Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DESPRE CONVINGERI SI ACTIUNI

Marina GLODICI

Traim intr-un context social plin de framantari si conflicte, confuzii si erori cum nu au mai fost niciodata in lume. Oamenii se preteaza la anumite actiuni prin care vreau sa-si arate superioritatea sau veridicitatea credintei ori convingerilor lor religioase si politice. Unii confunda des credinta cu ideea de grup, insa ea este mai mult decat atat, inseamna  convingere si  incredere personala.  Actiunile pot fi generate de convingerea in ceva sau in cineva, sau din spiritul de turma, din motive de revolta fata de nedreptatile vietii, purtand totusi o anumita aparenta de religiozitate ori manifest politic.

Convingerea si actiunea, ori in termeni  teologici, credinta si fapta,  pot forma o balanta echilibrata, ori se pot afla in sensuri total opuse. Unii vorbesc despre dragostea de semeni, insa in viata de zi cu zi: urasc, mint, barfesc, sunt indiferenti fata de greutatile altora, plini de sine isi dispretuiesc aproapele pentru care Fiul Lui Dumnezeu, Domnul Isus Hristos si-a dat viata. De ce? Pentru ca nu au convingerea prezentei lui Dumnezeu si nu cultiva in inimile lor increderea in El.  Nu au avut parte de propria lor revelatie divina fara de care nu pot avea o religie, adica o legatura prin Duhul Sfant cu Dumnezeu. Am intalnit persoane dezamagite, poticnite in oameni de acest fel, dar cu toate acestea nu e drept sa fie suparati pe Domnul Isus Hristos. El cheama pe toti pacatosii de pe pamant sa fie mantuiti prin jertfa Lui. Ca o parte din ei, desi se proclama crestini nu implinesc si nu respecta poruncile Lui Dumnezeu nu are nicio vina Mantuitorul. Cei care sunt o piatra de poticnire pentru altii vor fi aspru pedepsiti de Cel care va veni ca Judecator al lumii, adica de Domnul Isus.

O alta categorie sunt cei care nu cred in nimic, se cred dumnezei si au un aer de superioritate, criticand pe toata lumea si dispretuind, de fapt, ce nu cunosc. Periculozitatea consta in fapul ca unii se ascund sub educatie si sub alte aspecte credibile oarecum in societate, insa cu toate acestea pot provoca multe situatii ingrate intre oameni. si asta deoarece oamenii sunt cu sensibilitati, culturi, stadii spirituale si cu perceptii diferite. Pe de alta parte, nu poti spune ca esti un adept fidel unei credinte si in acelas timp dispretuiesti masele si le vorbesti despre niste percepte pe care tu nu le implinesti. Orice religiozitate este nula atunci cand se reduce la o simpla doctrina neimplinita, la o filozofie. De asemenea, orice lider trebuie sa fie un exemplu de cinste, dreptate, plin de responsabilitate si sa lupte pentru binele general prin actiuni pasnice si diplomatice, demonstrand astfel ca religia pe care o are aduce civilizatia. Domnul Isus a adus adevarata civilizatie si dragoste, iubind si jertfindu-se pentru toti oamenii de pe pamant, infratind astfel „neamuri, natiuni si gloate”. si stiti cum? Doar prin: dragoste, rabdare, respect, seriozitate, sinceritate, rabdare si toleranta.

Desi credinta in Dumnezeu nu este obligatorie, totusi exista ceva cu cea mai mare putere de impunere in societate ce se constituie in: legile statului si principiile unei societati umane care trebuie sa coincida cu legile si principiile lui Dumnezeu. Asadar, cine este liber cugetator, trebuie sa cugete si sa actioneze doar in limitele prevazute de legea statului de drept care se bazeaza pe respectul personalitatii umane. Altminteri, poate fi constrans de societate.

Un aspect foarte important al raportului dintre credinta si fapte este subliniat de Domnul Isus cand spune ca daca pomul se cunoaste dupa roade si oamenii se cunosc dupa fapte. Adica, dupa fapte, respectiv  actiuni, putem cunoaste daca cei in cauza sunt ai Dumnezeului Celui Viu Creatorul cerurilor si pamantului, adica a lui YEHOVA Dumnezeu sau a celui rau. Dar care sunt aceste fapte care sunt adevarate criterii care deosebesc credinciosii adevarati de cei falsi? Iata raspunsul Domnului Isus Hristos, din Apocalipsa capitolul douazeci si doi cu versetul cincisprezece: ”Iata, Eu vin curand; si rasplata Mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia dupa fapta lui. Afara sunt : cainii, vrajitorii, curvarii, ucigasii, inchinatorii la idoli si oricine iubeste minciuna si traieste in minciuna”. De altfel, am mai amintit in materialele mele anterioare despre fariseismul ce se instaleaza in lume, din pacate chiar in toate religiile. Nu poti impune nimanui nimic, fiecare are dreptul sa creada sau sa nu creada in ceva. Singura metoda de a arata ca Dumnezeu este Tatal cuiva este dragostea de semeni. Insemnul crestinismului este dat de Mantuitor cand a spus ca lumea va cunoaste ca suntem ucenicii Lui doar atunci cand ne vom iubi unii pe altii.

Ce ne ramane de facut este sa ne analizam fiecare in dreptul lui si sa se sileasca sa isi puna in balans echilibrat credinta cu fapta, convingerile cu actiunile sale. Pentru ca, Bilbia spune ca religiozitatea adevarata este sa cercetezi pe orfan si pe vaduva in necazurile lor si sa te pastrezi neantinat adica necompromis de lume. DA! Sa fii alaturi de cei care sufera, sa ai empatie fata de toti oamenii, sa te rogi si sa mangii. La asta ne cheama Domnul Isus! Slava Lui! Marele nostru Dumnezeu- Fiul – Cinste si lauda LUI; si exemplul cel mai elocvent, Domn si Mantuitor al lumii, Judecator si Rege al Regilor.

Celor care s-au dezamagit de oameni, vreau sa le spun ca Domnul Isus a ramas acelasi si ii asteapta sa Il urmeze dintr-o inima curata. Sa mearga fara sovaire la inchinare in Duh si in Adevar, chiar si in biserici, indiferent de  apartenenta religioasa, deoarece partasia duhovniceasca este esentiala. Daca il vor cauta din toata inima pe Dumnezeul Cel Viu, pe YEHOVA Dumnezeu, il vor cunoaste prin Fiul Sau Isus Hristos! El a implinit tot ce a predicat si mai mult ne iubeste pe toti neconditionat indiferent de rasa, limba, sex sau pozitie sociala. Cu siguranta, vom fi mai mult ca biruitori in tot ce intreprindem, daca vom crede si vom actiona cu incredere in EL, in fiecare zi.

Marina GLODICI
Cluj Napoca,
27 ianuarie 2015Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page