Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

“Pentru umilintele si suferintele îndurate, fiecare român din strainatate ar merita cel putin o medalie” – scrisoare deschisa, adresata Presedintelui Klaus Iohannis


Acum cateva zile scriitorul roman stabilit la Madrid, Gelu Vlasin, a adresat o scrisoare deschisa noului Presedinte al Romaniei indemnandu-l sa se uite mai cu atentie la resursa umana pe care o reprezinta Diaspora romaneasca. Iata textul integral al scrisorii.

Stimate domnule Presedinte

Sunt un roman din strainatate, unul dintre cei care iubesc Romania la fel de mult ca si dumneavoastra, un roman care a decis acum aproape 15 ani sa ia drumul pribegiei, drumul dureros al strainatatii. Decizia mi-a apartinut in intregime dar a fost conditionata de lipsa unei perspective in Romania anului 2001, atunci cand parea ca s-au spulberat din nou toate sperantele romanilor. N-am plecat nici eu - si cred ca niciunul dintre milioanele de romani care au plecat la fel ca mine - cu ideea ca-mi parasesc definitiv tara sau ca o las atunci cand are mai mare nevoie de mine. Am plecat cu gandul sa traiesc mai bine, sa am cel putin o minima perspectiva asupra viitorului, sa nu ma mai terorizeze ideea ca nu pot sa ma gandesc mai departe decat la ziua de maine. Si vreau sa va spun ca nu regret deloc decizia pe care am luat-o atunci.

A fost foarte greu, mai ales in primii ani de strainatate. Am parcurs toate etapele prin care trece un emigrant roman intr-o tara straina: de la munca in agricultura pana la muncitor necalificat intr-o fabrica sau carator de materiale pentru constructii la un santier. Dar niciodata nu mi-a fost rusine sa muncesc oriunde pentru ca asa am fost educat in familia mea: „rusine sa nu-ti fie sa lucri, rusine sa-ti fie cand furi" – spunea tatal meu parafrazandu-l pe bunicul meu, fost prizonier la rusi.

Speranta mi-a fost mereu calauzitoare in drumul meu care a fost presarat cu atatea obstacole dar pana la urma multe dintre visele care altadata pareau imposibile s-au realizat. Am reusit sa-i conving pe straini ca n-am facut scoala degeaba si ca pot avea incredere in energia mea si in capacitatile mele profesionale, am reusit sa-i conving si pe alti romani ca ei sunt cu adevarat ambasadorii Romaniei in strainatate si ca numai prin aportul personal putem sa contribuim la promovarea imaginii Romaniei in strainatate, am reusit sa transmit si altora faptul ca avem nevoie de o schimbare majora in primul rind la nivel de mentalitate si apoi la nivel de receptare a realitatii.

Am cunoscut atat de multi romani din strainatate incat acum pot spune cu mana pe inima ca fiecare dintre acestia are o poveste personala impresionanta, ca fiecare a trait propria drama si ca suferintele indurate sunt uneori de neimaginat. Numai speranta ca intr-o buna zi o sa apara o schimbare majora in Romania a facut ca multi dintre romanii din strainatate sa treaca peste obstacole care pareau imposibil de depasit. Numai gandul ca intr-o buna zi se vor putea intoarce acasa, in Romania, a facut ca umilintele si suferintele indurate sa fie lasate uitarii. Pentru toate aceste lucruri si situatii prin care a trecut fiecare roman din strainatate ar merita cel putin o medalie. Si cred ca prima si cea mai importanta medalie ar fi reducerea sau chiar eliminarea unor taxe consulare aflate in acest moment la un nivel foarte ridicat, nivel foarte greu de justificat. A doua medalie ar fi constituirea unei punti de legatura institutionala intre administratia prezidentiala si romanii din strainatate – punti directe stabilite nu prin intermediarii care sunt absolut rupti de realitate ci o punte de legatura care sa reuneasca la un loc liderii de opinie si punctele de reper , adevaratele valori ale comunitatilor de romani, oameni care prin prestatia lor profesionala au facut sa fie cunoscut si recunoscut numele de roman si de Romania. Multi dintre acestia sunt dispusi sa-si aduca o contributie voluntara la dezvoltarea strategica a Romaniei in raport cu romanii din strainatate, sa contribuie cu expertiza lor la elaborarea si structurarea viitoarelor programe destinate romanilor din afara granitelor. Trebuie doar sa le dati un semn. Dumneavoastra in calitate de presedinte al tuturor romanilor.

Stiu ca aveti multe prioritati in acest inceput de mandat si mai stiu ca unele sunt de importanta deosebita. Insa va rog sa luati in considerare aceasta epistola care incearca sa sugereze faptul ca suntem alaturi de dumneavoastra nu numai atunci cand trebuie sa vergem la vot ci si atunci cand ni se solicita sprijinul pentru a contribui la schimbarea Romaniei in adevaratul inteles al cuvantului. Pentru ca asa cum spuneati chiar dumneavoastra: "asteptarile mari pot duce la rezultate mari".

Cu deosebita incredere si speranta
Gelu Vlasin
Scriitor
Presedinte ASARS
Asociatia Scriitorilor si Artistilor Romani din Spania
http://www.asars.es
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page