Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LANSARE DE CARTE ÎN CIPRU: MARINA VLAD ; „VORBIND CU MINE ÎNSUMI”31 ianuarie 2015, Pyla, Larnaca, Cipru:
Lansare de carte a poeteI Marina Vlad
"  " ("Vorbind cu mine insumi")

Al patrulea volum de poezii al poetei Marina Vlad a fost lansat sambata, 31 ianuarie, incepand cu ora 15.00, in incinta Consiliului local al localitatii Pyla - Larnaca. Am fost intampinati la intrare de doamna Marina Vlad si de presedintele consiliului local Pyla. Intr-o atmosfera calda si primitoare au vorbit despre carte si autoare, primarul orasului, domnul Simos Mitiadis precum si cei doi invitati de onoare, Ion Pascu - Ambasadorul Romaniei la Nicosia si Panikos Stavrianos, deputat cipriot care a studiat medicina in Romania. Poeta a multumit tuturor pentru participarea la acest eveniment cultural. A urmat o mica receptie, in care s-au servit preparate cipriote si bauturi romanesti, de la magazinul romanesc  “Stop&Stop” din zona turistica situata intre Larnaca - Dekelia.

Un cuvant de introducere a fost scris de Christina Christodoulou – Todea, presedinta Aliantei Romanilor din Cipru, care remarca: “Dupa ce veti citi poeziile talentatei autoare veti avea curajul sa priviti adevarul in fata, fara sa va mai fie teama.“ Fiul ei cel mare, Mihnea Vladescu, a descris-o: “O iubesc, nu doar din punct de vedere mama – fiu, ci datorita uniunii noastre sufletesti. A fost intotdeauna cea mai buna prietena a mea, mama si tata in acelasi timp.”

Alte cuvinte frumoase despre poezie si autoare doresc sa va redau in cateva randuri si pentru cei care nu au putut fi de fata. Cateva fotografii au fost facute in timpul prezentarii si sesiunii de autografe, care a urmat dupa lansare:

Simos Mitiadis: „Domnule Ambasador Ion Pascu si domnule Panikos Stavrianos, vreau sa va multumesc si sa va urez bun venit la lansarea de carte a Marinei Vlad, care locuieste in Pyla de peste 11 ani si este mama a doi copii. In ceea ce priveste talentul Marinei cred ca este obligatia noastra de a oferi tot ce putem acestor oameni.”

Ion Pascu: „Sunt bucuros sa ma aflu la acesta lansare de carte si doresc sa o felicit pe Marina pentru cea de-a patra carte. Ca Ambasador al Romanei sunt intotdeauna bucuros cand romanii aduc o contributie culturala tarii care ii gazduieste. Cartea Marinei reprezinta o contributie la imbunatatirea imaginii comunitatii romanesti din Cipru. Relatiile bilaterale romano-cipriote dateaza din secolul al XVI-lea, relatii care au inceput cu cele culturale si religioase si care dupa aceea s-au dezvoltat si mai mult pe parcursul timpului, datorita aderarii la Uniunea Europeana. Cartea Marinei probabil  nu s-ar fi putut publica, daca nu ar fi avut un mediu bun in randul comunitatii cipriote. Vreau sa multumesc pentru conditiile pe care autoritatile locale din Pyla i le-au oferit Marinei. Ii uram succes si asteptam un nou volum de poezii. “

Panikos Stavrianos: „Scrierile Marinei vor ramane pentru totdeauna. Este un lucru foarte frumos ceea ce a facut Marina, acela de a intelege cum gandim noi cipriotii si de a scrie in limba noastra. Pe Marina o veti cunoaste prin poeziile ei. Cu putine cuvinte Marina a reusit sa descrie nevoile oamenilor: iubirea, prietenia, sufletul...  Multumim, Marina!“

Marina Vlad: „Multumiri onorabilului Ambasador Ion Pascu, sotiei sale Emilia Pascu si domnului Panikos Stavrianos, a caror prezenta astazi, aici, imi intareste convingerea ca oamenii speciali apar in viata noastra, fara sa fie nevoie sa-i cautam. Multumesc presedintelui consiliului Simos Mitiadis, pentru tot ce a facut si doamnei Christina Christodoulou care din pacate nu a putut veni, Veronicai Ivanov pentru promovarea evenimentului in randul comunitatii romanesti din insula. Am lasat la sfarsit pe toti care ati venit astazi sa ma sustineti. Va multumesc din suflet. “

***

Marina Vlad s-a nascut in Romania la data de 1 iunie 1968. La varsta de 10 ani a inceput sa practice atletismul de performanta, reusind  intr-o perioada de aproape opt ani sa devina multipla campioana a Romaniei la proba de  400 m garduri, campioana si vicecampioana balcanica  la probele de stafeta 4x100m si 4x400m. A inceput sa scrie versuri de la varsta de 13 ani, dar prima ei carte - “Ganduri de-o clipa” a fost publicata in anul 1999. In 2003 a publicat ce-a de-a doua carte, “Realitatea adevarului presupus”.
Dupa incetarea activitatii sportive, Marina Vlad a lucrat ca profesor de educatie fizica si sport si ca traducator de limba franceza in satul sau natal, Bailesti (judetul Dolj), plecand apoi sa lucreze ca jurnalista la un cotidian judetean precum si la canalul de televiziune local. Din anul 2003 locuieste in Cipru impreuna cu cei doi copii ai sai.

In  ultima carte de poezii a Marinei – „Vorbind cu mine insumi”, publicata in limba greaca, poeta nu omite sa strecoare romanescul. Pe prima pagina a acestei carti sunt cuvintele  marelui scriitor si politician  roman, Nicolae Iorga: “Scrie cu sufletul si reciteste cu sufletul altora”.

Marina Vlad este persoana care oriunde in aceasta lume ar duce-o soarta nu-si va pierde radacina romaneasca si totdeauna va fi mandra  de faptul ca este romanca. Versurile Marinei Vlad au in ele vibratia feminina impregnata de incantatiile descoperirii universului interior, versuri care merita citite de aceia care se cred “cersetori de frumusete” si nu numai.

***
Cartea va fi pusa spre vanzare in librariile din Pyla si Larnaca, la pretul de 10 euro. Cei care doresc sa o cumpere si vor sa obtina un autograf o pot contacta direct pe autoare, la adresa de e-mail: marinavlad44@yahoo.com

-----------------------------------
Veronica IVANOV
Larnaca, Cipru
1 februarie 2015


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page