Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PRIVIND ÎNAPOI/ÎNAINTE CU/FARA MÂNIE


Autor: NICOLAE BACIUT

Anul 2014 a fost un an dens, complicat, contrariant, cu bucurii, cu amaraciuni, cu spaime, cu revolta, cu speranta... Cu nostalgii, incat si unele lucruri mai indepartate mi s-a parut ca s-au intamplat doar ieri...

A fost un an in care mi-am vazut de scris si de tiparit carti, reviste, prefacand-ma ca nu vad mizeriile morale, politice din jurul meu, mergand mai departe, cu convingerea ca frumosul, adevarul, dreptatea vor invinge.

Daca ar fi sa fac un inventar, nici nu-mi vine sa cred ca toate acele lucruri le-am facut eu, mi s-au intamplat mie.

Sigur, daca as privi spre inaltimi, fireste, nu pot sa nu recunosc, fara falsa modestie, ca Marele Premiu pentru Poezie „Nichita Stanescu", care mi-a fost acordat la Festivalul International de Poezie de la Ploiesti, avand girul academicianului Eugen Simion, a fost, de departe, cea mai mare bucurie a mea.

M-a adus mai aproape de Nichita Stanescu, de intalnirile cu el, cele care mi-au marcat optiunile mele literare, afinitatile elective.

In geografia intalnirilor admirabile ale lui 2014, Braila va ramane un reper drag inimii mele, pentru ca, la Dunare, mi se intampla de cativa ani buni cele mai frumoase lucruri, care nu fac decat sa ma incarce de incredere in locul si rolul literaturii in viata noastra, in sansa pe care o are literatura romana prin rezerva de... cadre tinere. Cand spun asa ceva, ma gandesc la faptul ca la Festivalul National de Creatie Literara „Ion Creanga", al carui presedinte sunt de vreo sase ani, au participat peste 1.200 de copii care cred in literatura, care se viseaza scriitori. Sa mai adaug ca, tot aici, la o sectiune a concursului, „interpretare de poezie moderna contemporana" (la care ultima mea carte, „Poeme verzi pe pereti", a fost tema), am descoperit prospetime, sinceritate, inteligenta, naivitate, stangacii, toate de-o frumusete rara, toate adunate intr-o carte de peste 650 de pagini, „Poeme verzi pe pereti. Nicolae Baciut in lecturi critice", cu semnaturi intre care s-ar putea regasi si criticii si istoricii literari de maine. De remarcat ca acest concurs a mai tiparit inca doua antologii, „Anotimpul din vis" cu texte ale copiilor din clasele II-IV, si o alta, „Fereastra timpului", cu texte ale celor din clasele V-VIII.

Sa mai adaug ca la Braila am descoperit dascali devotati profesiunii lor, in primul rand pe Angela Olaru, initiatoarea Concursului „Ion Creanga", apoi pe Gabriela Vasiliu, cea cu care am pus la cale Festivalul National de Creatie Literara „Ana Blandiana", ajuns la a III-a editie, si care are de fiecare data oaspeti dragi pe Ana Blandiana si Romulus Rusan, Festival care face risipa de frumusete, altitudine culturala si artistica, intretinand dragul pentru poezie.

Tot la acest din urma Festival, am realizat, impreuna cu Gabriela Vasiliu, patru volume: „Urma radacinii", cuprinzand lucrari de critica literara ale elevilor, „Poetica arborelui", antologie de poezie a Festivalului, „Dincoace de verde, dincolo de albastru", antologie de eseuri si proza, autori tot elevii, si „Metafora arborelui in literatura romana si contemporana", incluzand lucrari ale elevilor si profesorilor, sustinute in cadrul simpozionului organizat in contextul Festivalului „Ana Blandiana".

Sunt cele doua manifestari de la Braila, prin amploare si substanta, datatoare de incredere si speranta in soarta literaturii romane de maine.

Tot la Braila, am avut intalniri incarcate de emotie cu membrii Cenaclului Literar .... „Nicolae Baciut", care functioneaza de cativa ani aici sub indrumarea aceleiasi pasionate de fapte de cultura prof. dr. Gabriela Vasiliu.

Tot la capitolul „cenaclu", as include si o initiativa din aceasta toamna a unor elevi de la Colegiul National „Al. Papiu Ilarian" din Targu-Mures, care au infiintat si ei Cenaclul Literar „Nicolae Baciut", cu care m-am intalnit de cateva ori si care mi-au intarit convingerea ca nu e totul pierdut pentru viitorul literaturii romane.

In 2014, am ajuns in anul al VI-lea al unei experiente unice, editarea revistei lunare de cultura „Vatra veche", care ma are in postura de „one man show", adica eu adun material, concep sumarele, tehnoredactez, procesez fotografii, fac corectura, tiparesc revista, o difuzez, la aproape 16.000 de adrese de email - toate pe timpul, pe priceperea si ... pe banii mei.

Dar interesul manifestat pentru revista imi justifica toate eforturile, toata cheltuiala de energie, de timp. S-a creat o stare de spirit, un fenomen, daca vreti, „Vatra veche", ca o demonstratie ca se poate face jurnalism literar fara gasti, fara compromisuri (majore!), fara aranjamente, fara manevre, in concordie (ecumenism!?) al ideilor, optiunilor literare.

Totodata, revista isi face o onoare si o datorie de suflet din a promova valori locale, cu convingerea ca „provincia n-o muritu', numa' un pic s-o hodinitu'". In acest sens, am publicat doua suplimente ale „Vetrei vechi", cu acelasi numar de pagini cu al revistei, dedicate unor scriitori mureseni, in momente aniversare: Lazar Ladariu - 75 si Valentin Marica - 65, cu nadejdea ca ei pot fi recuperati si evaluati, inscrisi in circuitul national al valorilor culturale.

Am tiparit cateva zeci de carti ale unor autori din tara si din strainatate, pentru care am fost un fel de „bun la toate" - tehnoredactare, corectura, conceptie coperte, scris prefete, postfete etc., stiind ca acest soi de satisfacere a unor orgolii si ambitii nu dauneaza grav... sanatatii, ca valorile culturale/literare se cern, in timp, dar miscarea editoriala mai intretine atmosfera literara, de atatea ori lancezita, ori retrasa in egoisme sau deturnata de atatea alte ademeniri, mai mult sau mai putin culturale.

Am mai avut ceva timp si pentru mine, am tiparit un volum de publicistica, „Sens giratoriu" si o antologie de versuri, cu texte din volumele ultimilor ani, dar si cu inedite, „Despartirea de inger".

Am finalizat si o antologie de insemnari ale unor pelerini, impreuna cu care, in 2013, am fost in Tara Sfanta, carte realizata impreuna cu un om care mi-a fost mereu aproape, pr. dr. Gheorghe Nicolae Sincan.

Am realizat, asa cum m-am angajat in toamna, la Colocviile de la Nicula, si o antologie cu titlul „Intoarcerea lui Ioan Alexandru", o provocare la recuperarea unui autor nevalorificat la adevarata dimensiune a operei sale.

Pentru ca „Ut pictura poesis" nu e vorba-n vant, am organizat numeroase expozitii de pictura (arta moderna, icoane), si la Galeria „Deisis" din Targu-Mures, dar si la Reghin, Sighisoara, Baia Mare, Sibiu, Sarmasu, Gledin, Lapusna...

Peste tot pe unde am umblat am dus cu mine poezia, in recitaluri „Pe unde umbli poezie?", „Iisus in celula", fiind poate patetic in a-i invita pe cei cu care m-am intalnit in a descoperi ca totusi, in chip poetic locuieste omul lumea aceasta, cum ne-a lasat testamentar Hölderlin.

Am continuat si eu sa scriu poezie, si pe paturi de spital si pe petice de cer, incercand sa conving lumea ca a scrie versuri inseamna a sta de vorba cu Dumnezeu.

M-am intalnit cu cititorii - la lansari, prezentari de carte, singur sau cu cei care sunt angajati pe acest front: Lazar Ladariu, Valentin Marica, Mariana Cristescu, Razvan Ducan, Darie Ducan, Sorina Bloj, Gabriella Costescu, Mariana Chetan... lista e foarte lunga.

Dar eu sunt numai un om si ziua nu are decat 24 de ore. Mi-au mai ramas atatea lucruri nefacute, atatea datorii neplatite. Am mai lasat si pentru anii ce vin, atat cat imi va ingadui Cel de Sus. Mai am inca ceva de spus, mai am ceva de marturisit.

In sertarul meu electronic se aduna file pentru o carte de versuri, pentru o alta de publicistica („Pretexte si contexte")...

Am rezistat, si in 2014, multor jocuri politice, presiuni, abuzuri, care n-as vrea sa cred ca se datoreaza vinei de a fi roman la... Targu-Mures.

Dar am simtit mereu aproape cunoscuti si necunoscuti, oameni din preajma, dar si din largul lumii, oameni care fac mereu demonstratia ca prietenia literara si nu numai e nepretuita.

Un motiv in plus sa lupt, sa nu accept nici sa stau in genunchi si nici cu sabia in teaca.

Nota: Raspunsuri la intrebarile unei anchete a publicatiei „Bucurestiul literar si artistic".
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page