Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1161)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

Saptamana trecuta eleganta sala a Cinema City Theatres din Anaheim Hills, California a fost gazda unui film de o calitate rar intalnita - sau mai corect, neintalnita - la producatorii americani ai Hollywood-ului, preocupati in exclusivitate de subiecte generatoare de venituri financiare uriase si nu de tematici care sa reliefeze stadiul alarmant de descompunere al societatii americane. Am vizionat un film - The Imitation Game - cu tematica matura, istorica, bazat pe o fascinanta poveste reala, care s-a bucurat de o distributie demna de cel mai prestigios trofeu in materie. Benedict Cumberbatch a avut o performanta brilianta in rolul lui Alan Turing, creierul care a descifrat codul Enigma, folosit de germani in timpul celui de-al doilea razboi mondial si care a contribuit substantial la scurtarea duratei razboiului si la salvarea a sute de mii de vieti omenesti. Alaturi de Benedict a stralucit artista Keira Knightley, "membra" a echipei care a descifrat un cod secret, considerat impenetrabil.
Vizionand filmul, mi-a revenit in memorie imaginea omului de stat, politicianului desavarsit, adevaratul artizan al infrangerii Germaniei, persoana care a insuflat populatiei tonusul necesar obtinerii victoriei. Este vorba de Winston Leonard Spencer Churchill, cel mai mare leader al secolului al XX-lea, istoric, scriitor si artist, posesor al Premiului Nobel pentru literatura, prima persoana din lume care a fost onorata cu titlul de "Honorary Citizen of United States of America." Doar ca titlu informativ, bustul acestui om de o inegalabila conduita politica, a stat la loc de cinste in incinta Biroului Oval; din ratiuni care mie personal nu imi scapa, odata cu fatidicul eveniment care a avut loc la 20 Ianuarie 2009, noul ocupant a decis mutarea bustului intr-o incapere adiacenta, atitudine ramasa netaxata de guvernul britanic. Sa fie la baza faptul ca noul ocupant are si descendenta irlandeza, iar relatiile Irlandezo-Britanice sunt similare cu ale celor dintre ... ... noi, cand peste 80% din reclamatiile pe care organele de Law Enforcement Americane le primesc, sunt facute de noi, impotriva... noastra; sau la baza sa fie o atitudine care ne trimite in negura timpurilor. Am primit din partea unei publicatii o scrisoare, in care eram atentionat ca "The Barbarians are at the Gate". Cu tot respectul pentru prestigioasa publicatie,  trebuie sa revin la cuvintele exprimate magistral de profesorul doctor, Thomas Sowell, om de formatie militara, fost component al elitei armate americane - U.S. Marine Corps, care ne-a avertizat ca "Barbarians are inside the gate - barbarii sunt printre noi". Decat sa avem la The Gate pe actualul titanic personaj, mesianica faptura, care a facut din aceasta tara un pachebot naufragiat, care navigheaza in deriva pe oceanele lumii si se indreapta nestingherit spre Groapa  Marianelor - Toscarora, mai bine era Hannibal ad Portas si am fi beneficiat de victoria de la Cannae din 2 August 216 B.C. cand Cartaginezii lui Hannibal au distrus trupele romane - Al doilea razboi Punic.
Istoria a demonstrat ca la fiecare doua generatii anumite zone geografice sunt beneficiare de sansa - noroc; asta ca raspuns la o convorbire telefonica avuta tocmai in Bujumbura - Burundi, cand un OM de certa valoare care mi-a spus ca Romaniei ii trebuie doua generatii, adica 66 ani spre a se observa o schimbare in bine. Pentru cei familiari cu ... anumite date, civilizatia a fost in pragul colapsului in anul 1930, ca urmare a primului razboi mondial si a Crizei Generale, lucru care putea duce automat la dominarea civilizatiei de un comunism tiranic, National Socialism barbaric sau un fanatic militarism Japonez. In tot acest haos generalizat, omul politic Churchill a declarat in Iunie 1940, ca daca Marea Britanie va cadea, desi era singura impotriva Germaniei, omenirea intreaga, inclusiv Statele Unite ale Americii, inclusiv tot ceea ce stim si ne pasa, se vor scufunda in abisul unei noi Dark  Age, (Perioada Intunecata considerata de istorici ca fiind cea cu care s-a confruntat Europa, intre anii 476-1000 AD) - "The whole world, including the United States, including all that we have known and cared for, will sink into the abyss of a new Dark Age". Din fericire, omenirea nu s-a scufundat, si aceasta datorita in exclusivitate lui Sir Winston Leonard Spencer Churchill. Omenirea a fost din nou in pragul colapsului in deceniul opt al secolului al XX-lea. Din nou, chiar daca nu se admite, omenirea a fost salvata de oameni de talia lui John Paul II, Margaret Thatcher si Ronald Reagan, anul 1989 marcand trecerea pe "linia de garare" a unui sistem care si-a dovedit ineficienta.
Ajunsi in anul 2015, avem sanse majore sa ne scufundam in epoca Dark Age, intrucat ne confruntam cu deviatii majore in comportamentul componentilor societatii, notiunile de simt civic lipsind cu desavarsire in relatiile sociale atat la nivel de individ, cat si la nivel interetnic, iar omenirea nu mai dispune de factori decizionali de calibrul celor amintiti, sau chiar daca dispune, nu sunt admisi in structurile puterilor lumii. In numele religiei se comit crime abominabile, au aparut versiuni fanatice in multe denominatii pretins crestine, iar omenirea - guvernantii asista tembeli la haosul generalizat care s-a creat - sau mai corect, a fost creat - la nivelul mapamondului. Intentionat sau nu, desi n-am pretentia de la acesti idioti, purtatori ilegali de creier, se uita ca Imperiul Roman a cazut in mainile barbarilor si nu in mana unor adversari de calibru sau a unei ideologii formidabile. Abu Bakr Al-Baghdadi al secolului V, 410 A.D. s-a numit Alaric, care a dat foc Romei, desi la timpul respectiv a fost cea mai mare putere militara a lumii, fara niciun adversar cunoscut pe plan militar, iar Barbarii secolului al V-lea, reprezinta ISIS-ul curent.
Era sa uit: o contributie majora la caderea Imperiului Roman si la aparitia Perioadei Intunecate - Dark Age a avut-o decaderea morala a Imperiului Roman, care a inceput sub domnia lui Caius Iulius Germanicus alias Caligula (37-41 A.D.) Ultimele evenimente care se intampla in perimetrul geografic american, ne arata ca suntem in pragul unei noi Dark Age. Pentru sceptici, a se vedea evenimentele din Alabama.
Nu pot incheia acest Stanley, fara a nu va familiariza cu anumite remarci, facute de Sir Winston Churchill, la adresa Americii, Rusiei si politicii:
-Intotdeauna puteti conta  pe americani sa faca ceea ce trebuie, dupa ce au incercat orice altceva - You can always count on Americans to do the right thing, after they have tried everything else;
-Rusia este o ghicitoare, inconjurata de mister in interiorul unei enigme - Russia is a riddle wrapped in a mistery inside an enigma;
-Politica este ca un razboi, necesita uneori folosirea gazelor toxice - Politics are very much like war. We may even use poison gas at times.
Bine de retinut !
A.C.TON
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page