Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Elena Udrea denunta decredibilizarea si slabirea Parlamentului în fata unor "institutii de forta"


Deputatul Elena Udrea a denuntat luni decredibilizarea si slabirea Parlamentului in fata unor "institutii de forta", sustinand ca este pusa la "stalpul infamiei" pentru ca a dezvaluit lucruri despre un reprezentant al serviciilor de informatii.
 Foto: (c) Mihai POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

"Luni a avut loc o sedinta a Comisiei parlamentare de control a SRI din care nu am aflat nimic. Mai mult, cei care trebuiau controlati, la finalul sedintei, au fost laudati, lucru care a relevat raportul de forte care exista intre reprezentantii acestei institutii si cei care ar trebui sa le cenzureze activitatea. In acelasi timp, un parlamentar al Romaniei, de data aceasta Elena Udrea, este pus la 'stalpul infamiei', cu 3 cereri de incepere a urmarii penale, 3 cereri de arestare preventiva, dintre care una de retinere si arestare preventiva. Astept aici executia. Aceasta slabirea a Parlamentului fragilizeaza democratia si lasa loc abuzului exercitat in mod ocult si discretionar. Ceea ce se intampla azi cu mine nu are legatura cu Elena Udrea, in locul meu putea sa fie domnul Victor Ponta sau domnul Crin Antonescu, daca acestia ar fi spus lucrurile pe care le-am sustinut public in ultimele saptamani, daca ar fi vorbit despre acapararea puterii in mainile unui singur om care detine secretele tuturor, ar fi devenit la fel ca mine — tinta. (...) Vin in fata dvs. si va spun ca nu e normal, avem obligatia sa spunem adevarul, indiferent despre ce si despre cine, nu ne trebuie sa ne lasam cuprinsi de frica", a declarat Elena Udrea de la tribuna Camerei Deputatilor.

Ea a dorit sa precizeze ca vorbeste in fata colegilor din Parlament nu despre propria persoana, ci despre ceea ce se intampla in Romania, despre lucruri importante, precum democratie, libertate si exercitarea transparenta a puterii.

"Timp de 10 ani am luptat pentru un stat de drept, pentru independenta justitiei si pentru institutii puternice. In acelasi timp, sunt dintre cei care au acuzat Parlamentul ca nu poate garanta progresul Romaniei si nu poate da tarii viitorul de care are nevoie. Am vorbit despre ineficienta Legislativului din care fac parte, despre reducerea numarului de parlamentari la 300 si despre nevoia unei noi clase politice. In contrapondere am insistat pe nevoia intaririi Justitiei — DNA, CSM, ICCJ, ANI — si pe reformele pozitive care au avut loc la nivelul serviciilor de informatii din Romania. Am incercat prin actiunile si discursul meu sa mut greutatea deciziilor dinspre Parlament spre alte institutii. Intr-o anumita masura recunosc ca am gresit, am slabit legitimitatea publica a Parlamentului pentru a creste prestigiul altora, din pacate. Constat astazi, eu insami, ce inseamna sa fi parte a unei clase politice si a unui parlament decredibilizat si slabit, pe fondul ridicarii de statui unor institutii de forta", a spus Elena Udrea.

Ea i-a invitat pe "politicenii buni sau rai" sa exercite puterea in Romania.

"Iar motivul este simplu: politicenii au legitimitatea data de votul popular, ei pot fi trasi la raspundere pentru actiunile lor, pot fi trimisi acasa, pot fi sanctionati prin vot atunci cand gresesc. Asta in timp ce oameni din institutii precum serviciile de informatii fac exces de putere, fara ca cineva sa aiba parghiile democratice de a-i sanctiona", a adaugat Elena Udrea.

Declaratia a fost facuta inainte ca plenul Camerei Deputatilor sa dea votul pe mai multe cereri ale DNA care o privesc pe Elena Udrea si care vizeaza incuviintarea urmaririi penale si arestarea preventiva in doua dosare, Gala Bute si Microsoft.

AGERPRES/(A — autor: Catalina Matei, editor: Florin Marin)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page