Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DESPRE ASPIRATIILE NOASTRE

Marina GLODICI

Exista momente in viata, dupa cum e si datul acestei treceri pamantene, in care ne uitam in urma si ne analizam din mai multe puncte de vedere. Unul dintre acestea ar fi relatiile sociale si cum ne-au influentat ele destinul. In cursul acesta fugar al timpului si al evenimentelor, ne confruntam cu diferite atitudini care mai de care mai ingrate si ne intrebam, cum e si firesc, ce anume isi doresc unele persoane, sau de ce actioneaza cu atata dispret ori detasare, in ciuda etichetelor de oameni cinstiti si credinciosi. Si culmea, dupa comportamentul pe care il au, se incumeta sa se si planga cum ca altii ar avea ceva cu ei si ca ii invidiaza ori ii desconsidera. Stiti de ce se intampla acest lucru? Aici nu este vorba despre principialitate, deoarece ea „lipseste cu desarvarsire”. Este vorba despre acel sistem de valori  pe care il cultiva in profunzimea inimii, chiar daca in exterior par sa promoveze un altul pentru a salva aparentele. De obicei, acesti oameni sunt avizi de a parveni, de a fi in fata, considerandu-se a fi „rasa superioara” altora, dar repet, cu o masca smerita ce induce in eroare pe cine nu studiaza mai din aproape persoanele respective. Aici as putea spune ca ar fi oameni cu viata dubla, „fariseii si carturarii” despre care vorbea Domnul Isus pe cand era pe pamant.

Mi-a placut o idee pe care as vrea sa o impartasesc. Si voi incepe cu o intrebare. Stiti de ce Dumnezeu l-a iubit mai mult pe Iacob decat pe Esau? Acestia doi erau fiii lui Isac, nepotii  patriarhului Avram din Biblie. Si va voi da tot eu raspunsul. Pentru ca Esau tanjea dupa lume, iar Iacob dupa legile lui Dumnezeu. Iata doua destine, doua persoanje cu aceeasi origini foarte bune, dar cu doua sisteme de valori diferite. Asadar, iata ce importanta este „tanjirea„ noastra interioara si profunda, adica cea adevarata si nu cea pe care o afisam. Dumnezeu se uita la inimile noastre si nu la propaganda noastra ieftina cand e vorba sa ne facem imagine si sa pozam in oameni religiosi ori politicieni zelosi.

Vorbind despre dorintele interioare adevarate, despre dorul sufletului in cel mai profund mod, de fapt, cred ca e un fel de analiza a ceea ce suntem si ce anume vrem sa parem ca suntem. O sinceritate cu tine insuti. O autoanaliza adevarata si obiectiva. Intotdeauna am privit oamenii nesinceri, dupliciti ca fiind impovarati si robi ai propriilor lor erori si viclenii.  Si ma cuprinde mila. Dorinta de a face pe plac cuiva, ori a urma o cale care nu este a ta, calcandu-ti peste sistemul tau de valori este o mare tragedie pe care o traieste cineva in viata aceasta. Libertatea pe care o da Dumnezeu este cea adevarata: de sub puterea sinelui plin de egoism si a pacatului care infasoara foarte „lesne” fiinta umana vulnerabila in fata lumii.

Ne uitam in jurul nostru si observam cu usurinta, ca, relatiile de casatorie sunt atat de rapid desfacute si indiferent cata suferinta lasa in urma, partenerii isi vad de ale lor. Stiti de ce? Superficialitatea de a gandi si  de a aprecia ce inseamna a avea o familie. In adancul sufletului fiecare tanjeste dupa libertate si aceasta nu e decat libertinism. Casatoria care nu iti ofera adevarata libertate, nu e facuta pe fundamentul unui sistem de valori care este dorinta cea mai profunda a celor implicati. Unirea a doua destine pamantene implica gasirea corespondentului spiritual si intrepatrunderea definitiva, astfel incat bazati pe incredere fiecare e liber de sub presiunea unei nevoi primare, care daca nu ar fi acoperita ar putea sa fie o piedica in calea succesului ambilor parteneri. Unii oameni „alearga” dupa lucruri atat de trecatoare si nu stiu sa aprecieze ceea ce Dumnezeu le daruieste. DA! Aspiratiile care nu sunt dupa voia lui Dumnezeu, sunt de fapt dorintele de a iesi din reguli, de a putea sa faci ce vrei si nu ceea ce trebuie. Mai intai sa te cunosti pe tine, sa pretuiesti faptul ca Dumnezeu te-a facut coroana creatiunii Sale si sa te respecti. Daca acest lucru nu il ai, adica respectul de sine, atunci de aici incepe „ tanjirea „ dupa lucrurile fara importanta. Si asta inseamna un sistem de valori rasturnat, ceea ce e vadit in ziua de azi in societate.

Asadar, Dumnezeu iubeste omul care in adancul sufletului sau cauta si ar vrea sa gaseasca Adevarul si apoi il cultiva in viata lui. Multi isi intemeiaza crezul pe o idee sau o parere, ca apoi sa fie vulnerabili si sa renunte la valorile lor pentru lucruri fara nicio importanta, care se perimeaza in timp. „Mai bine este ca intemeiat pe Adevar sa invingi o parere decat intemeiat pe o parere sa te invinga Adevarul” (Nicolae Iorga). Ar fi foarte bine ca toti sa avem convingeri si aspiratii curate, sa avem mereu Duhul Adevarului, ca sa putem face numai bine si mai ales sa fim autentici, sinceri cu noi insine si cu cei din jur. Altminteri spus, „Oamenii ar trebui sa fie ce par, iar cei care nu sunt, n-ar trebui sa para” (W. Shakespeare).
----------------------------
Marina GLODICI
Cluj Napoca,
17 februarie 2015


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page