Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Economistul Thomas Piketty a refuzat Legiunea de Onoare, si alte personalitati respingând de-a lungul timpului distinctia


Economistul francez Thomas Piketty, autorul lucrarii de succes 'Capitalul in secolul al XXI-lea', a refuzat pe 1 ianuarie cea mai inalta distinctie care se acorda in Franta - Legiunea de Onoare, motivand ca nu este treaba guvernului sa acorde astfel de distinctii. El se alatura astfel unui numar de personalitati internationale care au refuzat de-a lungul timpului aceasta distinctie, scrie suplimentul Madame Figaro.
 Foto: (c) www.bbc.com

"Eu nu cred ca este rolul guvernului sa stabileasca cine este demn de o astfel de onoare", a declarat Thomas Piketty, adaugand ca guvernul ar face mai bine sa se ocupe de relansarea cresterii economice in Franta si in Europa.

Legiunea de Onoare a fost decernata, de la instituirea sa de catre Napoleon I la inceputul secolului al XIX-lea, unui numar de peste de 92.000 de persoane.

Numeroase personalitati au refuzat de-a lungul timpului aceasta distinctie institutionala, unele in numele libertatii, altele din alte motive.

In 1864, compozitorul Hector Berlioz a refuzat Legiunea de Onoare, aratandu-si dezinteresul pentru aceasta recompensa, considerata de el pur simbolica.

Cercetatorul Pierre Curie a refuzat cu sobrietate distinctia, motivand ca nu ii vede necesitatea. Familiei Curie nu ii placea sa fie in centrul atentiei. "In stiinta, trebuie sa ne intereseze lucrurile si nu persoanele", spunea Marie Curie.

Scriitoarea George Sand a refuzat Legiunea de Onoare cu umor: "Nu faceti asta, draga prietene, nu vreau sa par o cantiniera batrana", ii scria romanciera ministrului care o propusese.

In 1945 filosoful si scriitorul Jean-Paul Sartre a refuzat sa primeasca distinctia, in numele principiilor libertatii, iar in 1964 a respins si premiul Nobel pentru literatura, transmitandu-i directorului Academiei Suedeze ca a respins intotdeauna recompensele oficiale.

Scriitorul si dramaturgul Marcel Ayme a respins, in 1949, propunerea ministrului educatiei nationale de a i se conferi Legiunea de Onoare, din motive asemanatoare celor ale lui Sartre.

Cantaretul Georges Brassent a refuzat distinctia argumentand ca este un factor de inhibitie si scriind chiar un cantec satiric in care denunta medalia Legiunea de Onoare.

Alte personalitati s-au folosit de mediatizarea pe care o implica decernarea acestei distinctii pentru a sensibiliza opinia publica si guvernul in privinta unor probleme pentru care militau. In 2012 de exemplu cercetatoarea Annie Thebaud-Mony, specialista in cancere profesionale, a refuzat Legiunea de Onoare pentru a denunta indiferenta fata de sanatatea muncii si nepedepsirea "crimelor industriale", potrivit unei scrisori adresate ministrului francez al locuintei.

Medalia Legiunea de Onoare a fost instituita pentru a recompensa meritele militare sau civile deosebite in slujba natiunii franceze.

AGERPRES/(AS-autor: Liviu Tatu, editor: Lelia Bretan)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page