Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1157)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

In ciuda stadiului alarmant de degradare la care a ajuns actuala America, trebuie admis ca aceasta fosta unica democratie a lumii a fost fondata de intelectuali de exceptie, de adevarati elitisti, persoane de o cerebralitate aparte, fara existenta carora atat Declaratia de Independenta cat si Constitutia americana nu s-ar fi putut emite si materializa.
 Din nefericire, odata cu trecerea in nefiinta a lui Thomas Jefferson, John Adams, Alexander Hamilton si James Madison, esichierul politic american si nu numai, nu a mai dispus de persoane cu asemenea calitati, din contra, acestia fiind total omisi sau ignorati in luarea deciziilor majore care vizeaza soarta zbuciumatei noastre Terra. De fapt, Eric Hoffer, specialist in filosofie sociala si etica ii scria jurnalistului Eric Severeid, urmatoarele: "da intelectualilor tot ceea ce vor, dar nu le da putere - give intellectuals anything they want, but don't give them power."
Nimic nu se potriveste mai bine marginalizarii putinilor oameni de exceptie de pe aici si din jurul paralelei 45 ca cele exprimate de jurnalistul american Ambrose Bierce :" In civilizatia noastra si sub forma noastra de guvernamant republicana, inteligenta este asa de mult onorata incat este recompensata prin "scutire" de la problemele oficiilor - In our civilization, and under our republican form of government intelligence is so highly honored that is rewarded be exemption from the cares of office". Foarte probabil, unii dintre dumneavoastra isi amintesc de filmul "Expelled, no inteligence allowed - Expulzat-eliminat, inteligenta nu este admisa", al jurnalistului Ben Stein, care caracterizeaza perfect stadiul alarmant de marginalizare a valorilor, existent in institutiile guvernamentale, spre a realiza ca inteligenta nu este admisa la anumite nivele guvernamentale. Pentru edificare, este suficienta o sumara trecere in revista a comportamentului infantil al  ocupantilor unor fotolii de prin Senat si Camera Reprezentantilor - a se vedea senatorul Harry Reid, lider al minoritatii democrate din Senat si congresswoman Nancy Pelosi, liderul minoritatii democrate din Camera Reprezentantilor.
Generatia mea - sau mai corect - un numar infim al generatiei mele - isi amintesc cuvintele politicianului american Adlai Stevenson II, "via ovicapitum dura est", intr-o traducere aproximativa insemnand "Drumul elitelor-intelectualilor de exceptie este greu", ca raspuns la intrebarea, de ce avem putini intelectuali in politica? Pentru anamnesis-reamintire, Adlai Ewing Stevenson, a fost un diplomat american cunoscut pentru intelectul lui remarcabil, elocventa discursurilor politice si promovarea unor standarde comportamentale si reguli de politete aparte. Fost guvernator al statului Illinois, a candidat - din nefericire, fara succes - de doua ori la presedintia Statelor Unite ale Americii, in anii 1952 si 1956, fiind invins de generalul Dwight D Eisenhower. Artur M Schlesinger, proeminent istoric il caracterizeaza drept o figura creativa aparte in politica americana, iar jurnalistul David Hulberrstam il considera un patrimoniu national pentru elevanta discursurilor, eleganta vocabularului si a gandirii. Nu ar strica populatiei globului, majoritar caracterizata printr-o alarmanta lipsa de maniere comportamentale si simt civic, sa devina familiara cu "Rules of Civility and Decent Behavior-Reguli de Politete si Comportament Decent." Desi scrisa de generalul George Washington in anul 1748 la varsta de 16 ani, cele 110 reguli ar trebui sa devina obligatorii-litera de lege pentru populatia Planetei; va asigur ca insusirea lor ar duce complet la eradicarea tuturor conflictelor cu care se confrunta terifiantul nostru Mapamond. In nobila intentie de a va starni curiozitatea, va redau regula numarul 110: "Straduieste-te sa tii vie in pieptul tau, acea mica scanteie a focului celest numita constiinta - Labor to keep alive in your breast that little spark of celestial fire called conscience." Cu tot regretul si cu riscul de a fi eronat, raman strict la parerea ca atributul numit constiinta mai poate fi regasit doar in lexicurile universale si lipseste totalmente in relatiile sociale dintre locuitorii si tarile planetei, sau mai corect, parafrazand pe Siddharta Gautama (560-480 B.C.) cunoscut sub numele de Buddha, intemeietorul Buddhismului, "te nasti, traiesti si mori singur, relatiile sociale sunt bazate in exclusivitate pe interese."
Pana sa vedem aria de raspandire a intereselor, Angela Merkel, Cancelarul Germaniei este ingrozita - infricosata, dupa ce doi angajati ai serviciilor de informatii germane au fost prinsi in timp ce transmiteau documente confidentiale omologilor de la CIA. Suparata foc si nefamiliarizata cu munca "serviciilor", angelicul personaj a expulzat pe seful statiei CIA din Berlin. Oricat ar fi de greu de admis, tarile lumii nu restrang zona de culegere a informatiilor, numai in "teritoriul inamic", "prietenii" constituind tot o veritabila sursa de informatii. De fapt un precept de origine Siciliana, spune "tine-ti prietenii aproape si inamicii si mai aproape." Inainte de a stabili "apropierea" fata de prieteni si pretinsii prieteni doresc sa-i amintesc Angelei Merkel ca in anul 2009 un comunicat al guvernului Britanic a aratat clar ca peste 20 tari pretins aliate, incluzand Germania si Franta erau implicate in obtinerea unor secrete de stat din Marea Britanie. Nu este lipsit de importanta ca desi Germania este un aliat important al Statelor Unite, are legaturi economice stranse cu Iranul si Rusia !?! In final, "In God we trust, all others we monitor - In Dumnezeu credem, pe toti ceilalti ii supraveghem !" In acest domeniu de activitate, parafrazand pe Richards Helms, fost director al CIA,"singurul pacat in spionaj este cand esti prins - The only sin in espionaje is getting caught." Iar cei doi agenti germani, au pacatuit: au fost prinsi !
In final, doar, doar se va prinde si de... Angela Merkel, celebrul "Eye Five", in care se vehiculeaza cele mai sensibile informatii din lume cuprinde numai USA, Canada, Marea Britanie, Australia si Noua Zeelanda. Deci, angelic personaj, nu si Germania ! Iar daca asteptati americanii, pe care strabunii nostri ii asteptau cu decenii in urma, ganditi-va ca nu s-au deplasat de la Aviano-Italia pana la Benghazi-Tunisia( cca 2 ore de zbor), pentru a salva viata ambasadorului american in Libia si a personalului statiei CIA din zona, credeti ca se vor deplasa in eventualitatea ca Tarul Putin va trece... ...anumite rauri sau fluvii. Haideti sa fim seriosi.   
A.C.TON
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page