Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Iarna tarzie si grea

Daca trecusera bine si frumos doua luni din calendarul anotimpului rece cu temperaturi blande, cu zile mai mult insorite, cu ninsori izolate prin zonele muntoase si cu ploi reci din cand in cand, romanii incepusera sa creada ca iarna aceasta va fi blajina si scurta. Dar ultimele zile din luna ianuarie au venit cu intreg arsenalul hibernal, dupa cum anuntasera din timp meteorologii, exact ca-n versurile lui Vasile Alecsandri: "Din vazduh cumplita iarna cerne norii de zapada, Lungi troiene calatoare adunate-n cer gramada; Fulgii zbor, plutesc in aer ca un roi de fluturi albi, Raspandind fiori de gheata pe ai tarii umeri dalbi".

 Dincolo de imaginile poetice, primul episod al iernii romanesti a adus binefaceri, dar si mari greutati in viata oamenilor. Batranii spun ca zapada abundenta cazuta recent e "de aur" pentru insamantarile din toamna si specialistii confirma acest adevar, afirmand ca "plapuma de nea" ocroteste plantele in conditiile unor temperaturi de iarna foarte scazute, mai ales in timpul noptii. Producatorii agricoli se declara multumiti ca a nins, ei asteptand zapada inca de la inceputul iernii ca pe "o solutie salvatoare" pentru culturile de cereale acoperite de stratul protector, ferindu-le de inghet si de rozatoare. De zapada proaspata si bogata au profitat, asa cum se intampla mereu si pretutindeni, copiii si tinerii care au luat cu asalt partiile de schi, de pe inaltimile montane, petrecand momente de neuitata bucurie.

Dar placerile iernii si jocurile zapezii, care anul acesta nu s-au armonizat cu fastul sarbatorilor de Craciun si de Anul Nou, au palit cand furia ninsorilor prelungite si viscolite au ingropat tara in nameti, complicand serios viata oamenilor. Fascinatia "oceanului de ninsoare", tabloul maret, fantastic, dezmierdat de "soarele rotund si palid" al acestei ierni tardive, dar naprasnice au ramas in amintiri si in pagini de poezie, atata vreme cat caderile masive de zapada si vantul puternic au afectat traficul pe aproape toate drumurile nationale si pe strazile si ulitele din toate localitatile tarii. Acum pericolul si prozaismul au pus stapanire pe tot ce se misca in orasele ori in satele romanesti. In Bucuresti, zapada viscolita timp de aproape doua zile a sufocat marele oras, determinand autoritatile sa aplice programul de urgenta I. Conform acestuia, prioritara era deszapezirea arterelor pe care circulau mijloacele de transport in comun precum si a celor pe care se aflau obiective sociale (spitale, scoli, policlinici, fabrici de paine si de lapte, camine de copii si de batrani, biserici etc.) sau strategice si ale administratiei de stat. Primarii au facut apeluri insistente catre bucuresteni, prin mass-media, sa foloseasca transportul in comun si sa-si curete trotuarele din fata imobilelor, asa incat orasul a inceput sa iasa de sub nameti. Situatii extreme au aparut in toata Romania, dar sud-estul tarii a fost lovit mai mult de viscolul puternic si in mai multe "reprize".

Cel mai afectat de adevarate furtuni de zapada a fost judetul Constanta unde sute de masini au ramas blocate zeci de ore, in trafic, pe sosele, scolile s-au inchis, femeile gravide au nascut acasa cu moasele comunale, ambulantele n-au mai ajuns la bolnavi, inregistrandu-se si victime in randul copiilor, batranilor si persoanelor suferinde. Utilajele de deszapezire s-au dovedit neputincioase in fata furtunii albe, iar autoritatile locale au apelat la armata pentru a salva vietile oamenilor blocati pe sosele. In zonele Galati-Braila, Buzau, Calarasi, Ialomita, Gorj, Mehedinti, drumuri nationale au fost inchise circulatiei rutiere din cauza barierelor de zapada si a vizibilitatii reduse, iar pe sectorul de Dunare, toate navele au fost puse la adapost. Tabloul sumbru al iernii ingrozitoare se extinde la curse feroviare anulate, facand posibila numai circulatia trenurilor speciale trase de cate doua locomotive, in plus, linii electrice avariate, lasand fara curent zeci de localitati din mai multe judete, deranjamente ale liniilor telefonice, lipsa apei si alimentelor, numeroase accidente de circulatie, spitale suprasolicitate, mai ales la sectiile de ortopedie, de catre numeroase persoane cu mainile sau cu picioarele fracturate. Dar se pare ca nu-i de ajuns, intrucat meteorologii anunta conditii de iarna crunta pentru inca 50-60 de zile si e greu de prevazut cum vor trece romanii prin aceasta nesteptata incercare.

Clipa

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page