Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Trei cercetatori români au participat la o expeditie stiintifica în Antarctica


Trei cercetatori romani au participat in perioada 3 - 23 februarie la expeditia stiintifica Antarctica - ROICE 2015, care a avut loc la Statia King Sejong a Institutului Coreean pentru Cercetari Polare din Insulele King George, situate in vestul Antarcticii.
 Foto: (c) Radu TUTA / AGERPRES FOTO

Echipa de cercetare a fost formata din Cristina Purcarea — lider expeditie, Cristian Coman — coordonator expeditie, Corina Itcus.

Scopul expeditiei a fost de investigare a ecosistemele antarctice prin studierea comunitatilor microbiene din diverse habitate, in vederea identificarii si caracterizarii microcosmosului specific acestor habitate. In egala masura au fost urmarite si studiate efectele si adaptarile organismelor in medii extreme.

"Am stat trei saptamani. A fost o experienta deosebita. Am demarat mai multe proiecte de microbiologie moleculara. A fost un debut al cercetarii romanesti in Antarctica. Conditiile au fost grele, dar a fost spectaculos. Aveam opt ore de teren, am mers ore in sir pe jos. Caram probele de zapada, gheata, sol. Serile lucram in laborator si pana la miezul noptii. Scopul a fost acela de a identifica comunitatile microbiene din habitatele antarctice din sol, gheata, ghetari si modificarile care intervin in timpul incalzirii si din cauza poluarii", a precizat la o conferinta de presa liderul expeditiei, Cristina Purcarea, cercetator gradul I.

Potrivit acesteia, probele culese de pe teren pot fi folosite pentru aplicatii biotehnologice, precum izolarea unor tulpini.

"Cercetarea va continua. Urmeaza sa dezvoltam atat o directie de cercetare fundamentala, cat si una aplicativa", a aratat Purcarea.

Coordonatorul expeditiei, Cristian Coman, a afirmat ca au incercat sa traiasca si sa exploreze la maximum acele tinuturi.

"Suntem mandri ca am putut reprezenta Romania", a spus cercetatorul, care si-a exprimat regretul ca Romania nu are un program dedicat cercetarilor polare.

Prezent la conferinta, rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti, Mihnea Costoiu, a declarat ca spera sa mai fi organizate astfel de expeditii.

"Impreuna cu Academia Romana am reusit sa platim cotizatiile care ii revin Romaniei pentru cercetarea din Antarctica si dupa acea sa reusim intelegerea cu partenerii din Coreea de Sud. Ii felicit nu numai pentru faptul ca au avut curajul si determinarea si incapatanarea de merge pana la capat. Expeditia a fost un succes. A deschis drumul astfel incat sa putem sa nu avem doar un temerar despre care am vorbit foarte multi ani si sa avem o echipa care sa faca un prim pas si poate anul viitor, peste doi ani, un alt pas si un alt pas. Antarctica este un laborator de unde avem ce culege, ce invata", a declarat Costoiu.

Expeditia a fost organizata de catre Institutul National de Cercetare — Dezvoltare pentru ?tiinte Biologice (INCDSB) Bucuresti, aflat in coordonarea Autoritatii Nationale de Cercetare ?tiintifica si Inovare, in parteneriat cu Institutul Coreean pentru Cercetari Polare.

Cele doua institute au semnat un acord cadru de colaborare pe o perioada de cinci ani in domeniul stiintelor polare — stiintele vietii.

In cadrul INCDSB, in anul 2014 a fost creat Departamentul de Cercetari Arctice si Antarctice prin decizie ministeriala. Departamentul are misiunea de a intari aria de cercetare a pilonului Mediu si Biodiversitate, dar si de a contribui prin domeniul de specializare la dezvoltarea cercetarilor in stiintele polare.

AGERPRES/(A, AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page