Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Eva Simon: C-asa-i la altii…Intotdeauna am avut credinta ca nu este rusine sa inveti de la altii. Rusine este sa fii lenos, nepasator, indiferent. Asa ne invatau batranii in copilaria mea. Cu mintea mea de adult, azi as adauga: mai ales cand ai putea, cand ai toate conditiile, cand esti intr-o functie importanta si responsabila, cand stai cu curul pe sacul cu bani, cand ai avea posibilitatea, dar indiferenta sau incapacitatea mentala nu te lasa, este si mai rusinos.

Cei care citesc scrierile mele de mai multi ani stiu ca-mi place sa urmaresc activitatea celor care au aceeasi soarta cu a noastra, a romanilor din Ungaria, adica cea a celorlalte nationalitati din Ungaria. Nu neaparat a tiganilor, care sunt mult mai multi si cu diverse si complicate probleme, si nici a rusinilor sau polonezilor sau armenilor, care sunt mult mai putini si (daca se poate) si mai asimilati decat noi, romanii. Insa cu slovacii, sarbii, croatii sau nemtii avem foarte multe asemanari culturale si istorice: primele noastre organizatii de reprezentare (uniunile) s-au format cam in acelasi timp, prin anii 1947–48, la fel cum si publicatiile sau scolile noastre s-au format in aceeasi perioada si cam pe acelasi model. Dupa intrarea in vigoare in 1993 a primei Legi pentru Minoritati, aceste nationalitati s-au folosit de posibilitatile asigurate legal pentru a-si infiinta noi reprezentante – unii (mai destepti) fara sa-si sufoce si sa omoare sfera civila, asociatiile infiintate pana atunci si care functionau bine, mai ales la nivel local – si apoi pentru a-si crea un sistem institutional avantajos pentru propria lor nationalitate.

Am adunat cateva idei bune de la altii, nu din invidie sau ca sa ma ocosesc, ci ca eventual cei care vor sa invete sa aiba de unde sa se inspire. Ultima noutate la nemtii din Ungaria este ca si-au creat o pagina pe internet, prin care prezinta, in forma digitalizata, cele mai valoroase si specifice obiecte de la cinci case-muzeu nemtesti, pentru a pastra si transmite, si in aceasta forma moderna, valorile mostenite de la strabuni. Nu e necesar, dar adaug: pagina e facuta cu precizie nemteasca, date, informatii, fotografii profesioniste. La fel gasim un site de internet foarte bine documentat si la sarbi, care de ceva timp anunta posibilitatea de obtinere a unor burse de studii pentru studentii de nationalitate sarba, care studiaza la catedrele de sarba din cadrul facultatilor din Ungaria. Bursa este acordata de Autoguvernarea pe tara a Sarbilor. Program de burse scolare au si slovacii, care isi sprijina de mai multi ani elevii si studentii care frecventeaza scolile si catedrele slovacesti.

Cand intalnesc astfel de initiative bune, realizari avantajoase pentru o minoritate, nu pot sa nu observ cat de prost stam noi, romanii, sau mai elegant formuland, cat de multe avem noi de invatat de la altii. La noi, nicio autoguvernare romaneasca, nici cea pe tara, nici cele judetene sau locale, nu au un program de burse pentru tineri. Nici cu paginile web sau cu publicarea informatiilor nu stam prea bine. In afara de site-ul Institutului de Cercetari, care este mai mult o biblioteca digitala a publicatiilor scrise de cercetatorii romani, nu avem nicio pagina de internet care sa prezinte istoria, cultura, traditiile romanilor din Ungaria. Am scris de nenumarate ori, din pacate degeaba, ca Centrul de Documentare si Informare al ATRU, care are la dispozitie in primul rand necesarul financiar, ar putea sa documenteze, sa informeze, nu doar sa organizeze baluri si expozitii. Acelea pot sa le faca altii. Tot CDI este responsabil si de singura noastra casa-muzeu, care nu doar ca este invizibila pe internet, in curand nici pentru turistii curiosi nu va mai putea fi vazuta, ea fiind inchisa cu lacate si lasata spre paragina. si cati bani s-au perindat dintr-un buzunar in altul pentru ca singura noastra casa traditionala sa ajunga in aceasta stare nedemna...

Avem, deci, multe de invatat de la altii. Sa speram ca noile reprezentante si noii responsabili pentru viitorul romanilor vor avea mai multa minte si mai putine orgolii.

Eva Simon, editorial din Foaia Romaneasca
Sursa: Romanian Global News
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page