Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Muzica electronica, una dintre cele mai mari diversiuni ale secolului XX

Cu siguranta, multi dintre dumneavoastra ati avut prilejul sa vizitati o expozitie de pictura din care n-ati inteles nimic. Dimpotriva, ati iesit de acolo de-a dreptul inspaimantati, vazand cum o imensa panza pe care a fost aruncat continutul unei calimari de cerneala era considerata o opera geniala. Aceeasi forma de spalare a creierului si de transformare a nonvalorilor in valori s-a intamplat si in muzica. Creatia clasica autentica a fost data la o parte, impunandu-se cu forta si cu bani multi niste kitsch-uri zgomotoase, pentru a o anihila. Si pentru ca la cei consacrati falsul nu tinea, masa de manevra a fost tineretul.

Manipularea constienta si inteligenta a opiniei publice este la ordinea zilei in societatea moderna, iar cei care au in mana aceste mecanisme stapanesc lumea.

Vorbind despre acest gen de muzica, fie ca este vorba de rock, pop, disco, heavy, rap, metalica etc., cercetatorul american Jean Cau spunea: "Muzica moderna de astazi nu este altceva decat un infernal zgomot electronic, un laborator monstruos al Nimicului. O forma de a invrajbi oamenii si generatiile pentru a le domina". Un fel de "divide et impera", spunem noi.

Pe seama acestui gen de muzica toxica se traieste foarte bine de decenii de-a randul. Vanzarile industriei de discuri sunt in crestere, iar in spatele ei se afla unii dintre cei mai bogati oameni ai lumii. Majoritatea melodiilor si textelor nonconformiste au integrate in ele mesaje satanice si distructive, spun aceiasi specialisti.

De altfel, lucrul acesta se poate usor vedea prin efectul asupra celor care o promoveaza si asculta, dar si asupra deprecierii microclimatului de viata al colectivitatilor atinse. Agresivitatea zgomotului si nocivitatea mesajelor sunt urmarile imediate, care afecteaza starea de spirit si starnesc reactii adverse pe masura, la nivelul receptorilor. Pe termen lung, insa, consecintele sunt mult mai grave, atat la nivel comportamental cat si medical, similare drogurilor. Supusi in mod curent unei intensitati fonice puternice si de lunga durata, amatorii de asemenea zgomote devin intre timp irascibili si agasanti, nonconformisti si chiar agresivi, cu nervii la pamant, sfarsind in cele din urma prin a ajunge clientii clinicilor de psihiatrie de la varste fragede.

Victime ale acestei marsave manipulari sunt si cei supusi stresului fonic involuntar, muzica de acest gen fiind considerata zgomotul cel mai greu de suportat de catre creierul si urechea umana. Avand darul ucigatoarei "picaturi chinezesti", muzica electronica creeaza, la cel obligat sa o asculte fara voia sa, accese de furie greu de stapanit, care in multe cazuri duc la conflicte grave si chiar la crime fata de cei care o emit. Situatii de acest gen s-au intalnit multe in Romania si numarul lor va creste alarmant daca autoritatile nu vor lua masuri in consecinta, de aplicare a legii.

Ca este nociva si profund daunatoare oamenilor si mediului inconjurator, mai ales atunci cand este ascultata puternic, la boxe, ne-o dovedesc experientele facute pe animale si plante. Si unele si altele reactioneaza negativ la propagarea acestui gen de muzica. In schimb, muzica clasica, melodioasa si linistitoare, devine pentru ele, ca si pentru om, un adevarat balsam, o oaza de sanatate. La noi in tara este cunoscut experimentul unui fermier doljean care, prin cura de muzica clasica, a reusit sporirea cu 25 la suta a productiei de lapte, in timp ce tratamentul cu muzica moderna a dus la scaderea cu 20 la suta a randamentului. In consecinta, ceea ce nu place plantelor si animalelor, nu poate fi benefic omului. Nu intamplator marii terapeuti folosesc in curele lor de insanatosire a bolnavilor doar muzica clasica.

Dintre toate tarile Europei, Romania este considerata "Paradisul muzicii electronice". Nicaieri in lume ea nu este lasata sa se manifeste atat de devastator, ca la noi, cu asemenea frecventa si intensitate, peste tot impunandu-i-se restrictii drastice. Ravagiile pe care le face prin perturbarea linistii cetateanului sunt enorme. Daca am lua in considerare doar numarul de apeluri la 112 pe tema deranjului produs de zgomotul acestui gen de muzica, venit fie de la nunti, de la restaurantul din apropiere, de la bordul autoturismelor, de la casa, cabana sau apartamentul vecinilor, situatia este alarmanta. Ar trebui elaborata o politica de stat de protejare a cetateanului in fata acestui flagel. Lasandu-i pe unii sa deranjeze cu muzica lor, cvartale si cartiere intregi, iar pe altii fara aparare in fata acestei agresiuni a decibelilor, nu facem altceva decat sa-i mentinem pe oameni in permanenta stare conflictuala si de neliniste, de atatare a unora impotriva celorlalti, exact ceea ce isi doresc promotorii acestui gen de muzica.

Manipularea este atat de perfida si de subtila incat in pacatul credulitatii cad si oameni bine instruiti. M-a uimit faptul ca in "Dascali mureseni", o distinsa profesoara de la un liceu important din Targu-Mures si-a facut un titlu de mandrie din neinspirata initiativa de a introduce in pauze muzica moderna, la maxima intensitate, ca si cand, pedagogic vorbind, elevii si profesorii tocmai de acest "bairam" ar avea nevoie dupa o ora de clasa, in scurtul lor ragaz pentru a-si mai limpezi mintea si spori randamentul la invatatura. Supusi permanent acestui gen de "soc acustic" si incurajati de cei mari, ne mai miram de unde atata neascultare, agresivitate si lipsa de concentrare la tineri?

Laudabila este initiativa Primariei Targu-Mures, care a limitat considerabil utilizarea in spatiul public a deranjantei muzici electronice. Printr-o inspirata hotarare a Consiliului Local, din septembrie 2008, a fost interzisa folosirea muzicii in gradinile restaurantelor si pe terasele sezoniere. De asemenea, printr-o buna colaborare cu conducerea Politiei Rutiere Mures, s-a reusit reducerea poluarii fonice de la bordul autovehiculelor, actiune care va continua pana la aducerea in legalitate a tuturor conducatorilor auto de a folosi muzica doar la nivelul habitaclului.

Putem spune, asadar, ca din acest punct de vedere, municipiul Targu-Mures este unul din cele mai sigure orase ale tarii. Faptul ca iti sunt asigurate atat linistea zilei, cat si cea a noptii, constituie un pas enorm spre civilizatia adevarata. Este imbucurator faptul ca si fortele de ordine au inceput sa puna un mai mare pret pe acest gen de contraventii, devenind mai receptive la reclamatiile cetatenilor privind tulburarea linistii publice. Pentru a dovedi ca suntem intr-adevar civilizati si in ton cu comportamentul europenilor, sunt necesare eforturi de a elibera populatia, mediul ambiant, de sub tirania si a acestui gen de zgomot, care este muzica electronica scapata de sub control. Consiliul Judetean si Prefectura ar putea face mai mult in aceasta directie, extinzand initiativa primariei targmuresene la nivelul intregului judet. Pentru ca, daca cetatenii se confrunta cu atatea lipsuri, macar linistea zilei si a noptii sa le fie asigurata din plin.

IOAN CISMAS

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page