Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vederi de pe prispa - PLESU - Când sufletul mângâie hartia


Recunosc, il citesc cu placere, Pentru ca indiferent cui i-a slujit sau nu, a ramas fidel lui insusi. Pentru calitatile sale intelectuale, morale si mai ales condeiul sau care face vioara sa cante „Balada“ lui Ciprian Porumbescu.
Pentru ca e patriot, printre putinii de acesti fel intr-o haita inculta de neofanarioti. Sufletul sau mangaie hartia. In aceste timpuri de supraveghere isterica lasa sufletul sau sa zboare peste hartie si vorbeste despre adevar intr-un mod incorect politic.
Plesu e inteligenta romanului ramas din vremuri, ce plesnea de dragoste de tara si ii infiera pe cei care o tradau sau o spurcau cu vorbe nealese. El e un fel de Noel Bernard sau o Monica Lovinescu a timpurilor acestea, antitodutul obsoletului politic romanesc,  al decadentei si lipsei de cultura si de demnitate care ne inconjoara. Tezele sau antitezele pariziene, precum si comentariile politice á lá Noel Bernard, pentru care ne bagam capul in aparatele de radio pe vremuri, capata prin Plesu un parfum de actualitate, condeiul sau zvanta bruma de grosolonie, incultura si proasta crestere de care romanul de azi, dar nu numai el, se izbeste aproape la fiecare colt de strada. Nostalgiile „Europei Libere“ de acum 50 de ani ne sunt readuse din nou la viata de condeiul majestos si de spiritul sau fin de observatie.
L-as invita langa mine pe prispa, dar cred ca a fost inaintea mea acolo. Ma simt solidar cu el, cu felul sau de a privi si asterne lucrurile pe hartie, de a vorbi de pe prispa si nu de la tribuna. Plesu si Klaus sunt ce are mai bun Romania sa ofere azi lumii. Daca vor colabora intre ei, tara va avea numai de castigat. Unul cu fapta altul cu un condei si-un suflet care mangie hartia fara s-o sifoneze. Cine cinsteste prispa ca locul in care traditia si morala mai pot fi pastrate acela stie ca tara are de oferit si alti oameni si alte lucruri decat borfasii si incultii mediatizati la nesfarsit de fel de fel de amatori de senzatii.

De aceea mi-ar face placere ca A.Plesu sa cante pe langa „ Balada“ lui Ciprian Porumbescu si ritmurile saltarete si inaltatoare ale „Rapsodiei Romanesti“ a lui Enescu. Din prispa poate vedea ca tara are inca de oferit destule exemple care sa ne faca optimisti si mai ales sa ne ridice in ochii lumii. Klaus si Plesu sunt doar un inceput de drum. Daca vom reusi sa instauram iar dragostea fata de tara in contextul unei lumi globale neiertatoare fata de traditii si franta in bucati diferite de bogatie si cultura, daca vom cinsti numele tarii si poporul ei pastrand acei parametrii morali si etici, ca A. Plesu, vom redeveni o natiune si o tara de care se va vorbi cu mandrie si admiratie.Acesta este si meritul lui Andrei Plesu.

Robert Pugler
Germania
14.02.2015


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page