Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DESPRE SARBATORIREA DRAGOSTEI

Marina GLODICI

Dragostea constituie o tema dezbatuta permanent in societate si s-a dovedit de-alungul timpului, a fi mereu contemporana. Recent, s-a iscat o controversa legata de sarbatoarea dragostei, inteleasa in cele mai variate moduri, ca si de altfel, semnificatia dragostei, esenta ei si felurile ei de manifestare.

Daca vorbim despre dragostea care se sarbatoreste la „Dragobete” sau la „Sfantul Valentin”, se pare ca unii inteleg doar „erosul”, adica cea bazata pe atractia fizica dintre un barbat si o femeie. Numai ca, dragostea in ansamblul ei, dintre o fata si un baiat ori dintre un barbat si o femeie trebuie sa includa toate cele trei feluri ale dragostei: „agape”, dragostea si pretuirea neconditionata, „filio” cea prieteneasca si bineinteles si „erosul” (atractia fizica). Si „erosul” este dat de Dumnezeu in Eden. E firesc ca barbatii sa fie atrasi de femei si baietii de fete, iar fetele de baieti. E cel mai normal lucru. Nu e nimic de tagaduit in acest fapt. Numai ca, exista si aici niste reguli bine conturate si daca ne gandim bine, „fiecare lucru are vremea lui sub soare”. Si iubitul are vremea lui. Da. Dar acest lucru nu e un subiect de luat cu usurinta, deoarece implica foarte multa responsabilitate si nu e un joc de cateva piese  de teatru pe scena vietii.

E frumos sa existe o zi de sarbatoare in cinstea dragostei pamantene, insa daca aceasta dragoste se reduce la niste senzatii si atat, atunci nu este vorba despre dragoste, ci despre trairi fiziologice si emotii fugare, ce aduc uneori multa dezamagire, deoarece „dezmierdarile sunt inselatoare”, si fac sa para „erosul” „agape” si acestea nu se pot confunda precum nu se poate compara somnul adanc cu moartea. Recomand tinerilor si nu numai, sa citeasca o carte foarte frumoasa si educativa. Ea se intituleaza „Am iubit o fata” de Walter Trobisch. Cu siguranta ca nu o veti uita toata viata!

Dragostea este un mod de a „trai viu” si nu „mort in eul nesatisfacut si egoist”. Este ceva profund, vesnic, neconditionat, un mod de a trai in armonie,  iertand, pretuind cu modestie si lipsa de egoism, facand bine, cautand fericirea celuilalt, protejandu-l de suferinta (cat se poate). Acceptandu-l asa cum este, nu cum vrem sa fie, iubindu-l ca si cum ar fi perfect si asta la bine si la rau, in bogatie sau in saracie. Si peste toate acestea sa stii ca barbatul si femeia si-au implinit visul de a-si gasi fiecare sufletul pereche cu care pot strabate pamantul acesta plin de imperfectiuni, dar pot zbura si pe inaltimile spirituale ca doi oameni care se inteleg mereu, fara multa explicatie. De ce unii  nu se pot realiza in acest mod? In primul rand din cauza ca  isi aleg partenerii in functie de “eros”sau din interese materiale si nu au legatura aceea interioara care se numeste dragoste, adica pretuirea aceea divina fara de care nu putem sa iertam si sa uitam. Nu putem avea rabdare unii cu altii.  
    
Sarbatorim orice, senzatii, emotii, satisfactii de moment, dar numai dragostea nu. Stiti de ce? Pentru ca bunatatea este cea care te face sa privesti cu dragoste neconditionata, te face sa iubesti si sa fii iubit. De altfel ideala este dragostea impartasita si felicit pe toti care o au si o simt, purtandu- se ca atare, indiferent cati ani de casnicie au. Dragostea e dragoste. Acesta e adevarul. Controversele apar in primul rand de la aceasta intelegere a semnificatiei si apoi de la manifestarea dragostei. Dragostea „agape” este: indelung rabdatoare, plina de bunatate, sinceritate si credinciosie (loialitate). Simpatia, empatia, admiratia, prietenia si chiar atractia sunt frumoase, firesti, dar nu inseamna dragoste. Desigur ca acestea pot fi cuprinse in trairea dragostei, dar nu inseamna dragostea in sine.   
       
In general, multi cred ca daca creaza polemici, infaptuiesc ceva anume, insa adevarul este ca nimeni nu intreprinde ceva ca sa educe tinerele generatii despre ce  inseamna dragostea. Se vorbeste mult generic, insa nimic exact. De pilda, o plaga nemaipomenit de periculoasa pentru tineri este publicitatea privind sexualitatea, redusa la ceva fara nicio regula si responsabilitate. Cu toate ca traim intr-o societate avansata. Sunt intelectuali care incurajeaza desfraul si inceperea vietii sexuale premature, cu toate ca stiu ca nu e o prioritate pentru un tanar aflat inca in scoli si in formare. Si asta ar putea avea un efect extrem de negativ pentru viitorul tarii, deoarece va bloca procesul de  formare a familiilor bine inchegate care reprezinta celula de baza a societatii. Acolo unde se perpetueaza cel mai bine si sigur vaorile unei societati umane. Dragostea adevarata de care spuneam la inceput se implineste doar in casatorie, trebuie sa fie neconditionata, sa fie si prieteneaca si  erotica, deoarece, barbatul si femeia vor forma un „singur trup”, atat fizic cat si spiritual. A iubi inseamna lepadare de sine, sacrificiu, constiinta curata, hotarare, lupta, statornicie, integritate si loialitate pana la capat. Dragostea „agape”, trebuie cultivata din frageda copilarie, aceea dragoste cu care ne iubeste Dumnezeu atat de mult, incat a dat pe singurul Sau Fiu pentru ca sa moara pentru noi. Pretuirea aproapelui care te face sa il respecti, sa-I acorzi prietenia, intelegerea ta; sa-i respecti alegerile, sa il admiri si la vremea potrivita, la maturitate, cad esti pregatit pentru o viata de familie,  sa dai curs si erosului. Se pare ca in ziua de azi se intampla exact invers.

Asadar, cum stam cu dragostea? Putem oare sarbatori in fiecare clipa a vietii noastre dragostea in noi? Dar stiti cine este dragostea? Dumnezeu este dragoste. Da! Pe El trebuie sa il sarbatorim in noi. Daca nu avem prezenta Lui in noi, nu avem nicio sarbatoare adevarata si profunda. Totul e doar un balci cu desertaciuni si iz comercial. O fatada ieftina care nu spune nimic nimanui. E o goana dupa vant, e o fata morgana care nu aduce doar un  curent modern ce se pierde in vreme printre zilele atat de obositoare uneori.  A ne iubi unii pe altii este o porunca a Domnului Isus Hristos. Haideti sa ascultam de El si sa ne pretuim, sa fim solidari atat in bucurii cat si in necazuri. Sa pastram in noi bunatatea,  sa iubim fara conditie, sa iertam pe toti cei din jurul nostru. Sa jubilam dragostea lui Dumnezeu, zilnic in noi!
--------------------------------
Marina GLODICI
Cluj Napoca
18 februarie 2015

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page