Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DESPRE OCAZII SI DECIZII

Marina GLODICI

Daca meditam putin asupra existentei noastre si  ne situam in spatiu si timp, fiecare zi este o ocazie si o buna oportunitate de a jubila viata in misterul ei innoitor invaluit in lumina bunatatii divine fara margini si eterna. Fiecare clipa constituie un moment favorabil daca stim sa ne bucuram de circumstantele bune pe care le avem si sa le ignoram pe cele rele pentru a putea fi linistiti in profunzimea mintii si inimii.
 
Dar, oare, suntem noi oamenii ocaziilor si ale oportunitatilor in ansamblul lor? E viata un joc de scena, o suma de intamplari la care noi ne raportam ca la o necunoscuta, fiind neputinciosi in fata lor? Nu! Ocaziile ivite pot fi incercari ale efemerului, ale caracterului nostru prin care ni se testeaza statornicia sau vulnerabilitatea, ori chiar sistemul de valori. Si asta depinde de ce anume cautam in viata. Auzeam de la unii la altii despre cutare ca a profitat de ocazie si a facut un lucru mai putin bun, altii ca au considerat oportun un lucru sau altul. Dar, oare, ce inseamna sa ai ocazii in viata? Mai intai cred ca nimic nu e intamplator pe lumea asta si in vietile noastre. Ne sunt date anumite lucruri pentru a alege fiecare sa faca bine sau rau. Si pe urma dam vina pe toata lumea, numai la noi nu ne gandim ca am fi putut gresi. Facem greseli pentru ca asa e firea noastra pamanteasca. Daca nu are un volant, e complet egoista si materialista. Daca are Duhul Sfant ca volant, “ea va sta in banca ei”, sinele va tacea in fata unei decizii importante si “vor vorbi” doar dragostea, bunatatea, credinciosia, sinceritatea, dreptatea, cinstea, onoarea.

Biblia vorbeste despre acele fapte bune pe care Dumnezeu le-a pregatit sa umblam in ele. Deci daca ai ocazia de a face un bine si nu il faci, savarsesti un pacat. Iata care sunt ocaziile din viata pe care nu trebuie sa le pierdem niciodata! Pentru ca, uneori, chiar daca ai vrea sa repari ceva, nu se mai poate. Din pacate, oamenii moderni nu pierd oportunitatea de a face rau, de a te denigra, de a face galceava, de a se autoaprecia si supraestima pe sine si a arunca cu noroi pe celalalt pentru a se remarca neaparat. Si pe urma, dupa trecerea timpului, uita, se considera buni si chiar daca exista un gram de constiinta, isi da seama ca nu mai poate repara raul facut. Din fericire, mai sunt cazuri in care raul generat, poate neintentionat, se poate repara si totul se sfarseste cu bine.  Doamne, ajuta-ne sa ne facem unii altora bine si nu rau. Un proverb romanesc spune: “Daca bine faci, bine astepti”. Ca uneori faci bine si ti se rasplateste rau, asta e o alta problema. Dar rasplata noastra pentru ca facem un bine celor din jur nu vine de la oameni, ci de la Dumnezeu care stie totul, vede totul si rasplateste fiecaruia dupa faptele sale. Iata, ce important e sa profitam de fiecare clipa pentru a face bine! Secunda nu se mai intoarce din drumul ei, asa cum nici noi nu mai avem ocazia, uneori, sa ne revansam, sa mangaiem sau sa acoperim raul facut. Numai Dumnezeu poate sa intervina si sa dea putere celui lovit si batjocorit sa scape victorios din situatia in care l-a pus semenul lui din aroganta, dispret sau invidie. Mare lucru sa ai constiinta curata! Da! E important! Atunci esti indraznet, “ca un leu tanar”.     

Deciziile in viata sunt tot legate de oportunitati ori ocazii. Se spune ca un tanar placea doua domnisoare in acelasi timp si nu se putea hotara pe care s-o aleaga si sa o ceara de sotie. Una era frumoasa si buna, dar era saraca, iar a doua nu era foarte frumoasa, dar era bogata. Intr-o dimineata a luat caleasca si a pornit sa faca cererea de casatorie uneia dintre cele doua fete.  Pe cand se apropia de intersectia drumurilor care ducea spre casele vizate, si-a propus sa aleaga in functie de directia pe care o vor lua caii. Caleasca a luat-o spre casa fetei cele mai sarace, dar atunci cu un deget la fraiele cailor, junele a redirectionat caleasca spre casa celei bogate. Iata, doua ocazii, si o decizie, putin fortata, dar a celui care a ales destinul in casatorie. Asa se intampla uneori ca oamenii sa se minta pe ei insisi, dand vina pe altii. Oare, caii sa fi fost de vina? NU! Doar trebuia sa tina fraiele de la inceput, nu? Intotdeauna ne alegem drumul care ni se pare mai usor… Important e sa ajungem la o destinatie. Dar care e aceea?

Chiar si atunci cand trebuie sa alegem o profesie, luam decizia in functie de ocaziile si oportunitatile oferite de sistemul de invatamant existent. Imi amintesc ca in regimul comunist, neoprotestantii nu aveau permisia de a studia la unele facultati, dupa cum stiu din propria mea experienta. Acum exista o gama larga de scoli unde tinerii pot adera si studia dupa aspiratiile personale ale fiecaruia. Dar exista o alta problema, cea legata de locurile de munca. Degeaba ai chemare, ai vrea sa lucrezi, se cere pretutindeni sa ai experienta, iar pe cei cu experienta ii resping din cauza varstei. Ocazii, oportunitati, decizii si viata trece, sperand la mai bine.  Va fi bine cu siguranta, deoarece intotdeauna se gasesc solutii, trebuie doar oameni potriviti la locuri potrivite.        

As vrea sa ma refer la o alta categorie, la asa numitii oportunisti politici. Care se lasa dusi de val si ii gasesti acolo unde li se da mai multa atentie, unde primesc functii, alaturi de cei de la putere si isi schimba culoarea politica asemeni cameleonilor. E corect acest lucru? Nu! Avem nevoie de oameni integri, seriosi care cred in valorile umane si le apara, iubesc poporul si doresc prosperitatea tuturor. E ceva utopic? NU! Au demonstrat generatii de-arandul ca poporul nostru a stiut sa se uneasca si a fost binecuvantat de Dumnezeu cu puterea de a face un stat suveran si democratic in care fiecare sa poata trai cu bucurie si sa fie respectat. Se cuvine sa fim urmasi destoinici ai celor care ne-au fost un exemplu de patriotism si onestitate.

Ne gasim la cumpana dintre clipe, ore, zile sau ani,  viitorul apare la orizontul existentei noastre si avem ocazii atat in prezent cat si in viitor sa facem binele, sa alegem sa fim buni si generosi cu cei din jur, indiferent de sentimentele lor fata de noi. Viata trece ca un val peste noi cu timpul ei pamantesc si ne trezim cateodata nostalgici si frustati de graba cu care trece clipita. Insa, daca il recunoastem pe Dumnezeu ca administratorul vietii, atunci ne dam seama ca secunda trece la fel de linistita dupa cum o percepem prin prisma pacii si a linistii sufletesti. E timpul sa luam decizia de a fi de partea Binelui, de partea lui Dumnezeu care nu oboseste niciodata iertand si facand binele, reparand mereu greselile noastre sau ale altora in folosul nostru. Daca l-ai gasit pe Dumnezeu si il ai pe Domnul Isus ca Pastorul Tau Cel Bun al vietii si al timpului atunci sigur vei lua decizii bune si in viitor. Dar daca inca nu l-ai gasit, atunci cauta-L din toata inima! Cand Il vei gasi, inima ta se va bucura in vesnicia dragostei Lui! El este Calea, Adevarul si Viata! El este Parintele vesniciilor! Asadar, timpul nu va fi niciodata un impediment de a putea avea ocazii bune si vei lua deciziile potrivite cu voia SA.  
 
Marina GLODICI
Baia Mare
28 Decembrie 2014
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page