Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Mesaj de pace de la Islamabad

 

 

Dintr-un Pakistan, pe care am avut bucuria sa-l vizitez cu ani in urma, cand am realizat un documentar despre aceasta tara, atunci linistita, prospera, cu privirile indreptate catre viitor, azi, ravasita de incrancenari, de atentate si de frangerea dialogului, am primit un ravas plin de speranta lansat de Academia Pakistaneza de Litere.

Asadar, in perioada 14-16 martie 2010 a avut loc la Islamabad conferinta internationala intitulata „Sufism si Pace", la care, in ciuda conditiilor locale atat de mediatizate in lume, au participat peste trei sute de delegati din treizeci si cinci de tari, printre care universitari, cercetatori, scriitori, poeti, oameni de religie, interpreti de muzica sacra, jurnalisti, mistici. Cu totii s-au bucurat de ospitalitatea presedintelui Academiei Pakistaneze de Litere, Fakhar Zaman, o inalta personalitate culturala a Pakistanului, care si-a pus intregul prestigiu castigat de-a lungul anilor prin monumentala sa opera in slujba dialogului interreligios, a promovarii unei imaginii a Pakistanului care sa puna in evidenta mostenirea culturala bazata pe toleranta, fraternitate si pace, mostenire lasata de marii ganditori sufiti (mistici musulmani).

Pentru sufiti, toti oamenii sunt egali. Dumnezeul Unic – spun sufitii – nu a creat doar universal, ci si intreaga omenire. Acelasi Dumnezeu a creat, prin duhul Sau, toate fiintele omenesti. Mai mult chiar, semnele Sale sunt prezente in fiecare dintre noi, in sufletele noastre. Cine doreste sa Il slujeasca pe Dumnezeu, trebuie sa-i slujeasca pe oameni, atata vreme cat Dumnezeu se afla in sufletul fiecaruia dintre om. Asadar, cine il iubeste pe Dumnezeu, isi dovedeste aceasta dragoste, iubindu-i pe oameni. Sufitii incearca sa nu faca rau nimanui, nici cu vorba, nici cu fapta, deoarece toti oamenii poarta acelasi Dumnezeu in suflet, cu totii au acelasi sange, acelasi duh, aceeasi umanitate.

In spiritul invataturilor sufite, participantul din Romania la aceasta conferinta, prof. univ. George Grigore, traducatorul, printre altele, al Coranului in limba romana, si-a sustinut dizertatia, intitulata „Acceptarea celuilalt, bazata pe scrierile marelui mistic arab andaluz Ibn "Arabi", aducand in atentia auditoriului un citat din celebra carte a acestuia, „Tarjuman al-aswaq" (Talmacitorul dorurilor), care reprezinta chintesenta iubirii sufite, a identificarii omului cu intreaga creatie a lui Dumnezeu, cu toti oamenii din lume, cu toate religiile si credintele lor:

Inima mea poate fi orice:

o pajiste pentru gazele,

o manastire de calugari,

un templu pentru idoli,

Ka‘ba pelerinului,

Tablele Torei,

si Pergamentul Coranului.

Eu cred in religia dragostei

Oriunde s-ar indrepta caravanele sale,

Caci dragostea este religia si credinta mea...

Asadar, dragostea este religia si credinta mea a fost mesajul pe care compatriotul nostru, cunoscutul arabist George Grigore, ambasador al Aliantei Civilizatiilor pentru Romania, l-a lansat de la inalta tribuna a dialogului de la Islamabad, unindu-si vocea cu a celorlalti participanti pentru a face cunoscuta lumii dorinta Pakistanului de a trai in pace si armonie...

Poate ca aceasta initiativa a Pakistanului de a organiza astfel de evenimente va fi preluata si de alte tari... De ce nu, chiar de Romania?

Dona TUDOR

Bucuresti

21 aprilie 2010

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page