Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Tusea si junghiul! Incotro Ungaria?!

Dupa alegerile parlamentare din Ungaria, incheiate cu victoria zdrobitoare a FIDESZ, condus de Viktor Orbán, urmat de Jobbik, partidul lui Vona Gábor, initiator al Garzii Maghiare, organizatie de sorginte neonazista interzisa in tara vecina, intrebarea dominanta, conform presei europene, este una intru totul indreptatita: incotro Ungaria?

Cine sunt cei doi lideri, ambii considerati - dupa un comentariu Prompt Media - "salvatorii" natiei? Viktor Orbán, fost premier, este un infocat militant pentru autonomia teritoriala a maghiarilor din Transilvania, starnind, nu o data, protestele unor personalitati din Romania, pentru discursurile lui incendiare, unele tinute chiar pe pamant romanesc. In dese randuri a acuzat statul roman ca "nu respecta drepturile omului!" Despre care drepturi ale omului mai poate fi, oare, vorba, atata timp cat chiar liderii UE sustin ca Romania constituie un model european in privinta rezolvarii problemei minoritatilor? Viktor Orbán se refera la autonomia teritoriala, pe criterii etnice, a asa-zisului "Tinut Secuiesc". Mereu agita, cum a facut si in campania electorala, chestiunea autonomiei, alaturand-o pretentiei aberante a celei de-a doua limbi oficiale in Romania - maghiara.

Militand pentru refacerea Ungariei Mari, Vona Gábor este parintele renasterii iredentismului si a neonazismului unguresc, asa cum a dovedit-o, in dese randuri, cu prilejul unor vizite in Ardeal, facandu-si stindard antisemitismul, acuzandu-i pe evreii care "conduc lumea" ca ar fi creat, premeditat, criza mondiala, si pe tigani. Initiator al Garzii Maghiare, avand, in plan politic, Partidul Jobbik, de extrema dreapta, organizat intr-un sistem fascist, cu brigazi paramilitare (chiar si in Romania, pe meleagurile harghitene!), cu insi rasi pe cap, cu discursuri revizioniste, purtand cizme militare, camasi kaki, uniforme cu cifra 88 pe maneca, deci a opta litera din alfabet, ceea ce inseamna HH: "Heil Hitler!". De Pasti, membrii Jobbik ai Garzii Maghiare au marsaluit, asa cum o fac de obicei, pe strazile Budapestei (asa cum au facut-o si la Cluj-Napoca, la 15 martie a.c.), fluturand steagurile lui Arpád, folosite candva de miscarea fascista "Crucile cu sageti". Un europarlamentar Jobbik s-a prezentat la Bruxelles, mandru ca un curcan, in uniforma nazista a Garzii Maghiare, starnind reactii de dezaprobare in randul celor din Parlamentul Europei. In randul trupelor Jobbik sunt inscrisi peste 5.000 de tineri, facand parte din batalioane si companii, antrenandu-se in luptele corp la corp si in trageri cu arma. Depun, de obicei, juramantul la monumentul eroilor din piata budapestana "Millenium", agitand la ura impotriva evreilor si a tiganilor, tinand discursuri intru proslavirea "Marelui Imperiu Maghiar" si impotriva Tratatului de la Trianon, din anul 1920, prin care s-a facut dreptate dupa Primul Razboi Mondial. Pe teritoriul romanesc activeaza batalionul "Wass Albert", purtand numele unui criminal de razboi, condamnat la moarte, in contumacie, vinovat ca a ordonat, in toamna anului 1940, uciderea unor romani nevinovati din localitatile clujene Muresenii de Campie si Sucutard.

Ce ii mai leaga pe Viktor Orbán si Gabor Vona (oaspete, des, prin judetele Harghita si Covasna, in campania pentru racolarea unor noi adepti!)? Ca si Vona, mare prieten cu Rusia, facand dese vizite la Moscova, presedintele FIDESZ, Viktor Orbán, este si el atras de Kremlin si Piata Rosie. Cum justifica el orientarea spre Est? Viktor Orbán considera ca Occidentul si-ar fi batut joc de Ungaria, iar "SUA, conduse de evrei, au facut mult rau Ungariei". O politica in totala neconcordanta cu cea europeana la ora actuala.

Asadar, Viktor Orbán a dat mana cu Vona Gábor si Jobbik, de extrema dreapta, de sorginte fascista, partid impopotonat cu simboluri naziste, cu trei europarlamentari, facand un salt de la 2,2% - in 2006 - la 20%, in 2010, in optiunile electoratului ungar, starnind semnale de ingrijorare in Europa. Referindu-se la situatia din Ungaria anului 2010, comentariile agentiilor de presa considera ca "asa ceva, in Europa, nu s-a mai intamplat dinainte de 1940"! Semnale ingrijoratoare de alarma, demne de luat in seama, justificand intrebarea: incotro Ungaria?!

LAZAR LADARIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page