Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DPRRP si diplomatii români din Serbia încearca distrugerea celei mai active organizatii neguvernamentale din Timoc. În spate, complicitate dintre securitatea sârba si ofiteri acoperiti din serviciile românesti

 
"Va aducem la cunostinta faptul ca Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni / Ministerul Afacerilor Externe impreuna cu diplomati din Serbia a reusit sa creeaze foarte mari probleme si sa distruga tot ce am facut in ultimii zece ani. Finantarea pentru proiectele destinate sprijinirii activitatii romanilor de pretutindeni in Serbia de rasarit a fost in buna parte repartizate asociatilor care nu exista, sunt coordonate de securitatea sarba, sau sunt formate trei zile inainte de aprobarea fondurilor, se arata intr-o scrisoare deschisa trimisa de presedintele Asociatiei pentru Cultura Romanilor/Vlahilor din Serbia "Ariadnae Filum" atasatului cultural al Ambasadei Romaniei la Belgrad, preluata de corespondentul Romanian Global News din Timoc.

"Va amintim ca prin aceaste proiecte sunt deschise birourile in Cladovo si Bolievat, acolo unde noi am inchis birourile noastre. In acest an pentru prima data dupa 12 ani nu s-a aprobat proiectul pentru biroul din Bor, iar despre proiectul "Caravana culturi si traditiilor populare in Timoc", blocat de Stejarel Olaru, nu s-a stiut nimic pana in data de 5 noiembrie, atunci cand a intervenit domnul ministru Stanoievici. Fondurile, reduse fara nici o explicatie pe acest proiect, inca nu sunt disponibile, transferul in dinari inca nu este realizat, sper ca va fi azi sau in zilele urmatoare...

Mi-ar face placere sa discutam cu un om normal (daca nu cerem prea mult) la Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni / Ministerul Afacerilor Externe pentru ca noi de ani de zile (vreo zece ani) vorbim despre proiecte serioase care sa creeze primele mici institutii romanesti in Timoc.

Va asigur, asa cum v-am spus si la intalnirea din Bor, ca pana nu vom primi garantii din partea cele mai importante institutii ale ?arii Mame (Ce nu cred ca se va intampla!), nu vom mai depune nici-un proiect. Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni / Ministerul Afacerilor Externe pot mai departe colabora, prin reprezentanti, sai cu securitatea sarba si cei care standardizaza "limba vlaha".

Toate cele bune voua personal si familiei dumneavoastra,"

Zavisa Jurj

Romanian Global News precizeaza ca surse din DPRRP au confirmat ca finantarea pentru organizatiile care reprezinta in mod real interesele romanilor/vlahilor din Timoc si care au trecere in comunitatea romaneasca prin sustinerea sinonimie vlah/roman, au fost blocate sau intarziate ca urmare a interventiei directe a consulului general al Romaniei la Zaicear, Iulian Nitu la secretarul de stat Stejarel Olaru, unul dintre cei mai incompetenti secretari de stat pe care i-a avut DPRRP.

Acesta pentru a putea profita de fondurile DPRRP, dupa un model deja patentat de alti diplomati romani trimisi in misiune in Serbia, a inventat noi asociatii, oamenii utilizati de el fiind de mult in atentia comunitatii ca "ciripitori" ai serviciilor secrete sarbesti.

In acest sens sunt suspiciuni intemeiate ca Iulian Nitu si-a coordonat actiunile cu aceste servicii si cu fosti diplomati romani care au lucrat in Serbia si care acum sunt in Centrala....dar nu in Centrala MAE ci in Centrala uni serviciu secret care ar fi trebuit sa serveasca interesele romanesti si nu interese de grup subordonate unor interese straine.

Multi dintre acestia au desfasurat afaceri in Serbia, afaceri facilitate de securitatea sarba. Conditia pusa de sarbi: neaceptarea sinonimiei dintre vlah si roman. De ce? Pentru ca declarati romani sunt doar 2000 de persoane in Timoc in timp ce ca vlahi sunt declarati zeci de mii chiar in conditiile unor recensaminte complet false ca cele facute de Serbia.

Explicatia nedeclararii ca "romani" ci ca "vlasi" este aceea ca in limba sarba, limba recensamintelor, romanii timoceni se recunosc ca "vlasi", termenul impus de 200 de ani in spatiul public de catre autoritatile sarbe care ii denumesc astfel.

Daca insa acestia ar fi intrebati in romana ce sunt, ei raspund ca sunt "rumani".

De aici necesitate recunoasterii sinonimiei vlah/roman si incercarea securitatii sarbe si a complicilor din Romania de a izola si distruge organizatiile care apara aceasta sinonimie.

Operatiunile antiromanesti ale baietilor cu ochi albastri si cu afaceri comune in Serbia s-au desfasurat desi Parlamentul Romaniei, ca urmare a presiunilor societatii civile si a presei a amendat Legea Romanilor de Pretutindeni cu o precizare clara in care se precizeaza ca:

„ drepturile persoanelor care isi asuma in mod liber identitatea culturala romana -persoanele de origine romanasi cele apartinand filonului lingvistic si cultural romanesc, care locuiesc in afara frontierelor Romaniei, indiferent de modul in care acestia sunt apelati (

armani, armanji, aromani, basarabeni, bucovineni, cutovlahi, daco-romani, farseroti, herteni, istro-romani, latini dunareni, macedoromani, macedo-romani, maramureseni, megleniti, megleno-romani, moldoveni, moldovlahi, rramani, rumani, valahi, vlahi, vlasi, voloni, macodoarmanji, precum si cele toate celelalte forme lexicale inrudite semantic cu cele de mai sus), denumite in continuare romani de pretutindeni"

Este bine de precizat ca amendamentul, la presiunile unor diplomati cu dublu angajament (posibil acoperiti ai SIE), nu a fost avizat pozitiv de catre MAE. Parlamentul l-a adoptat totusi si el este acum Lege.

Mai multe organizatii ale romanilor/vlahilor din Serbia vor cere o audienta la noul Presedinte al Romaniei pentru a-i comunica situatia dramatica din Timoc si implicarea unor diplomati romani in distrugerea organizatiilor care de ani de zile rezista presiunilor autoritatilor sarbe.

Aceste organizatii il vor invita pe noul Presedinte al Romaniei sa viziteze Timocul.
Sursa: Romanian Global News
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page