Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DESPRE PRINCIPIALITATE

Marina GLODICI

Majoritatea din societate sustine ca viata trebuie condusa de principii pe care, in orice moment din viata, se impune a fi respectate cu strictete. Un om fara principii nu poate fi un om moral. E foarte adevarat, daca ne gandim la principii ca si la acele norme de viata care sunt si respectate cu hotarare, care reprezinta fondul de viata a cuiva. A avea principiile doar ca un meniu peste care sari, pentru ca ti se pare ca trebuie sa te „adaptezi”, e o forma foarte ingrata si josnica de a le eluda justificat. Principiile de viata pot constitui o cale pe care o alegi in fiecare clipa de pe pamant. Ele stau la baza caracterului si contureaza demersurile intreprinse pentru a atinge scopurile din viata, atat pe plan personal cat si social. Si asta indiferent de rasa, religie, sex, varsta ori pozitie sociala.

Cu ani in urma, am citit o carte scrisa de Gene Edwards, intitulata „ Povestea celor trei regi”, care m-a inspirat in materialul acesta. Mi-a placut enorm, e o piesa de teatru pe care v-o recomand daca doriti sa intelegeti mai bine ce inseamna o inima principiala pe care o formeaza Dumnezeu. Este doar o idee pe care am extras-o din aceasta lucrare.   

Asadar, ca exemple am ales sa aduc in fata trei regi, trei destine, trei cai si implicit trei caractere. Este vorba despre regii: Saul, David si fiul sau, Absalom, chiar daca, cel din urma s-a autoproclamat rege doar pentru putin timp. Trei oameni care au avut acelas Dumnezeu, aceleasi principii, dar nu au avut aceleasi cai in viata. Voi incepe cu regele Saul care a fost „uns” de provindenta ca fiind primul rege al evreilor. A avut principii sanatoase, numai ca, la un moment dat, el le-a parasit, a incalcat porunca lui Dumnezeu, luand prada dupa razboi, apeleaza la vrajitorii care cheama mortii si apoi invidios pe succesul si vitejia lui David, il hartuie si vrea sa-l omoare pentru a-si apara tronul. Acestea sunt tacticile practicate de acest rege, apreciat odata, dar lepadat de Dumnezeu din cauza neascultarii sale.

O a doua figura istorica, tanarul print Absalom, fiul lui David, frumos educat, cu principii impecabile de viata preluate de la tatal lui, are in sinele lui o mare dorinta de parvenire, cultiva in sufletul lui o rebeliune fata de propriul sau parinte si organizeaza un complot impotriva lui, strangand oaste si vrand sa-si detroneze tatal. Iata, o atitudine, un caracter, un destin. El a crezut ca scopul scuza mijloacele si a ignorat pe Dumnezeu care il ridicase pe David ca si capetenie a poporului Sau.

Una dintre cele mai luminoase figuri istorice este regele David, care  de la pastor de oi ajunge pe tronul tarii. Dumnezeu ii vede inima de print  in care va pune un „duh nou si statornic” si vede dorinta lui dupa dreptate. Ii vede principialitatea si corectitudinea in relatiile interumane. Pentru David, primordialiatea vietii a constat sa faca voia lui Dumnezeu, sa umble dupa legile si poruncile Lui, stind ca El „ ridica si coboara” in societate.  In clipele cele mai tragice din viata lui David ramane smerit si ingenunchiaza in fata Creatorului, cerand ajutor, mila si iertare. Cand era haituit de Saul, David are ocazia de a-si omora dusmanul, insa ii taie doar o parte din manta, ca sa isi arate respectul si dragostea fata de „unsul Domnului”, stiind ca Dumnezeu este judecatorul si razbunatorul. Mai tarziu cand este tradat de propriul sau fiu Absalom, este sfatuit sa il omoare pentru a-si pastra tronul. Regele David spune cu mare amaraciune in suflet ca aceasta nu este calea lui. El nu omoara pe nimeni pentru tron, deoarece tronul este al lui Dumnezeu care conduce istoria. Cand afla ca Absalom a fost omorat il jeleste profund indurerat de pierderea lui. Da! Aceasta a fost calea lui David, omul cu inima dupa inima lui Dumnezeu. Dumnezeu a vazut caracterul regal al copilului simplu care pastea oile tatalui sau si care isi punea increderea totala in Dumnezeu, considerandu-l unicul si cel mai important principiu. Inima curata, simpla, smerita, deschisa spre Dumnezeu si oameni, bunatatea si generozitatea care il „insotea” in toate zilele lui. Cand a gresit, a stiut sa recunoasca, s-a cait adanc, iar Dumnezeu l-a iertat.

Iata, trei cai de a ne atinge scopurile. Trei moduri de a gandi si a actiona in viata.  Multi spun ca nu trebuie sa exagerezi. A respecta principiile nu inseamna exagerare. Alegi o cale! Este oare Dumnezeu cel mai mare principiu pe care il avem? Oricum El conduce istoria. De ce lasa vremuri de incercare peste viata noastra? Pentru a ne edifica in primul rand credinta si de a cunoaste puterea Lui de vindecare si mantuire. Ce facem in momentele de criza? Actionam ca Saul, ori ca Absalom? Sau spunem cum a spus David, istoria este condusa de Dumnezeu, tronul inimii mele este al Lui, faca-se voia LUI pentru totdeauna in viata mea!

Este oare bine sa fim principiali? DA! Drumul drept, conform cerintelor divine este cel mai bun si sigur. Char daca avem multa opozitie din partea unor oameni care nu au nimic sfant in viata si cauta sa puna numai piedici altora. Cei care au o inima plina de indurare si credinciosie sunt baza societatii. Desigur ca modelul nostru cel mai elocvent de principialitate este cel al Domnului Isus, care a dispretuit rusinea de a fi simplu, cinstit, plin de dragoste si credincios si si-a dat viata pentru fiecare dintre noi, ca sa putem fi mantuiti de sub puterea pacatului si a mortii. Veniti la El! El ne poate ajuta pe toti sa fim corecti si principiali in orice intreprindem.
----------------------------
Marina GLODICI
Cluj Napoca,
10 februarie 2015
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page