iubirii si, in mod egal, verticalitatea. Suprematia politicului in Romania este un semn al pierderii orientarii crestine. Omul a pierdut nadejdea mantuirii, iar politica ramane singura arma de aparare. A avut loc o corupere a constiintei – iar asta este cel mai grav. Dar neamul ramane credincios idealurilor nobile stramosesti, va renaste din aceasta cenusa a lacomiei, in care se zbate azi si care i-a sugrumat viata.

Polidor SOMMER: Va amintiti ca, inainte de prima venire pe pamant a Mantuitorului Iisus Hristos, „poporul ales“ se saturase de falsii profeti si de asteptare. Acum este la fel pentru romanii adevarati, dintre care unii nu mai vor sa mearga la vot, ca o forma de protest. Daca le-as spune romanilor ca, prin venirea lui Calin Georgescu, asteptarea lor s-a terminat, oare cum m-ar judeca?

Calin GEORGESCU: Eu nu sunt politician si nu voi fi niciodata membru de partid. Eu pot doar construi un regim de demnitate na?ionala, care sa salveze Neamul Romanesc.
Pentru aceasta este nevoie de credinta, disciplina si cuvinte putine. Dar, mai presus de orice, sa avem un ideal comun, sa credem in dainuirea poporului roman, care este mai mult decat un popor, este creatorul unei civilizatii. Dupa un sfert de veac, insa, de tranzi?ie confuza si dureroasa, nu avem un proiect de ?ara. Conducatorii pe care ni i-am ales ne-au amagit cu promisiuni inselatoare si nu au fost in stare sa ofere un raspuns. S-au complacut cu to?ii in ciondaneli marunte si targuri dubioase, uitand esen?ialul – ca avem de cladit o ?ara pe masura nazuin?elor oamenilor de aici si a istoriei milenare a neamului nostru. Lupta pentru putere a devenit un scop in sine, un exerci?iu steril in care invectiva a luat locul argumentului ra?ional, iar manipularea dosarelor si santajul ordinar se substituie ideilor si proiectelor. Dupa atatea neadevaruri proclamate ritos de la cele mai inalte tribune, electoratul este derutat, si-a pierdut increderea in clasa politica. Speran?a, insa, nu moare. Dar ea nu vine dinspre chipurile anoste care se perinda zilnic pe micile ecrane sau in intruniri publice. Si nici nu poate fi trezita in sufletele oamenilor doar prin rugaciuni, fara lupta, indrazneala si putere. Speran?a este un dar divin si ea se naste, ca in toate momentele grele ale istoriei na?ionale, din adancurile fiin?ei acestui popor. Eu am un proiect de tara, cu obiective simple si clare: hrana, apa, energie. Stiu sa-l pun in aplicare, stiu cu cine si cum sa o facem. Si mai stiu ca este mai mult decat un simplu proiect de ?ara: este un proiect de eliberare din robia ignoran?ei, a saraciei materiale si spirituale.

Polidor SOMMER: Vedem proiectele „sanatoase“ de investitii si dezvoltare ale Gold Corporation si Chevron, multinationale aflate in cardasie cu politicieni autohtoni ticalositi. Va pun o intrebare care e pe buzele tuturor adevaratilor romani: cat mai este de furat din resursele primare, dar si strategice ale tarii romanesti?

Calin GEORGESCU: Romania se afla sub dictatura marilor corporatii fara patrie. Strainii exploateaza tara cu ajutorul vasalilor autohtoni (nu-i pot numi romani, pentru ca nu dau dovada de romanism). Intrebarea este in cat timp va ramane Romania fara resurse. Cand nota de plata pentru extragerea lor va fi prea mare, atunci mina de aur care este astazi Romania va fi inchisa si abandonata. Si atunci romanii vor realiza ce au pierdut. „Celui care a pierdut tot ii mai ramane patria“, spunea Jean Jaurès. Suntem exact in acest punct. Daca ne desteptam si intelegem cu adevarat chemarea din Imnul National, mai avem sanse, chiar mari, de revigorare.

Polidor SOMMER: Ati amintit de curand cifre extrem de ingrijoratoare privind situatia psiho-sociala si de pregatire profesionala din Romania: daca am retinut bine, 50% dintre elevi sunt analfabeti functional; un mare procent din populatia tarii traieste sub pragul saraciei; in acest sfert de secol s-au produs („made in Romania“) 14.000.000 de avorturi, „inca o tara“, asa cum ati zis; beizadelele potentatilor zilei si bolizii lor fac accidente pe banda rulanda... Sunt statistici tulburatoare. Cum puteti revigora o natiune atat de bolnava...?

Calin GEORGESCU: Alegand speranta, in locul fricii si unitatea, in locul conflictului si discordiei. Punand capat intereselor marunte si miturilor care ne-au sugrumat viata. Cu un proiect mare propus natiunii. Aducand tara la nivelul unei chemari! Asta trebuie facut! Sa-i facem pe romani mandri de istoria neamului lor si de vesnicia lui. Iar asta se poate! Putem sa ne propunem ?eluri ambi?ioase, pentru ca avem cu ce si avem cu cine sa le ducem la indeplinire. Trebuie sa convenim asupra unui set de priorita?i realiste si sa lucram intens pentru atingerea lor. Mai presus de orice, trebuie sa punem la lucru competen?ele pe care le avem. Mai mult ca oricand, se impune un consens na?ional in jurul unei viziuni strategice cu un inalt grad de concrete?e. Solidaritatea nu se cladeste la ordin, ci pe baza in?elegerii impartasite ca solu?iile propuse sunt bune pentru ?ara si pentru oamenii ei. De fapt, aceasta este esen?a interesului na?ional si aici trebuie sa ne regasim, chiar daca nu ne-am inteles intotdeauna.

Polidor SOMMER: S-au inmultit „lectiile“ de coruptie in institutiile de invatamant. Cum ati proceda pentru a restabili demnitatea si verticalitatea morala a invatamantului romanesc, a educatiei si culturii nationale?

Calin GEORGESCU: Cea mai pretioasa institutie creata de om este statul. Nu exista baza mai solida dacat triada stat-familie-cetatean. Cand statul este captiv, nu mai este stat, si atunci sunt loviti si cetateanul, si familia. Cetatenii, daca n-au stat, nu mai au identitate. Prin urmare, statul trebuie intarit, ca sa se ocupe de binele comun pierdut – si atunci toate lucrurile vor intra in firescul lor. Nu exista educatie, pentru ca nu exista stat, iar familia este subrezita. Eminescu a enuntat esenta: „scoala nu va fi scoala, pana cand omul nu va fi om si statul nu va fi stat“.

Polidor SOMMER: Sa presupunem ca Romania este intr-un somn profund si are nevoie de un Proiect de Tara pentru Redesteptarea Nationala. Care ar fi acel Proiect, „nascut“ de Calin Georgescu?

Calin GEORGESCU: Hrana, apa, energie este proiectul de tara. Sa depistezi si sa acoperi o nisa unica, in Europa cel putin, daca nu cumva chiar in lume. Totul gandit interdisciplinar, pe baza conceptului de dezvoltare durabila. Micul producator si gospodaria taraneasca traditionala vor fi motorul economic si vor aduce prosperitatea. Iar icoana vie a neamului, satul romanesc, va salva tara. Eu ma inclin in fata taranului roman si ii multumesc ca exista, pentru ca tine aprinsa flacara credintei si a sperantei. Iar prin el se va reface o Europa intreaga. Productia agricola si bogatia spirituala a gospodariei taranesti constituie cea mai mare avere a statului roman.

Polidor SOMMER: Nu voi incheia acest interviu-manifest cu o intrebare, ci cu o viziune peste timp... Imi pareti a fi un om darz, hotarat, incapatanat in lupta in care v-ati angajat pentru onoarea si demnitatea acestei natiuni. Sunt convins ca nu veti accepta tradarea si ca va veti stradui sa ramaneti un exemplu pe care istoria noastra l-a dat foarte rar.

Calin GEORGESCU: Un neam, un suflet, un hotar! Aceasta trebuie sa ne fie deviza. Trebuie sa fim oricand gata sa ne aparam credin?a, hotarele, demnitatea, libertatea si bunastarea Neamului. Pamantul este parte din trupul si sufletul neamului. Nimeni nu are dreptul sa tradeze vanzandu-l, fara a-si trada propriul suflet. Iar sufletul romanesc sta in Biserica cea vie a lui Hristos, care nu inseamna doar ziduri de catedrale, ci dragoste, jertfa, milostenie, truda si curatenie sufleteasca.
-----------------------------------------------
Reper: http://calingeorgescu.info/
Interviu realizat de Polidor Sommer
Preluare din „RAZBOAIE, LIDERI SI CRIMINALITATE TRANSFRONTALIERA”
Revista internationala de culturologie istorica si psihologie politica
Anul II, Nr.5 – ISSN:2344-276X

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page