Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

„Baia Balkan", o cronica sociala semnata Ileana Andrei-Cudalb (Canberra, Australia)

 

„Baia Balkan", romanul Ilenei Cudalb, se detaseaza prin autenticitatea realitatii transpuse pe hartie. „Baia Balkan" este o carte plina de suflet, in care nota de originalitate rezulta din rememorarea unor fapte si intamplari de demult. Arta autoarei se hraneste din crearea unor personaje neobisnuite. Eroii sai sunt oameni cu o vointa de fier, care nu concep sa inteleaga, sa accepte si sa se resemneze. Prin intermediul lor, autoarea ne dezvaluie un mod de viata inedit si impresionant.

. „Sarbatoarea promisa"

lleana Cudalb (nascuta pe 21 iunie 1951) este originara din localitatea Cudalbi, judetul Galati. Licentiata a Facultatii de Engleza – Rusa, aceasta debuteaza in anul 1983 in revista Saptamana Culturala din Bucuresti. Debutul editorial se produce in acelasi an cu romanul Sarbatoarea promisa. Printre cartile publicate de Ileana Cudalb se numara Yitzhak Rabin. Pacea si-a ucis soldatul, coautor poetul Shaul Carmel (1996), Shimon Peres. De la Dimona la Oslo (2001), romanele Via Regis (2002), Fiica mea, America (2002) - varianta in limba engleza My daughter AMERICA, traducere de Ioana Baldea, a fost publicata de Ed. Junimea din Iasi (2007) – si Baia Balkan (2007). In prezent, scriitoarea este consul la Ambasada Romaniei din Canberra, Australia.

Neamul balcanestilor

Roman cu valoare istorica si documentara, dar si artistica, „Baia Balkan" semnat de Ileana Cudalb, prinde in tesatura sa fire din memoria neamului balcanestilor, preluand influente din folclor, precum si motive din mitologia crestina si pagana. Romanul evoca traseul celor din neamul balcanestilor, ai caror pasi au pornit din „mohoratul tinut al Histriei, si de acolo pana la Intorsura, refacand astfel drumul transhumantei strabatut... din Terra Blachorum."

Sfantul Baia, un sfant al tuturor posibilitatilor

Balcanestii sunt oameni implinitori de dreptate, rabdatori in suferinta, iubitori de adevar, dreptate si demnitate. Ei sunt pastratorii unei lumi arhaice si patriarhale si au un acut simt al dreptatii si al libertatii, fiind aparatori ai unor principii de viata fundamentale, bine stabilite din vremuri imemorabile. „Suntem uniti prin sange, dar si prin credinta ca suntem vesnici. Calcam fara porunca, neabatuti, pe acelasi drum, de la nastere si pana la moarte, pe pamantul presarat cu oasele strabunilor din vatra satului pana sus pe culmea Babitei, unde ne inchinam in fata troitei ridicate inaintea intrarii in Templul Sfantului Baia, un sfant al tuturor posibilitatilor."

Templul

„Baia Balkan" debuteaza ca un roman al cunoasterii primitive, empirice, al credintelor in mituri si minuni. Templul ocupa locul central, ce ofera culoarea locala. In jurul acestui templu cresc traditiile, se nasc legendele, prind contur aventurile. Volumul se deschide cu un spectacol ceremonial ce are rolul de a ne face cunostinta cu ritualul initierii, cu unitatea dintre oameni si zeitati. „Dintr-o veche traditie se atribuie templului o istorie incarcata de personaje si evenimente pline de semnificatii... Ulterior, incercarile cutezatorilor de a dezvalui misterele Templului au creat noi si noi legende, ridicand tot atatea semne de intrebare cat si movilele tombale presarate peste tot in interiorul pesterii."

O traditie care se pierdea in timp

In roman, pe langa personajul principal, care este si narator, se detaseaza figura lui Muzulie, in jurul caruia se invarteste intriga, si de al carui nume se leaga episoadele eroice ale naratiunii. El are rolul de calauza, el este cel ce intra in corespondenta cu trecutul, de unde absoarbe elementele ancestrale, cosmogonice, pe care le aplica in planul vietii telurice, contemporane. „Muzulie era hotarat sa repuna in drepturile lui neamul nostru direct coborator din sangele si carnea Palaghiei, cea pe care boierul francmason Caracostea o adusese cu peste doua sute de ani in urma inaintea intrarii in Templu si o lasase acolo paznic al unei traditii care se pierdea in timp."

A venit vremea ca lumea sa auda de noi

Evoluam intr-o lume balcanica, in care motivul cautarii, al implinirii destinului colectiv si individual este magistral redat. Muzulie este exploratorul, cel care incearca sa lamureasca sensurile prezentului si ale viitorului, lucru ce nu se poate realiza decat prin intelegerea trecutului. „Autonomia teritoriilor noastre va fi si ea discutata, vom supune la vot aprobarea fondurilor pentru proiectul Baia Balkan... Templul Sfantului Baia va fi zavorul care inchide si deschide cutia Pandorei balcanice. A venit vremea ca lumea sa auda de noi."

Un spatiu devenit vatra

Roman de o reala valoare literara, „Baia Balkan" evoca o lume arhaica, in care intamplari de demult isi fac locul in prezent. Eroii sunt dominati de un profund sentiment patriotic si au vocatia lucrului bine implinit. Ei se conduc dupa randuieli nescrise, dupa legi si credinte stramosesti si isi duc traiul intr-un spatiu spiritual si fizic ce a devenit vatra. „Baia Balkan" este o carte despre oameni rabdatori in suferinta, ce tin in sufletul lor dureri nestinse. Ei au puterea de a dovedi ca platitudinea spirituala si lipsa de initiativa nu fac parte din felul lor de a fi.

Octavian Curpas

Phoenix, Arizona

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page