Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Scrisoare deschisa, catre: Guvernul Romaniei,

 
   Nu se poate nega ca Romania, in prezent, parcurge o perioada dificila, de insuficienta economica si instabilitate politica. Intrucit eu am trait, matur fiind, intreaga perioada postbelica, adica intreaga perioada comunista, in care unicul obiectiv era munca pentru existenta, urmata de o viata in SUA, unde sentimentele nostalgice m'au implicat intr'o activitate pasnica dar critica fata de coruptie si terorism, consider ca este de datoria mea ca cetatean romano-american sa las Guvernului Romaniei obiectivele mele, care sa constituie insusi testamentul meu, in cel de-al 90-lea an de viata.
   1. Datoriile noastre fata de Statele Unite ale Americii, respectiv, 60.000 dolari, reprezentind imprumutul pe casa noastra din 5931 Baltimore str., Baltimore, MD, 21207, facut la Banca Wells Fargo; si 4.700 dolari datorati credit cardului Discover, sa fie suportate din despagubirile civile ce ni se vor atribui de Justitia Romana, asa cum prevede Sentinta Civila nr.6167 din 18.06.2013 a Judecatoriei Sectorului 6 Bucuresti.
   2. Toate despagubirile material si morale, ce ni se vor acorda de catre instantele care judeca cele trei procese pe rol si viitoarele, sa fie atribuite dupa cum urmeaza:
a) Batrinilor pensionari pentru completarea pensiilor la nivelul pensiei medii a Uniunii Europene.
b) Personalului care a contribuit la fondul de "parti sociale" din unitatile Centralei Mecanice de Material Rulant (CFR), unitatile Centralei Industriale de Reparatii Auto, unitatile Directiei Generale a Transporturilor Auto, precum si personalului din Centralul Ministerului Transporturilor.
   Prevederile punctului "b" de mai sus, isi au originea in anii 1982-1984 cind am lucrat la Intreprinderea Mecanica de Material Rulant Grivita Rosie-Bucuresti, unde m'am ocupat cu contabilitatea "partilor sociale". Pentru tineretul neavizat trebuie spus ca a fost o masura a lui Ceausescu, prin care se urmarea cointeresarea muncitorilor in bunul mers al intreprinderilor, prin acordarea de participatii la beneficii. Corespunzator "actiunilor" din capitalism. Faptul ca pina atunci am considerat, ca mai toti, masura lui Ceausescu drept un nou mijloc de a mai lua ceva de la popor, in fata constatarii unui inalt nivel de constiinta si responsabilitate profesionala a muncitorilor de la Grivita Rosie, m'au descumpanit cind, unii muncitori imi cereau sa le retin, in luna respectiva, dublul angajamentului luat la inscriere.  Atunci am realizat ca Ceausescu, prin aceasta masura, a urmarit privatizarea intreprinderilor, iar muncitorii de la Grivita Rosie l-au inteles. Chiar daca atunci nu am dat importanta acestui eveniment, sapte ani mai tirziu, cind noua putere avea ca obiectiv, devalizarea economiei nationale, prin acordarea nesabuita de fonduri, fara corespondenta in munca si fara echivalent in bunuri de consum pe piata, ceea ce a determinat o inflatie extrema si, respectiv, o saracire rapida a maselor. Restituirea "partilor sociale" raspundea si dorintei noii puteri, a presedintelui Iliescu, personal, care nu dorea schimbarea regimului comunist, ci numai rasturnarea lui Ceausescu, asa cum s'a adresat multimii, chiar in ziua de 23 decembrie 1989, in editia unica a "Scanteii Poporului" :
   "Noi, romanii, nu dorim sa copiem modelul vecinilor nostri. Protestul nostru era indreptat impotriva lui Ceausescu, dar era in acelas timp (un semnal) favorabil mentinerii unei etici socialiste. Avem nevoie de diversitatea de opinie si de o ordine socialista".
 De altfel, fostul presedinte Iliescu, in toata viata lui a fost un dusman al proprietatii private, aversiune mostenita de la sistemul bolsevic, iar daca se intra mai in amanunt pe aceasta linie, s'ar putea constata ca aceasta masura  de privatizare era replica lui Ceausescu la cerinta obsesiva a lui Gorbaciov de a se aplica perestrika (reforma economica). Eu ma opresc aici si rog Guvernul Romaniei, personal pe prim-ministrul Romaniei sa dea unda verde justitiei intru rezolvarea obiectivelor expuse, pentru care ma lupt de 17 ani. Sanatate si success tuturor binevoitorilor.
Baltimore - USA - 23 februarie 2015                   
Gheorghe Tanasescu
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page